KOŠARKA

Košarkaš otišao iz CSKA i poveo obitelj. "Ne želim igrati za klub ruske armije"

Foto: EPA-EFE

GRUZIJSKI košarkaš Tornike Šengelia raskinuo je ugovor s moskovskim divom CSKA i s obitelji napustio Moskvu jer ne želi igrati za momčad kluba ruske armije. Ugovor je razvrgnuo jednostrano, na vlastitu štetu te najavio da će otputovati u Španjolsku, javljaju europski košarkaški portali.

Gruzijci objavili izjavu, agent je demantirao

Šengelia je na društvenim mrežama stavio ukrajinsku zastavu i napisao: "Molim za Ukrajinu! Ostanite jaki." Odluku o napuštanju kluba objasnio je u razgovoru za gruzijski Commersant: "Ovo je znak protesta protiv ruske invazije u Ukrajinu i ne želim više igrati za klub ruske armije."

Njegov agent je, doduše, demantirao vijest iz gruzijskih medija te rekao da Šengelia nije davao nikakve izjave, da mu je trenutačno jedina briga sigurnost obitelji, a da će o košarkaškoj budućnosti prije svega razgovarati s klubom.

Gruzijska predsjednica ga kritizirala kad je potpisao za CSKA

Šengelia ima 30 godina, imao je bogatu europsku karijeru, a dvije je godine proveo i u NBA ligi, nakon čega je šest godina igrao za španjolsku Baskoniju. Na ljeto 2020. potpisao je za CSKA, a tu je odluku javno kritizirala gruzijska predsjednica Salome Zourabičvili kao "neprihvatljivu i vrijednu žaljenja".

Gruzija je prekinula sve diplomatske odnose s Rusijom još nakon rusko-gruzijskog rata 2008., koji je trajao 12 dana i rezultirao s oko 350 ljudskih žrtava. 

Šengelia je i kapetan gruzijske reprezentacije, s kojom je nastupio na tri Eurobasketa, među kojima i na onom 2015. kada je Gruzija bila u skupini u Zagrebu s hrvatskom reprezentacijom.

Pročitajte više