CHAMPIONSHIP

Klub profesionalnog kockara na korak je do Premiershipa

Foto: Getty Images/Guliver Image

BRENTFORD je sinoć u uzvratnoj utakmici polufinala doigravanja Championshipa pobijedio Swansea 3:1 i tako nadoknadio zaostatak od 1:0 iz prve utakmice.

Momčad Thomasa Franka je već do poluvremena vodila 2:0 golovima Watkinsa i Marcondesa, a kartu za Wembley potvrdio im je Mbuemo u 46. minuti. Swansea je uspio smanjiti preko Brewstera u 78., ali domaća obrana je izdržala do kraja.

Emotivni navijači, koji su se okupili ispred stadiona, bakljadom su proslavili prolazak u finale doigravanja u kojem će igrati s boljim iz susreta Fulhama i Cardiffa. To će gotovo sigurno biti Fulham koji je prvu utakmicu u gostima dobio 2:0. Ovo je bila zadnja utakmica na 116 godina starom Griffin Parku s kojeg Brentford ovog ljeta seli na novi, 70 milijuna funti vrijedan Brentford Community Stadium.

Ovaj kvartovski klub iz zapadnog Londona, koji je zadnji put igrao u prvom razredu engleskog nogometa kad je kraljica Elizabeta II. bila klinka od 13 godina, jedna je od najluđih priča modernog engleskog nogometa.

Spasio ih kockar

Krajem prošlog desetljeća Brentford je životario između druge i četvrte lige i godinama se borio s financijskim problemima. Prije 15 godina momčad je koštala jedva nekoliko desetaka tisuća funti, a u momčadi su bili poluamateri jer nitko drugi nije želio igrati.

I dok se Brentford patio u nižim razredima engleskog nogometa, njegov današnji vlasnik Matthew Benham gradio je svoje carstvo. Iako je bio diplomirani fizičar na Oxfordu, ubrzo se ostavio fizike i okrenuo se onome što mu je puno bolje išlo - klađenju. Razvio je vlastiti model klađenja uz koji je počeo dobivati ogroman novac, a 2004. godine prestao je s klađenjem i napravio je internetski servis Smartodds koji je kladiteljima, za novac, nudio potpuno drukčiju analitiku sportskog klađenja.

Kad je zaradio ozbiljan novac, Benham se okrenuo klubu iz svojeg djetinjstva za koji je oduvijek navijao. Obvezao se da će svake od sljedećih pet godina uplatiti na račun kluba milijun funti kako bi mu pomogao, a do 2012. godine je otkupio gotovo sve udjele i postao 96-postotni vlasnik kluba.

Kako bi klub postao što uspješniji za što manje novca, Benham je postao jedan od prvih u svijetu nogometa koji je u posao počeo primjenjivati sportsku analitiku. Igrače nije dovodio na temelju osnove statistike broja utakmica i broja golova ili nekih drugih parametara, već je počeo analizirati iz koliko šansi su zabili određeni broj golova, kako momčad igra u vrijeme dok su igrači na terenu i koliko udaraca na gol im treba za jedan gol. Sve ono što je danas normalno u analizama svih nogometnih klubova na svijetu. 

Ukinuo omladinsku školu

“Nemamo novca da se natječemo s jačim klubovima. No možemo biti pametniji od njih”, rekao je Benham u jednom od rijetkih istupa u javnosti i okrenuo klub u drugom smjeru.

Kako bi dodatno reducirao troškove, Benham je ubrzo potpuno ukinuo omladinsku školu i okrenuo se isključivo dovođenju dobrih i jeftinih igrača koristeći njegovu metodologiju. To je Brentfordu omogućilo da svaku sezonu završi u golemom plusu budući da je te iste igrače kasnije preprodavao za puno više nego što ih je platio. U međuvremenu je 2013. otpustio odličnog trenera Marka Warburtona koji je momčad dovukao do 2. mjesta League One. 

Benham je njegov otkaz obrazložio činjenicom da je momčad, prema njegovim izračunima, osvojila puno više bodova nego što je realno trebala te da se takvo nešto ne može ponoviti. Privatni biznis mu je cvjetao pa je 2014. godine kupio danski Midtjylland i u prvoj godini ga odveo do prvog naslova prvaka u povijesti. Taj danski klub služi mu kao inkubator igrača za Brentford, a umjesto akademije osnovao je Brentfordovu B momčad koja se natječe u nižim ligama i služi za prikupljanje iskustva igračima koje je besplatno doveo.

Analitika koju je Benham koristio prije desetak godina, danas je najnormalnija stvar u svjetskom nogometu, osim što ju je ovaj nevjerojatan tip iskoristio da jedan mali klub dovede do praga Premiershipa.

Brentford je ove sezone igrao najatraktivniji nogomet u Championshipu. Zabio je više golova od svih, a samo je Leeds primio manje. Njihov odlični mladi napadač Ollie Watkins bio je drugi strijelac lige s 25 golova, a njegov suigrač Said Benrahma dodao je 17 uz osam asistencija.

Mogli su i puno lakše ući u Premiership, ali nisu iskoristili kiks Bilića u zadnjem kolu. Izgubili su kod kuće od Barnsleya i tako propustili izravan ulazak među elitu.

Pročitajte više