Kolumbijskog tragičara sa SP-a 94.` su ubili. Sada Kolumbijcima ponovno prijete smrću

Foto: Getty Images

"IZNEVJERILI ste nas. Vaša je smrt jedino rješenje", prijeteće su poruke, objavljene na društvenim mrežama, upućene Carlosu Bacci i Mateusu Uribeu, kolumbijskim reprezentativcima koji u osmini finala Svjetskog prvenstva u Rusiji protiv Engleske nisu realizirali jedanaesterce u raspucavanju.

>> KOLUMBIJA - ENGLESKA 3:4 (1:1), Englezi na penale prošli u četvrtfinale

S obzirom na nikada zaboravljeni slučaj "Escobar", kolumbijske vlasti ozbiljno su shvatile prijetnje te su pokrenule istragu.

Bivši kolumbijski reprezentativac Andrés Escobar usmrćen je nekoliko dana nakon završetka Svjetskog prvenstva u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine.

U pokušaju presijecanja lopte ubačene u šesnaesterac, Andrés Escobar protiv Sjedinjenih Američkih Država u utakmici drugog kola grupne faze postigao je autogol. Nakon neuspjeha protiv Rumunjske, novi poraz na koncu je imao fatalne posljedice.

Budući da se Kolumbija nije plasirala u osminu finala, Andrés Escobar u zločinačkim je krugovima označen glavnim krivcem.

Još nije poznato - i pitanje je hoće li ikada biti rasvijetljeno - je li ubojstvo bilo djelo nezadovoljnog pojedinca ili je ubojstvo naručilo kolumbijsko podzemlje zbog milijunskih gubitaka povezanih s kladioničarskim okladama.

Premda mu se prijetilo smrću, Andrés Escobar odlučio se vratiti u domovinu. Upucan je nakon noćnog izlaska na parkingu, 2. srpnja 1994. godine u predgrađu Medellina. Zbog obilnog krvarenja preminuo je u lokalnoj bolnici. 

Tragedija je ujedinila Kolumbiju, pa je sprovodu nazočilo stotinjak tisuća ljudi. Medellinova gradska uprava u lipnju 2002. godine otkrila je statuu u čast usmrćenog Andrésa Escobara.

Premda su u ubojstvu sudjelovale tri osobe, kao jedini napadač identificiran je bio Humberto Muñoz Castro. Osuđen je bio na 43 godine zatvora, no zbog priznate žalbe kazna mu je drastično smanjena. Na slobodu je pušten nakon 11 godina robije.

Zbliženi kolektivnim sjećanjem na Andrésa Escobara, većina Kolumbijaca na društvenim mrežama poziva na glas razuma. Ne želi da Carlos Bacca i Mateus Uribe budu nove žrtve poremećenih umova. 

Pročitajte više