HNL

Kopić o formi Hajduka: Igrači su ljudi, idealno je samo u Football Manageru

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HAJDUK i Dinamo sutra od 19 sati na Poljudu igraju zaostalu utakmicu devetog kola Prve HNL. Riječ je o najvećem hrvatskom derbiju koji je posebno zanimljiv s obzirom na neizvjesnu situaciju u vrhu ljestvice. U ovome trenutku, uz utakmicu više, Dinamo je na prvom mjestu sa 66 bodova, dva više od Osijeka.

Hajduk je treći s 59 bodova te bi porazom od Dinama ispao iz borbe za titulu, čime bi Osječani ostali jedini pravi konkurenti aktualnim prvacima. U prvom međusobnom susretu Hajduka i Dinama ove sezone rezultatom 2:0 pobijedio je splitski sastav, a zabijali su Marko Livaja i Emir Sahiti.

Drugi je završio 0:0, dok će treći, dakle, biti odigran sutra. Posljednji je na rasporedu 21. svibnja, i to u posljednjem, 36. kolu HNL-a. Konferenciju za medije uoči utakmice održao je trener Dinama Željko Kopić. 

Što kaže Kopić?

Potvrdio je da čekaju odluku liječnika o tome hoće li Bartol Franjić sutra igrati protiv Dinama. "Sedam bodova prednosti zaslužili smo radom, trudom i kvalitetom. Situacija je bolja nego prije, ali ona ne garantira ništa. Pripremamo utakmicu kao i svaku drugu", započeo je Kopić.

Prokomentirao je i derbi s Hajdukom na Poljudu. "Na Poljudu smo igrali s tri napadača, Oršićem, Petkovićem i Emrelijem, dozvoljavam da netko misli da je to defenzivna postavka. Imali smo prilike, a Hajduk svoje. Nije bilo golova, ali obje ekipe željele su doći do pobjede."

Ove sezone Dinamo još nije zabio Hajduku. "Strategija je zabiti gol više od protivnika. Ako ne zabiješ, ne možeš ni pobijediti. Napravit ćemo sve da pobijedimo. Želimo biti pravi", nastavio je Kopić, siguran kako bi pobjeda bila velik korak prema tituli, no napominje da ima još utakmica nakon one sutrašnje.

Ivanušec se vraća u kadar nakon ozljede

"Emreli se diže, sve je bolji. Imali smo period u kojem je igrače trebalo vraćati. Sada je u boljem stanju nego što je bio. Svi momci žive za uspjeh kluba i naslov. Spremni su se baciti na glavu", siguran je Kopić.

Je li Dinamo navikao osvajati trofeje i vidi li se ta razina rutine na igračima, upitali su trenera Dinama. "Sve je bitno, svaki detalj. Pričamo li o Ademiju, naravno da svi igrači imaju kvalitetu. Ali će u važnim trenucima iskočiti Ademi. Pobjednički mentalitet jedan je od naših aduta. Igračima nije lako ako nisu u top stanju. Teško je i od Ivanušeca očekivati odmah puno, potreban mu je određen period nakon povratka."

U kadar se vraćaju Bruno Petković i Luka Ivanušec. Kopiću je postavljeno pitanje osjeća li stoga pritisak prilikom slaganja momčadi. "Što znači pritisak kada radiš u Dinamu? To je samo pozitivno. Rotirali smo igrače, puno ih je dobilo ozbiljnu minutažu, pa i oni koji nisu prije igrali.

I reprezentativci su sjedili na klupi. Gledam tko kako radi. Naravno, neke koji nisu u formi ponekad ćeš stavljati kako bi narasli, čak i nauštrb timske igre. Svi koji su u kadru, koji su ušli s klupe, pokazali su da mogu dati doprinos."

Nikola Kalinić i Marko Livaja dio su napada Hajduka. "Oni imaju svoju kvalitetu. Trener Hajduka gleda tko su najbolje opcije, kao i ja. Forma i zdravlje diktiraju dosta toga. Teško je reći s kim će Hajduk početi utakmicu. Iz utakmice u utakmicu gledamo sebe, kako odgovoriti na pravi način. Sastav Hajduka vidjet ćemo na početku utakmice."

Pitali su ga smetaju li mu priče o odlasku s klupe

Je li im dolazak na Poljud pritisak ili motiv, pitali su Kopića. "Kvalitetna atmosfera nešto je za što živimo. Svi vole igrati pred dobrom atmosferom - kako je bilo protiv West Hama, Seville, na Poljudu - sve dok je to u gabaritima nečega normalnoga", odgovorio je Kopić na pitanje o poljudskoj atmosferi.

Kakvo je Kopićevo mišljenje o Hajduku? "Odigrali su utakmice te imali manji pad. To ovisi o mikrociklusu trenera, treninzima, stanju igrača... Idealno je samo u Football Manageru. Igrači su ljudska bića koja nose svoje emocije te zdravstveni status, u boljoj su i lošijoj formi. Teško je reći zašto su odigrali bolju ili lošiju utakmicu. Na nama je pripremiti utakmicu za najbolje što mogu pružiti.

Hajduk uvijek ulazi u utakmicu s visokim intenzitetom i pritiskom u prvih 15-ak minuta. Pokušavaju osvojiti druge lopte. To se neće promijeniti. Idemo napraviti sve kako bismo dobili utakmicu, želimo biti pravi."

"Od Petkovića svi imaju visoka očekivanja"

Govori se o dolasku Josipa Drmića u Dinamo. "On je dobar igrač. Vidjet ćemo što će biti kada krene prijelazni rok. Ne, zašto bi mi smetalo što pišu da neću više biti trener Dinama? Vi pišete što morate, svatko ima svoj obraz. Netko će te nekada pogledati u oči, netko će spustiti pogled.

Radim svoj posao najbolje što mogu, dajem sve od sebe za klub, momčad, svakog igrača. Trener sam Dinama, no svaki trener ima svoj rok trajanja. Bitno je što i kako radim i do onoga trenutka dok sam tu, dati sve od sebe."

"Svi od Brune Petkovića imaju visoka očekivanja. Igrači prolaze kroz periode kad odlično igraju, ali prolaze i kroz blato. Mora biti pravi koliko god igrao", komentirao je Kopić svojeg napadača Brunu Petkovića, nakon čega je upitan o Filipu Krovinoviću: "On je dobar igrač, može usmjeravati igru u zadnjoj trećini. Moramo, u kontekstu momčadi, biti bolji od protivničke ekipe."

Pročitajte više