Katastrofa Srbije. Najgori ulazak zemlje u europske kupove u povijesti

Foto: Profimedia

PORAZIMA Crvene zvezde, TSC-a i Čukaričkog po 3:1 protiv Manchester Cityja, West Hama i Ferencvaroša u prvom kolu Lige prvaka (Zvezda) i Konferencijske lige (ostali klubovi), Srbija je nastavila debakl ove sezone u euro-kupovima.

Tako je njenih pet klubova sezonu u Europi otvorilo s jednom pobjedom, nijednim remijem te s čak 12 poraza. Tomislav Globan, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, te stručnjak za nogometnu analitiku i statistiku, tim povodom je objavio na Twitteru: 

"Mislim da je učinak Srbije od 1-0-12 u prvih 13 utakmica u Europi najgori ulazak jedne zemlje u sezonu u povijesti europskih kupova. Od Top 30 zemalja sigurno jest, a ovi ispod Top 30 ne mogu ni doći do odigranih 13 utakmica ako zabilježe ovoliko poraza." Profesor Globan dodaje: "Ovako loš ulazak Srbe će pratiti narednih pet godina. Tako da im slijedi ogroman pad s 11. mjesta UEFA-ine tablice koeficijenata. Već u ovoj sezoni im visi Top 15."

Srbija je zahvaljujući sjajnim rezultatima Crvene zvezde, koja je u prethodne tri sezone dva puta prezimila u Europi, a jednom to nije uspjela, ali je osvojila šest bodova, ove sezone imala čak pet klubova u euro-kupovima. Zvezda je kao prvak nagrađena čak i izravnim ulaskom u grupnu fazu Lige prvaka. No sada Srbiji slijedi strmoglavi pad nakon ovakvog debakla. Vojvodina i Partizan ispali su na prvim preprekama u pretkolima, a ostala tri kluba su ovog ljeta nanizala same poraze. 

Pročitajte više