Stadion u Velikoj Gorici

Kinezi u Velikoj Gorici potpisali sporazum: Ovako bi mogao izgledati stadion

Foto: Guliver Image/Getty Images

INDEX je krajem prošle godine objavio ponudu Kineza HNS-u za gradnju nacionalnog stadiona u Zagrebu, za koju je Davor Šuker kazao kako ne postoji, a danas je desetak kilometara od Zagreba potpisan sporazum o razumijevanju između Grada Velike Gorice, Nogometnog saveza Zagrebačke županije i kineske kompanije Z-Run Well Ton Industry o sličnom projektu u Velikoj Gorici.

"Riječ je o prvom koraku prema realizaciji ulaganja kineske kompanije u sportsku infrastrukturu Velike Gorice", objavio je Ured gradonačelnika Velike Gorice. 

"Velika Gorica je u posljednjih nekoliko godina postala grad poželjan investitorima. Prvo našim domaćim kompanijama, poput Atlantic grupe, a sada i vanjskom kapitalu. Mi smo još prije nekoliko godina uspostavili prve kontakte sa službenim izaslanstvom NR Kine, a danas smo ovdje razgovarali o konkretnim projektima. Veseli me da se razvijamo u pozitivnom smjeru i da strani investitori prepoznaju taj naš potencijal za svoja ulaganja", izjavio je ranije gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Danas je nakon potpisa sporazuma otkrio kako su Kinezi zadovoljni viđenim u Gorici.

"Grad je prezentirao mogućnosti ulaganja u sportsku infrastrukturu koja podrazumijeva stadion s popratnim sadržajima. Kineska delegacija obišla je i potencijalni teren koji prostorno planski zadovoljava potrebe izgradnje stadiona, i rezultat toga je današnje potpisivanje Sporazuma. Velika Gorica je u posljednjih nekoliko godina postala grad poželjan investitorima i veseli me činjenica da se taj interes proširio i van naših granica te da poslovne namjere iskazuju strani investitori."

Jiang Yu: Ovdje vidimo veliki potencijal

Riječ je o najsuvremenijem stadionu koji će moći biti domaćin najvećih svjetskih nogometnih događaja.

"Infrastruktura koju posjedujete je više nego zadovoljavajuća jer ste povezani s cijelom Hrvatskom, prednost je i blizina zračne luke, a sviđa nam se i sam izgled Velike Gorice. U vašem gradu vidimo velik potencijal, ne samo za izgradnju stadiona već i za ulaganje u razne oblike sportske infrastrukture te u sportsku industriju", poručila je Jiang Yu, predsjednica pekinške kompanije.

Novi stadion bi navodno trebao biti sličan Astana Areni u glavnom gradu Kazahstana koji se odnedavno zove Nur-Sultan. Sporazum o razumijevanju trebao bi do 2021. godine donijeti izgradnju nogometnog stadiona kapaciteta od 30 do 35 tisuća gledatelja.

Embed from Getty ImagesEmbed from Getty Images

Pročitajte više