Kalinić se ukazao na Poljudu: Ne plačite za mnom, imate Ahmada i malog Vukušića

"ŠPACO će dovesti momčad u red, sjećam se da je kao šef omladinske škole bio pun savjeta u brojnim razgovorima", izjavio je Blackburnov centarfor prilikom boravka na Poljudu, nakon što je prvi put poslije pet mjeseci došao u Split.

Prebukirani raspored i žrvanj surovog engleskog nogometnog profesionalizma (igranje u Premiershipu i dva kupa), kombiniran s obvezama u mladoj reprezentaciji, učinio je da popularni Kale toliko dugo izbiva iz grada koji ga je proslavio i svojih Rupotina, pa je njegov boravak u Splitu izazvao veliko zanimanje, tim prije što se Nikola ne javlja na telefonske pozive hrvatskih novinara.

"Želio sam se maknuti iz novina, koncentrirati se na dokazivanje i govoriti samo na terenu. Prema svima sam zauzeo stav da nema izjava jer želim da se javnost odmori od mene. Dovoljno je da postižem golove jer to najviše govori", objasnio je mladi napadač za Slobodnu Dalmaciju razloge šutnje u hrvatskim medijima otkad se otisnuo na Otok.

"Odlično sam se snašao u Engleskoj, a kad su došli golovi, sve je bilo još bolje. Trener Sam Allardyce me polako pripremao, nije želio da odmah izgorim. Meni je također trebalo da se priviknem na novo okružje i život u Engleskoj. Znao sam da moje vrijeme dolazi."

Doista je i došlo - Kalinić je krajem listopada u četvrtom kolu Liga kupa iz penala zabio drugoligašu Peterboroughu i od tada nanizao ukupno sedam golova (pet u kupovima i dva u prvenstvu). Upravo golove iz Premiershipa Kalinić posebno ističe:

"Svakako su najvažniji golovi u prvenstvu: Wiganu sam zabio pobjedonosni zgoditak za 2:1, a Boltonu postigao gol za vodstvo 1:0 u konačnoj pobjedi 3:0. Krenulo me i sigurno će biti još golova do kraja sezone."

Osim efikasnošću, Kalinić plijeni pozornost i vitkošću, pa su novinari koji prate Hajduk stali razglabati koliko je kilograma izgubio otkad je pod drilom u Blackburnu:

"Ne više od dva-tri kilograma i to mogu zahvaliti dodatnoj disciplini koje se moram pridržavati. I ovdje se radi ozbiljno, ali engleski profesionalizam je ipak nešto drugo. Ovdje sam mogao doći na trening u posljednji tren i odmah nakon vježbanja otići svojim putem. U Blackburnu je momčad po cijeli dan zajedno, čak i kada nismo na putovanjima, a karantene nema."

Kalinić je opisao kako izgleda taj pomalo vojnički način razvijanja timskog duha:

"Živim u Manchesteru, 45 minuta vožnje od Blackburna, jer je takav običaj za igrače kluba. Zajednički doručkujemo, zatim treniramo i razgovaramo, tako da se raziđemo tek predvečer."

Kalinićevim odlaskom nastala je rupa u napadu Hajduka i vidljivo je da nema napadača njegova kalibra koji bi ga naslijedio:

"Nije istina, Hajduk ima nekoliko dobrih napadača. Ahmad Sharbini je pravi špic, a mali Vukušić također zabija, zadnji put Slavenu."

Pročitajte više