Kalkulacije: Hrvatska ni s dvije pobjede nije sigurno druga

TRI KOLA prije konačnog raspleta naše skupini, još se ništa ne zna. Nemoguće je znati koliko nam bodova treba za osvajanje drugog mjesta u skupini jer je moguće da budemo drugoplasirani ukoliko izgubimo u Engleskoj, ali i ako ne pobijedimo Engleze i Kazahstance. Moguć je i rasplet da Englezi ne osvoje drugo mjesto, a postoji i mogućnost koja graniči sa znanstvenom fantastikom da Englezi budu treći u skupini i ne odu u Južnoafričku republiku dogodine.

Stanje u skupini je sljedeće: Engleska ima maksimalnih 21 bod iz sedam utakmica, Hrvatska je u osam utakmica skupila 17 bodova, dok je trećeplasirana Ukrajina sa 14 bodova iz sedam utakmica. U srijedu mi igramo na Wembleyju s Engleskom, a Bjelorusija će ugostiti Ukrajinu. Potom igraju Ukrajina i Engleska, a u posljednjem kolu Engleska ugošćuje Bjelorusiju, mi idemo u Kazahstan, a Ukrajina putuje u Andoru. U slučaju istog broja bodova, odlučivat će ukupna gol razlika, a onda veći broj postignutih golova. Ukoliko i dalje sve bude izjednačeno, presudit će ždrijeb.

Opcija prva: Hrvatska gubi protiv Engleske

Za očekivati je "jedinicu" na Wembleyju, a pobjedi li Ukrajina u srijedu nakon osam utakmica bi imali 17 bodova, baš kao i mi iz devet mečeva. Nakon toga bi Ukrajini bila dovoljna četiri boda iz utakmica sa Engleskom i Andorom da osigura drugo mjesto.

Ukoliko mi u srijedu izgubimo na Wembleyu, a Ukrajina remizira s Bjelorusima, mi bismo nakon devet kola imali 17 bodova, a Ukrajinci 15 nakon osam odigranih utakmica. U tom bi slučaju Ukrajinci morali dobiti sljedeće dvije utakmice protiv Engleske i Andore žele li biti drugi jer je za očekivati da ćemo svladati Kazahstan.

Druga opcija: Hrvatska i Engleska dijele bodove u srijedu


Ogroman posao napravili bismo remijem na Wembleyju u srijedu. Kad bismo mi remizirali, a Ukrajina dobila Bjeloruse, Engleska bi u sljedećem kolu ne bi smjela izgubiti u Kijevu jer bi tako dovela u pitanje svoju prvu poziciju i morala bi ići na pobjedu u zadnjem kolu protiv Bjelorusije.

Ukoliko Hrvatska izvuče "iks" na Wembleyju, a Ukrajina izgubi od Bjelorusa pobjeda protiv Kazahstana nam osigurava drugo mjesto u skupini. U takvom raspletu, čak i ako bismo remizirali sa Kazahstancima, Ukrajina bi morala dobiti obje sljedeće utakmice želi li biti druga.

Opcija broj tri: Hrvatska ponavlja 2007.

Ni pobjedom na Wembleyju nismo sigurni da ćemo biti drugi. Ako nakon slavlja nad Englezima svladamo Kazahstan, a Ukrajina dobije sve tri sljedeće utakmica, na kraju će obje momčadi imati po 23 boda.

Pobijedimo li Englesku, a Ukrajina dobije Bjeloruse, situacija se maksimalno komplicira i u tom slučaju Englezi ne bi bili više sigurni u svoje prvo mjesto u skupini.

Dakako, najbolja opcija bi bila da mi u srijedu svladamo Englesku, a Ukrajina ne uspije slaviti u Bjelorusiji.

Pročitajte više