Katastrofa Srbije. Pada sve do Hrvatske

Foto: Profimedia

25 UTAKMICA. 1 pobjeda, 2 remija i 22 poraza uz gol-razliku 17:65. To je učinak pet srpskih klubova u Europi ove sezone. Ono što je trebala biti sezona renesanse srpskog nogometa pretvorilo se u debakl. Ovog tjedna su sva tri preostala njihova kluba u eurokupovima, Crvena Zvezda, Čukarički i Bačka Topola, napravila ono što rade od ljeta - izgubila utakmice. Paradoks je da je jedinu pobjedu Srbiji ove sezone donio Partizan, koji je ispao tako rano u pretkolu Konferencijske lige da se više ni ne pamti da je ove sezone bio u Europi. 

Srbija za samo par mjeseci pala čak šest mjesta, ali tu nije kraj njenom sunovratu

Srbija, koja je sezonu počela na fenomenalnom 11. mjestu UEFA-ine tablice koeficijenata, tako se za samo četiri mjeseca sunovratila za čak šest mjesta. Trenutno je 17., čime od 2025. gubi dva mjesta u LP-u i pet klubova u eurokupovima. No tu neće biti kraj propasti Srbije.

Nakon što su je od početka sezone pretekle Češka, Švicarska, Austrija, Danska, Norveška, a sinoć je to uspjelo i Izraelu, sigurno će je preskočiti još dvije države koje su joj jako blizu. Ukrajina zbog odličnog Šahtara u Ligi prvaka te Grčka zato što ima još čak četiri kluba u europskim kupovima. Srbija strepi i od Poljske. Tako da bi do kraja sezone mogla pasti za čak devet mjesta, do 20. pozicije. Jednu udaljena od Hrvatske, koja je također zadnjih godina maštala o dva kluba u Ligi prvaka.

Puno je poveznica između Srbije i Hrvatske

Još ranije se znalo da od iduće sezone prvak Srbije neće ići izravno u Ligu prvaka, a sada je izvjesno i da više neće imati dva kluba u borbi za LP, te da će njeni klubovi europski put počinjati u ranim pretkolima. Eto još jedne poveznice s Hrvatskom. No Srbija još idućeg ljeta ima pet zajamčenih mjesta u europskim kupovima zahvaljujući prije svega odličnim rezultatima Zvezde zadnjih sezona, ali od sezone nakon toga, 2025/26, gubi jedno europskom mjesto i to ono u kvalifikacijama za Ligu prvaka. 

Tri preostala srpska kluba imaju još pet utakmica do kraja europske sezone, ali sudeći prema njihovom katastrofalnom učinku, nitko od njih ne očekuje da zaustave potop ili ga barem ublaže. Upravo suprotno. Srbija se tješi time da će idućeg ljeta još imati dva kluba u Ligi prvaka. Prvak će joj kretati od play-offa, a viceprvak od trećeg pretkola, ali nakon toga zbog aktualnog pada imat će samo jednog predstavnika u pretkolu LP-a i tri u Konferencijskoj ligi, ali nijednog više u Europa ligi. Dakle, opet kao Hrvatska. 

Pokazalo se da je čak pet srpskih klubova u Europi previše

A sve je za Srbiju počelo sjajno, previše dobro da bi trajalo. U sezonu je ušla s čak pet klubova u Europi, od toga tri sjajna zajamčena mjesta u grupnoj fazi, među kojima jedno u Ligi prvaka. U nju se, naime, izravno plasirala Zvezda kao prvak. Zahvaljujući sjajnom nacionalnom koeficijentu, koji je prije svega zasluga Crvene Zvezde, Srbija je ove sezone imala "pola lige" u europskim kupovima. Zvezda je bila automatski sudionik grupne faze Lige prvaka. 

Bačka Topola u Ligi prvaka

Odlično je prošao i TSC iz Bačke Topole. Kao viceprvak bio je postavljen već u treće pretkolo LP-a, što znači da mu je zajamčena najmanje grupna faza Konferencijske lige. Isto kao i Čukaričkom, koji je dobio mjesto u play-offu Europa lige. Partizan i Vojvodina također se nisu mogli požaliti trećim odnosno drugim pretkolom Konferencijske lige. 

No čim su počela pretkola eurokupova, vidjelo se koliko je mjesto koje Srbija ima na UEFA-inoj tablici koeficijenata zavaravanje o kvaliteti njene lige i klubova. Vojvodina je odmah ispala iz Europe s dva poraza od ciparskog APOEL-a i ukupnom razlikom 2:4. TSC je izgubio obje utakmice od portugalske Brage s ukupnih 1:7, čime je spušten u grupnu fazu Europa lige.

Katastrofa Partizana je rano ostavila Zvezdu bez drugog skupljača bodova

Ta dva srpska kluba eliminirana su ranije, a zatim se dogodila katastrofa Partizana kod Nordsjællanda, poraz 5:0 u prvoj utakmici play-offa Konferencijske lige za ispadanje iz Europe, te Čukaričkog, za koji je već nakon prve prepreke Olympiacosa bilo izvjesno da će se spustiti u grupnu fazu Konferencijske lige. Tako je i bilo, i to s ukupnih 1:6. Naizgled, ni tada nije bilo razloga za dramu jer Srbiji su i dalje bila zajamčena čak tri mjesta u grupnim fazama eurokupova. Međutim, Srbima su realnost i budućnost crne.

"Ono što je trebalo biti nagrada, postala je kletva za srpski nogomet", opisao je situaciju Telegraf. Zvezda je u Ligi prvaka dobila tešku grupu, u kojoj se bodovima mogla nadati samo protiv Young Boysa. Tako je i bilo, ali umjesto "bodova", protiv prvaka Švicarske uzela je tek bod. Manchester City i Leipzig su u daleko višim sferama. Partizan, koji je posljednjih godina također marljivo donosio bodove Srbiji i bildao joj koeficijent, ove sezone potopljen je već u play-offu KL-a s ukupnih 6:0. Uzimajući u obzir da od tri preostala kluba nitko nije ni očekivao puno u Europi te da je ispadanjem svog najvećeg rivala Zvezda ostala sama braniti čast srpskog nogometa, i to u jakoj skupini, debakl se jasno nazirao još ljetos. 

Srbiju spašavaju stare zasluge, ali samo još idućeg ljeta

Jesen još nije završila, a već je pala debelo ispod 15. mjesta. Pretekao ju je niz spomenutih država. To 15. mjesto je važno jer donosi dva mjesta u Ligi prvaka. No Srbiji to ostaje tek san. UEFA-ina tablica koeficijenata kreira se na osnovu rezultata klubova u zadnjih pet sezona pa će Srbija zahvaljujući starim zaslugama još samo naredne sezone 2024./25. imati pet predstavnika u Europi, ali svih pet u kvalifikacijama, bez izravnog plasmana prvaka u Ligu prvaka. A od sezone 2025./2026. Srbija više neće imati ni pet klubova u Europi ni dva u Ligi prvaka.

Pročitajte više