Kapetan Cityja je potpisao za Barcelonu. Direktor Barce: Ovo je tek početak

Foto: Profimedia

ILKAY GUNDOGAN (32), kapetan i legenda Manchester Cityja, nakon sedam godina je napustio klub s kojim je osvojio pet engleskih naslova, dva FA kupa, četiri Liga kupa i Ligu prvaka i za koji je odigrao 304 utakmice, postigao 60 i namjestio 40 golova. Gündogan je to napravio nakon što je briljirao u završnici sezone u kojoj je City uzeo trostruku krunu.

Pep je jako htio zadržati kapetana i miljenika, ali on je odabrao Barcelonu

Tome je doprinio s 51 nastupom, 11 golova i 7 asistencija. U City je došao 2016. iz Borussije Dortmund uz odštetu od 27 milijuna eura, a odlazi kao slobodan igrač po isteku ugovora. Gündogan je Guardiolin miljenik i menadžer ga je jako želio zadržati. No, usprkos tome, kapetan Cityja odabrao je Barcelonu. As piše: "City mu je nudio više od Barce, za koju je potpisao na dvije godine uz opciju treće za 10 milijuna eura bruto godišnje te uz otkupnu klauzulu od pola milijarde eura."

Fabrizio Romano, najpouzdaniji izvor s tržišta nogometaša sinoć je uz informaciju o Gündoganu i Barceloni napisao "Here we go!", a zna se što znači kada Romano stavi taj disclaimer, da je posao gotov. "Konačno odobrenje za Gündoganovu registraciju je došlo u Barcelonu. La Liga ju je dopustila, na što je Gündogan dao zeleno svjetlo. Posao je gotov, Gündogan je potpisao prije par minuta." Romano također navodi da je legenda Cityja potpisala za Barcu do lipnja 2025. uz mogućnost produljenja na još jednu godinu. 

Xaviju je ispunjena najveća želja. Dobio je igrača kakav najviše nedostaje Barci

Ovo je velika pobjeda Barcelone na tržištu i prije formalnog početka prijelaznog roka. Dovođenjem Gündogana iz europskog prvaka, koji ga je k tome jako htio zadržati i nudio mu gotovo duplo višu plaću, ispunila je najveću želju svog trenera. Marca piše da je Xavi još od veljače gotovo svakodnevno zvao Gündogana i nagovarao ga da dođe.

Sada je u tome uspio, a madridski i katalonski mediji ističu da cijeli klub slavi ovaj transfer jer Gündogan je tip igrača koji bolno nedostaje Barceloni. Veznjak koji iz drugog plana zabija desetak golova po sezoni. "Barcelona ga interno naziva igračem za osvajanje Lige prvaka", piše Marca. Prvak Španjolske imao je ogromnu konkurenciju u borbi za Gündogana.

Barcelona je morala srušiti niz velikih prepreka za dovođenje ovakvog pojačanja

Osim Cityja, s kojim se Barcelona ne može financijski nositi, Gündogan je imao također sjajne ponude Arsenala i Borussije Dortmund. Iduća velika zapreka Barcelone da ga dovede bila su ograničenja u pogledu registracije igrača, koje joj je zbog katastrofalne financijske situacije nametnula La Liga. No, prije dva tjedna Barceloni je odobren plan za iduću sezonu temeljen na financijski održivom poslovanju.

Gündogan je zatim potpisao i to u Münchenu, kamo je po njemačkog Turčina otišao Barcin direktor Mateu Alemany. Nakon što se u Barcelonu vratio s Gundoganovom potpisom, objavio je novinarima i navijačima: "Ovo je tek početak!"

"Ovo je tek početak!"

Gündogan je treći igrač kojeg je Barcelona dovela za iduću sezonu. Stoper Inigo Martinez (32) dolazi iz Athletic Bilbaa također bez odštete, dok mladi (18) napadač Vitor Roque dolazi u siječnju iduće godine iz Athletico Paranaensea uz odštetu između 30 i 40 milijuna eura. 

Pročitajte više