Kloppov efekt: Liverpool četiri puta efikasniji, Borussia koju je stvorio zabija svakih 15 minuta

Foto: Guliver Image/Getty Images

POBJEDOM 3:0 kod Derby Countyja u trećem kolu Liga kupa, Liverpool je došao do čak 19 golova u prvih sedam utakmica ove sezone. Nakon jednako toliko mečeva na početku prošle, zabio je tek bijednih pet.

Razlika je u tome što je nakon mlitave igre pod Brendanom Rodgersom, koji je morao otići u listopadu prošle godine, momčad preuzeo Jurgen Klopp. Njemu je trebalo neko vrijeme da igračima izbije luzerski mentalitet i nametne im svoj način razmišljanja, ali i igranja, a to je napadački nogomet i taktika 4-3-3, temeljena na vratolomno brzoj, "visokooktanskoj" igri, punoj tempa i intenziteta, te često "samoubilačkom" presingu.
 
Nakon što je s igračima proveo gotovo godinu dana, odradio pripreme i izvršio selekciju momčadi, plodovi Kloppove igre i stila vide se na početku ove sezone, u kojoj Liverpool ne igra u Europi, zato što je trener krajem prošle sezone sve bacio na Europa Ligu, odnosno trijumf u finalu, kojim bi ušao u Ligu prvaka, dok je porazom tamo ostajao bez ikakvog europskog natjecanja ove sezone. 
Dogodilo se ovo drugo, ali ne možemo napisati "nažalost" po navijače Redsa, jer fokusiranjem na Premier League konačno imaju priliku umiješati se u borbu za vrh, a u nacionalnom prvenstvu im ne fali jakih utakmica; samo u prvih pet kola igrali su s Arsenalom, Tottenhamom, Leicesterom i Chelseajem, protiv kojih su od mogućih 12, uzeli 10 bodova, a pri tome klubovima koji se bore za vrh zabili 11 golova.
 
Godinu dana ranije i 700 kilometara istočnije, Klopp je nakon sedam godina, čime je postao najdugovječniji Borussijin trener, napustio Dortmund. Njegovo naslijeđe tamo nisu "samo" dva naslova prvaka Njemačke, jedan Kup i finale Lige prvaka, nego prepoznatljiva, brendirana igra Borussije, koja je pod njim bila onakva kakva je Liverpoolova sada.
 
Dostojno ga je naslijedio Thomas Tuchel, koji Borussiju slaže u 4-1-4-1, ali i dalje je to momčad koja igra napadački i za, malo je reći "gol više", jer u posljednje tri utakmice postigla je čak 17 golova i to u najozbiljnijim natjecanjima - Ligi prvaka i Bundesligi!

Pročitajte više