NBA

Kontroverzni trener preuzima Knickse. Jedni oduševljeni, drugi u šoku

Foto: Getty Images

VEĆ DVA desetljeća, od posljednjeg plasmana u NBA finale 1999., New York Knicksi lutaju s trenerima i igračima u pokušajima da pronađu kombinaciju koja će ih vratiti na vrh.

Prošle sezone ne pretjerano impresivnoj mladoj jezgri pridodali su nekoliko ne pretjerano impresivnih veterana, a sad će tu neobičnu skupinu voditi strogi i zahtjevni Tom Thibodeau.

Knicksi su u završnoj fazi pregovora sa 62-godišnjim stručnjakom koji bi uskoro trebao potpisati petogodišnji ugovor.

Pomoćnik zadužen za obranu u šampionskoj momčadi Celticsa

Thibodeau se dokazao kao pomoćni trener Boston Celticsa zadužen za obranu u razdoblju kad je najtrofejnija NBA franšiza osvojila svoj posljednji naslov (2008.) i posljednji put zaigrala u finalu (2010.). Nakon toga samostalno je vodio Chicago Bullse i Minnesota Timberwolvese.

U Bullsima je preforsirao Rosea, u Minnesoti napravio kaos s Butlerom

S Bullsima je mogao doći do velikih uspjeha da nije bilo teških ozljeda Derricka Rosea koje su mu upropastile karijeru, a talentirane Timberwolvese pokušao je razdrmati dovođenjem svojeg miljenika iz Chicaga Jimmyja Butlera, ali time je samo napravio potpuni kaos.

Reakcije na Thibsov angažman su drastično različite. Najcjenjeniji NBA trener Gregg Popovich iz San Antonio Spursa smatra da su Knicksi napravili sjajan potez.

Knicksi žele stvoriti prepoznatljivu klupsku kulturu i Thibsa smatraju idealnim čovjekom za to

"On je prekaljeni veteran koji razumije što donosi pobjede, a što poraze. Zna kako napraviti program, stvoriti kulturu kluba i biti zahtjevan", rekao je Popovich, a s njim se slaže i Kendrick Perkins, televizijski analitičar i bivši centar Celticsa koji je radio s Thibodeauom.

"On je definicija sportske kulture. Knicksi su konačno krenuli u pravom smjeru", rekao je Perkins.

S druge strane, bivša NBA zvijezda i dvostruki prvak s Golden State Warriorsima David West ljutit je zbog njegova angažmana i sve je okrenuo na rasnu problematiku.

Je li priliku u Knicksima dobio zato što je bijelac?

"Koliko puta možeš podbaciti kao crni trener?" upitao je West na društvenim mrežama, aludirajući na činjenicu da je Thibodeau dobio otkaz u Chicagu i Minnesoti te svejedno ponovno dobio priliku, navodeći primjere Marka Jacksona, Tyronea Luea i Patricka Ewinga, tamnoputih trenera koji s više ili manje kredibiliteta i dalje čekaju novu ili čak prvu priliku da se dokažu u ulozi glavnog trenera u NBA ligi.

"Suosjećam s mladim igračima Knicksa koji će pod njim stagnirati i još će ih okrivljavati da ne rade dovoljno. Doslovno uništava igrače, a dobiva priliku za prilikom", dodao je West.

Zaista, Thibodeau je zloglasan po forsiranju najboljih igrača kojima vjeruje nauštrb mladih talenata. Njegovi starteri u pravilu su na samom vrhu po odigranim minutama u cijeloj ligi, što zna rezultirati teškim ozljedama. Mnogi baš njega okrivljuju za to što Derrick Rose i Joakim Noah nisu imali dulje i produktivnije karijere koje su znatno pokvarile ozljede.

Pročitajte više