Dinamo u Ligi prvaka

Kalkulacije: Dinamo još uvijek može proći, otići u EL, ali i ispasti iz Europe

Foto: Hina

DINAMO je u teškoj situaciji nakon što je u petom kolu Lige prvaka doživio poraz u Milanu od Atalante (2:0) i mogao bi ostati bez proljeća u Europi. Loša vijest za hrvatskog prvaka iz petog kola je i remi Manchester Cityja i Šahtara (1:1).

Ovakvi rezultati znače da je City uoči posljednjeg kola i gostovanja u Zagrebu osigurao prvo mjesto, a za drugo i prolazak među 16 najboljih borit će se Šahtar, Dinamo i Atalanta. Treće mjesto vodi u nokaut-fazu Europa lige i donosi proljeće u Europi. U borbi ova tri kluba u najboljoj situaciji je Šahtar s bodom više od Dinama i dva više od talijanskog predstavnika.

Dinamo ide u TOP 16 ako bude slavio protiv Cityja, a Šahtar ne pobijedi Atalantu

Zagrebački klub izborit će povijesni prolazak skupine ako 11. prosinca bude slavio protiv Manchester Cityja, a Šahtar, koji ima bolji međusobni omjer s Dinamom, u istom terminu ne pobijedi Atalantu. U tom slučaju Dinamo bi imao osam bodova, a Šahtar ne više od šest. Atalanta maksimalno može do sedam bodova. Bod protiv Cityja više nije dovoljan Dinamu ni u jednoj kombinaciji jer će sigurno Šahtar ili Atalanta imati 6+ bodova.

Ako Atalanta ne pobijedi u Ukrajini, Dinamo i porazom od Cityja ima barem proljeće u Europi

Kako Dinamo može do trećeg mjesta i proljeća u Europi? Najlakši način je da Atalanta ne pobijedi u Ukrajini. Time klub iz Bergama ne bi mogao završiti ispred Dinama jer i remijem protiv Šahtara imao bi pet bodova, ali i lošiji međusobni omjer od hrvatskog prvaka koji je u prvom kolu s 4:0 razbio Talijane.

Drugi način je da Dinamo slavi protiv Cityja. U tom slučaju bi sigurno bio barem treći. Nakon remija Cityja i Šahtara Dinamu više nije bod protiv engleskog prvaka dovoljan za najmanje treće mjesto jer bi u slučaju Atalantine pobjede u Ukrajini Dinamo sa šest bodova završio na posljednjem mjestu zbog lošijeg međusobnog omjera sa Šahtarom. Talijani bi u tom slučaju prošli dalje sa sedam bodova.

City stiže s rezervama?

Dobra vijest za Dinamo je da City na Maksimir stiže kao sigurno prvoplasirana momčad te između dva derbija protiv Uniteda i Arsenala pa bi Pep Guardiola mogao odmarati nekoliko najboljih igrača. Loša vijest je da će protiv Cityja momčad Nenada Bjelice igrati bez Dine Perića i Kevina Theophilea-Catherinea.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više