Košarkaši doznali moguće protivnike za EP. Nikako ne žele u skupinu s Ciprom

Foto: FIBA

NAKON što je u trećem krugu pretkvalifikacija prošla Irsku i Luksemburg, hrvatska košarkaška reprezentacija u utorak će doznati protivnike u glavnim kvalifikacijama za Eurobasket 2025. u Latviji, Cipru, Finskoj i Poljskoj. U kvalifikacijama sudjeluju 32 reprezentacije koje će biti podijeljene u osam skupina po četiri, a iz svake skupine po tri će se momčadi plasirati na Europsko prvenstvo.

Danas su određene jakosne skupine ždrijeba, što je drastično smanjilo broj potencijalnih protivnika hrvatske reprezentacije, a među njima su Srbija, Slovenija te Bosna i Hercegovina. Hrvatska je smještena u četvrtu jakosnu skupinu uz Finsku, Ukrajinu i Latviju, a unaprijed je određeno da će protivnike izvlačiti iz prve, pete i osme jakosne skupine.

Ekipe iz tih jakosnih skupina tvorit će grupe A, C, E i G, a preostale četiri B, D, F i H. U prvoj jakosnoj skupini su Španjolska i Francuska, uz spomenute susjede Srbiju i Sloveniju. U petoj jakosnoj skupini su Belgija, Gruzija, Izrael te Bosna i Hercegovina, a u osmoj Portugal, Danska, Slovačka i Cipar.

Najveća opasnost je Cipar

U ždrijebu su i sva četiri sudomaćina, koji imaju garantiran plasman, pa će se u njihovim kvalifikacijskim skupinama preostale tri momčadi boriti za dva mjesta, ali Hrvatska od njih može izvući samo Cipar iz osme jakosne skupine, što bi je stavilo u najopasniju poziciju jer bi morala biti bolja od neugodnog protivnika iz pete skupine.

Kvalifikacije će se igrati u tri prozora - od 19. do 27. veljače i od 18. do 26. studenog 2024. te od 17. do 25 veljače 2025. godine. FIBA-ini termini u lipnju rezervirani su za kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu. To znači da u kvalifikacijama za Eurobasket neće sudjelovati NBA igrači, ali zahvaljujući nedavnom dogovoru, igrači iz Eurolige i Eurokupa trebali bi biti na raspolaganju reprezentacijama.

Ždrijeb je u utorak u Münchenu, počinje u 11:30, a može se gledati uživo na FIBA-inom YouTube kanalu.

Jakosne skupine

Jakosna skupina 1: Španjolska, Francuska, Srbija, Slovenija
Jakosna skupina 2: Litva, Grčka, Italija, Njemačka
Jakosna skupina 3: Češka, Poljska, Turska, Crna Gora
Jakosna skupina 4: Finska, Hrvatska, Ukrajina, Latvija
Jakosna skupina 5: Belgija, Gruzija, Izrael, Bosna i Hercegovina
Jakosna skupina 6: Mađarska, Estonija, Nizozemska, Bugarska
Jakosna skupina 7: Velika Britanija, Island, Švedska, Makedonija
Jakosna skupina 8: Portugal, Danska, Slovačka, Cipar

Pročitajte više