Nacionalni stadion

Šuker laže, imamo ponudu Kineza za stadion

Šuker laže, imamo ponudu Kineza za stadion
Foto: Pixsell

KINEZI vide Hrvatsku kao budući svjetski centar za razvoj nogometa i u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom žele graditi međunarodnu akademiju nogometa za trenere i menadžere i prateću infrastrukturu. U okviru projekta zamislili su izgradnju stadiona i nogometni kamp. Kako doznajemo, već krajem rujna poslali su u HNS pismo namjere, a potom i osobno posjetili Zagreb.

Izvršna direktorica UN-ove organizacije za industrijski razvoj, međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije (UNIDO-ISEC), u kojoj većinski udio sa 71 posto drži Kina, u rujnu se u Zagrebu sastala s izvršnim direktorom HNS-a Damirom Vrbanovićem.

 

Kinezi uvjereni da iza hrvatskog uspjeha na SP-u stoji sustav 

Za njihove poslove u Hrvatskoj inače je zadužen CSEBA (Chinese Southeast European Business Association), a na ovom projektu radi i Ivan Herak, nekadašnji ministar turizma, a danas savjetnik ministra Garija Cappellija te vanjski suradnik HNS-a zadužen za izradu strategija. Herak nam je kazao kako su Kinezi uvjereni da iza velike hrvatske priče na Svjetskom prvenstvu u Rusiji stoje sustav i kvalitetno upravljanje te u suradnji s HNS-om žele osnovati međunarodnu akademiju za stvaranje trenerskog i menadžerskog kadra te Institut za razvoj nogometa.

Potom se sredinom prosinca pojavila vijest da su Kinezi ponudili HNS-u besplatno izgraditi stadion. Besplatno, ali uz inzistiranje na tome da se stadion konstruira na zemljištu koje će nuditi i mogućnost građenja dodatnih kompleksa poput hotela i trgovačkih centara. Izgradili bi nacionalni stadion u Zagrebu i glavni kamp akademije u Rijeci.

"Nemaju nikakvog skrivenog motiva. Kinezi imaju svoje interese, ali puno je veća korist za Hrvatsku", istaknuo je Herak i zaključio kako vjeruje u realizaciju projekta.

A onda, svega nekoliko sati kasnije, demantij iz HNS-a. Iz vokabulara u priopćenju jasno je da je vijest o kineskoj ponudi demantirao sam predsjednik HNS-a Davor Šuker. Tvrdi da nije zaprimio nikakvu službenu ponudu te zaprijetio "pojedincima kako će odgovarati zbog širenja dezinformacija".

Memorandum koji pokazuje da Šuker širi dezinformacije

No, čini se kako dezinformacije širi sam Šuker. Index je u posjedu memoranduma koji je poslan 19. prosinca, kao i e-maila koji je Šukeru poslan pet dana ranije.

 

U memorandumu kao ključno stoji da Kinezi ne očekuju novac od Hrvatskog nogometnog saveza, ako žele, mogu pomoći, ali to nije nužno.

"Sagledavajući interese promicanja i razvoja nogometnog sporta, nastojeći doprinijeti podizanju razine kvalitete osnovne i prateće nogometne infrastrukture, kao i razine upravljačkih i trenerskih kompetencija u nogometnom sportu u zemljama članicama UN-a, Z-RUN i HNS iskazuju ovim putem volju i suglasnost za osnivanjem Akademije nogometa pod nazivom UN Akademija nogometa (u nastavku AN)."

Tvrtka AN bi za svoje usluge dobila pravo da se registrira u Hrvatskoj kao Visoka škola prema Zakonu o ustanovama, a njena bi imovina iznosila 900.000,00 kuna, dok bi se udio HNS-a sastojao u brand-u i know-how-u koji će HNS staviti na raspolaganje AN-u.

U nastavku dokumenta stoji kako će Kinezi i HNS pristupiti sklapanju ugovora o osnivanju visokoškolske ustanove, a istim ugovorom će se propisati da kineskim ulagačima pripada 74,9 posto osnivačkih prava i obveza, dok bi HNS-u ostalo 25,1 posto.

Ključni dio ovog memoranduma obrađen je u članku 7, a tiče se ''goruće teme'' hrvatske javnosti – nacionalnog stadiona.

U odnosu na ulaganja u nogometnu infrastrukturu (nacionalni nogometni stadion, glavni nogometni kamp AN-a s popratnim sadržajima) s pozicija AN-a inicijalno će se upravljati svim operativnim procesima koji se odnose na ulaganja u infrastrukturu - konkretno, iznalaženjem potencijalnih lokacija za izgradnju nacionalnog stadiona.

U istom članku, u njegovom paragrafu 5 stoji da su kineski ulagači i HNS suglasni, sagledavajući sve relevantne parametre (broj stanovnika, odnosno ekonomske potencijale lokacije, klimu, izgrađenost i dostupnost infrastrukture, kako opće tako i sportske, kao i ostale parametre), da se nacionalni stadion izgradi u Zagrebu, a glavni kamp u Rijeci

Zašto Šuker demantira?

Moguće je zaista da Šuker nije pročitao mejl, iako nam je poznato kako su ga suradnici iz Saveza upozorili da je mejl stigao i da zbog osobnih animoziteta ne bi trebao kočiti projekt.

 

U svom priopćenju Šuker ističe kako je otvoren za pregovore s tijelima lokalne i nacionalne vlasti te potencijalnim ulagačima, a jedino konkretno što je do sada napravio je uništavanje i oduzimanje rekreativne baze za građane na Sveticama, koje danas izgledaju ovako.

Moguće je da Šuker, unatoč propasti Svetica, i dalje računa kako će se oko izgradnje nacionalnog stadiona najlakše dogovoriti s Milanom Bandićem, zagrebačkim gradonačelnikom koji nije dio priče koju pokreću Kinezi. 

Moguće je i da Šuker samo tjera inat, jer njegovo vrijeme u HNS-u polako istječe. Kao budući predsjednik najbolje kotira saborski zastupnik HDZ-a i Plenkovićev čovjek od povjerenja, Marijan Kustić. Uz njega je i novi predsjednik zagrebačkog nogometnog saveza, Tomislav Svetina. Šuker više nije dio te priče. Koliko nam je poznato, razgovore o ovoj temi s Ivanom Herakom idući tjedan nastavlja Marijan Kustić, prvi čovjek HNS-a za natjecanja i infrastrukturu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara