Kvalifikacije za SP 2022.

Konkurenti Hrvatske kiksali na početku kvalifikacija. Francuska ostala bez pobjede

Foto: AP Photo/Petros Karadjias/Guliver Images

DONOSIMO pregled svih rezultata i stanja na tablici nakon prvog dana kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Osim poraza Hrvatske, najveća iznenađenja su poraz Nizozemske od Turske i neriješeni rezultati Francuske s Ukrajinom te Slovačke na Cipru.

GRUPA H

Slovenija - Hrvatska 1:0 (Lovrić 15')

Hrvatska je poražena na otvaranju kvalifikacijskog ciklusa.

Malta - Rusija 1:3 (Mbong 56' / Dzjuba 23', Fernandes 35', Soboljev 90')

Sve je krenulo po planu za Rusiju u prvom poluvremenu koja je na predah otišla s prednošću od dva gola razlike. Očekivalo se da će nastaviti u istom ritmu, ali Malta je bila opasnija momčad u drugom poluvremenu te je smanjila rezultat u 56. minuti. Rusija je ipak uspjela zabiti u završnici utakmice i potvrditi pobjedu iz jedinog udarca u okvir u drugom dijelu.

Cipar - Slovačka 0:0

Veliki kiks Slovačke na Cipru. Utakmica je završila remijem, što je i najrealniji ishod po prikazanom na terenu. Gosti su bili bolji u prvom dijelu, dok ih je Martin Dubravka obranama izvlačio u drugom.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

GRUPA A

Portugal - Azerbajdžan 1:0 (Medvjedev AG 36')

Moćnoj reprezentaciji Portugala potreban je bio autogol Medvjedeva kako bi uspjela svladati Azerbajdžan. Uputili su čak 15 udaraca u okvir gostujućeg gola. Sjajni Šahrudin Magomedalijev imao je nestvarnih 14 obrana iako jedini pogodak ide na njegovu dušu.

Srbija - Irska 3:2 (Vlahović 40', Mitrović 69' 75' / Browne 18', Collins 86')

Irska je povela preko Brownea u 18. minuti, ali Srbija je pred kraj prvog dijela izjednačila golom Vlahovića. Čovjek preokreta bio je Aleksandar Mitrović koji je ušao u 63. minuti i zatim svojim golovima donio pobjedu.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

GRUPA D

Finska - Bosna i Hercegovina 2:2 (Pukki 58' 77' / Pjanić 55', Stevanović 84')

Bosna i Hercegovina je povela, Pukki je okrenuo rezultat u korist Finske, ali su gosti ipak uspjeli izjednačiti.

Francuska - Ukrajina 1:1 (Griezmann 19' / Kimpembe AG 57')

Francuzi su neuspješno otvorili kvalifikacije. Rano su poveli golom Griezmanna i činilo se da sve ide po planu, no Kimpembe postiže autogol početkom drugog poluvremena i Ukrajinci su uspjeli sačuvati bod.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

GRUPA E

Belgija - Wales 3:1 (De Bruyne 22', T. Hazard 28', Lukaku 73' / Wilson 10')

Wales je poveo u 10. minuti, no Belgiji je trebalo samo 18 minuta da okrene rezultat u svoju korist. Gosti su svoj gol dali iz jedinog udarca u okvir.

Estonija - Češka 2:6 (Sappinen 12', Anier 86' / Souček 32' 43' 48', Schick 18', Barak 27', Jankto 56')

Domaćini su uoči utakmice u reprezentaciji imali igrača zaraženog koronavirusom te je dobar dio ekipe morao u samoizolaciju, a uz njih i izbornik. Pozvano je 10 novih igrača koji su uspjeli iznenaditi Češku golom u 12. minuti, ali kvaliteta gostiju je ipak došla do izražaja protiv ispremiješanih Estonaca. Istaknuo se West Hamov Tomaš Souček trima golovima.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

GRUPA G

Turska - Nizozemska 4:2 (Yilmaz 15' 34' 81', Calhanoglu 46' / Klaassen 75', L. de Jong 76')

Turska je šokirala Nizozemsku na krilima 35-godišnjeg Buraka Yilmaza.

Gibraltar - Norveška 0:3 (Sorloth 43', Thorstvedt 45', Svensson 57')

Gibraltar je unatoč velikoj dominaciji Norveške uspio zadržati nulu sve do 43. minute, ali tada ga je načeo Alexander Sorloth i pobjeda nije došla u pitanje. Domaći su uputili samo jedan udarac prema golu Norveške, i to izvan okvira. Vratar Gibraltara Dayle Coleing imao je odličnih deset obrana.

Latvija - Crna Gora 1:2 (Ikanuieks 40' / Jovetić 41' 83')

Domaći su poveli, a Jovetić je minutu kasnije vratio 1:1. Napadač Monaca pogotkom u završnici utakmice donio je tri boda Crnoj Gori.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više