Dinamo u Ligi prvaka

Kalkulacije: Dinamo je propustio ogromnu priliku i u jako je teškoj situaciji

Foto: Pixsell

DINAMO se remijem na Maksimiru protiv Šahtara (3:3) udaljio od povijesnog prolaska skupine u Ligi prvaka. Zagrebački klub vodio je 3:1 do sudačke nadoknade i tim rezultatom imao osigurano europsko proljeće i bio na korak do osmine finala Lige prvaka. Nakon šokantnog remija za plasman među 16 najboljih mora osvojiti više bodova od Šahtara u utakmicama protiv Atalante i Manchester Cityja.

Nakon četiri kola hrvatski prvak je na drugom mjestu skupine iza nedodirljivog Cityja. Ima pet bodova koliko i Šahtar, ali budući da je Dinamo u Ukrajini odigrao 2:2, onda ima lošiji međusobni omjer od Ukrajinaca i tako "bod manje" ako obje momčadi završe natjecanje s istim brojem bodova.

To znači da Dinamo više nema sve u svojim rukama kada je u pitanju prolazak skupine. Međutim, ako City bude, kao što se očekuje, u sljedećem kolu pred svojim navijačima slavio protiv Šahtara, hrvatskom prvaku za sigurni prolazak dalje potrebna je pobjeda u Milanu protiv Atalante i remi s Manchester Cityjem. Ili pobjeda protiv Cityja na Maksimiru i remi u Milanu.

Atalanta može pomoći Dinamu, ali može i sama proći dalje

Dinamo može dalje proći i samo osvajanjem boda u Milanu, ali jedino u slučaju da u tada otpisana Atalanta u posljednjem kolu slavi u Ukrajini i da prije toga Šahtar izgubi u Manchesteru. Hrvatski prvak prolazi dalje i samo pobjedom protiv Cityja, ali uz trijumf Talijana u Ukrajini.

Ako Atalanta slavi protiv Dinama i Šahtar izgubi u Manchesteru, onda se talijanski klub vraća u igru za prolazak dalje i pobjedom u posljednjem kolu mogu proći dalje (ako Dinamo ne slavi protiv Cityja). 

Dinamu odgovara što bi mogao igrati protiv druge momčadi Cityja

Hrvatskom prvaku odgovara i što u posljednjem kolu dočekuje Manchester City koji bi na Maksimiru trebao istrčati u izmiješanom sastavu jer se očekuje da ranije osigura prolazak dalje, a utakmica u Zagrebu (11. prosinca) dolazi engleskom klubu između dva derbija s Unitedom i Arsenalom.

Međutim, i Šahtar je u borbi s Dinamom u dobroj situaciji s rasporedom jer će u posljednjem kolu dočekati Atalantu koja će ako ne slavi protiv Dinama igrati u Ukrajini samo za prestiž i zaradu od UEFA-e. 

Dinamo na korak do proljeća u Europi, može ispasti u samo dvije varijante

Treće mjesto donijelo bi Dinamu drugu godinu zaredom europsko proljeće i nastavak natjecanja u Europa ligi. Da osigura treće mjesto već u sljedećem kolu, Dinamo ne smije izgubiti u Milanu. Sa šest bodova hrvatski prvak bi bio nedostižan Talijanima, a čak i s porazom Dinamo može proći jer Atalanti u tom slučaju treba i pobjeda u Ukrajini u posljednjem kolu. 

Dinamo bez europskog proljeća ostaje ako do kraja natjecanja ne osvoji nijedan bod, a Atalanta slavi i protiv Šahtara. Ili da uz Dinamov poraz u Milanu i remi sa Cityjem Šahtar pobijedi City pa izgubi od Atalante.

Četiri načina na koja Dinamo može do osmine finala Lige prvaka:

1. Pobjeda u Milanu i remi sa Cityjem uz Šahtarov poraz u Manchesteru ili Šahtarov kiks protiv Atalante
2. Remi u Milanu i pobjeda protiv Cityja uz Šahtarov poraz u Manchesteru ili Šahtarov kiks protiv Atalante
3. Remi u Milanu uz dva poraza Šahtara
4. Pobjeda protiv Cityja uz dva poraza Šahtara

Raspored do kraja natjecanja:

26.11. Atalanta - Dinamo (21:00), Manchester City - Šahtar (21:00)
11.12. Dinamo - Manchester City (18:55), Šahtar - Atalanta (18:55)

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više