Košarkaši ne mare za nacionalni dres

JUČER su se u prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza okupili Mirko Novosel, izbornik Neven Spahija, tajnik Danko Radić, Željko Drakšić, Željko Jerkov i predstavnici najjačih klubova: Cibone (Bože Miličević), Zadra(Giuseppe Giergia), Splita (Dino Rađa), Zagreba (Marijan Hanžeković).

Razlog je odustajanje Žižića, Kusa, Ivana Tomasa i Longina sa priprema za predstojeće kvalifikacije za EP koje će se iduće godine održati u Beogradu. A oni koji su se jučer našli u predvorju zagrebačkog hotela Laguna, nisu izgledali sretno. Momcima se očito ne da na pripreme, plaže su pune, a oni se moraju znojiti u Zagrebu. Tvrde da su ove pripreme bačeno vrijeme, da se bolje odmoriti...Četvorica spomenutih koji se nisu pojavili, ishodili su nekakve liječničke potvrde.

FIBA je pomakla termin kvalifikacija tako da više ne budu usred, već prije sezone. Htjeli su izići u susret igračima i klubovima. Igra se Euroliga, ULEB kup, Goodyear liga, nacionalna prvenstva, neki igraju u NBA...

Evo što su izjavili nazočni na sastanku u HKS-u:

Neven Spahija:
"Njih četvorica nisu ozlijeđeni! To su, kako kaže Novosel, smetnje, koje ima 80 posto igrača. Problem je što oni odu kod nekog liječnika, dobiju dijagnozu ozljede, a nju naš liječnik, zbog kodeksa, neće opovrgnuti. Žižić je već drugi put otkazao i moram vidjeti želi li on uopće igrati u reprezentaciji. Znam kakav je bio problem klubovima kad su se kvalifikacije igrale usred sezone. No, Fiba je to napokon promijenila, a mi i dalje nemamo reprezentativaca! Privatnim inicijativama kreće se prema meni, pa kad ne prođe, nose se liječničke potvrde o problemima koje ti igrači trpe cijele sezone. Ja stvaram reprezentaciju oko igrača rođenih 1983. i 1984. godine, a zbog drafta NBA lige mi može sve propasti!"

Mirko Novosel:
"Pred nama je EP u Beogradu slijedeće godine i od nas se traži da ostvarimo adekvatan rezultat i na ovom mjestu nakon svih događanja moramo se očitovati čija je ovo reprezentacija. Je li to reprezentacija Hrvatske ili HKS-a. Ako je riječ o reprezentaciji Saveza, ako klubovi ne žele dati podršku, onda nemamo što tražiti na EP-u. Klinci su nam se prostituirali po američkim kampovima ko na stočnom sajmu, umjesto da su bili s reprezentacijom."

Dino Rađa:
"Brojne "ozljede" i otkazi tumače se velikim brojem utakmica, a ja sam 1988. godine 7. svibnja odigrao finale Eurolige, a dan poslije bio sam na pripremama reprezentacije sve do listopada. Današnje generacije su čudne, mene dvije godine u klubu nitko od igrača nije pitao za savjet. Oni ne shvaćaju da menadžerima nije stalo do njih nego samo do novaca."

Pino Giergia:
"Nikad u košarci nisu bili tako visoki honorari kao danas, igrači su opet nezadovoljni, a mislim da je glavni problem naše košarke nedostatak pravih trenera jer ne mogu talent pretočiti u majstore i velemajstore. Mi smo došli do stanja da se na EP-u pojavljujemo kao redikuli. Nekad su naši treneri znali sve s loptom, a kad ovim današnjim baciš loptu ponašaju se kao da u rukama imaju kašetu pive."

Predsjednik Saveza Danko Radić:
"Očekujemo podršku klubova i ne prihvaćam argument da su igrači umorni, kao odigrali su 70 utakmica pa ne mogu, ali većinu dvoboja su igrali po 10 minuta. Očekujemo od klubova pravu i korektnu informaciju što žele i kako gledaju na reprezentaciju kada se uskladimo i vratimo reprezentativnu košarku na stare staze slave."

Na kraju je Neven Spahija predložio da se cijela reprezentacija vodi u SAD na kampove koji prethode draftu, gdje bi svi bili pod nadzorom i u "izlogu" novinara i američkih trenera.

Sve u svemu, žalosno za hrvatsku košarku koja je, kad malo bolje razmislimo, odlaskom Dražena pala jako nisko. Opet nas nema na Olimpijskim igrama.

Matko Rak

Pročitajte više