HRVATSKA KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA

Košarkaška reprezentacija po SP ide s igračima iz domaće lige i samo trojicom izvana

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

HRVATSKA košarkaška reprezentacija idućeg tjedna igra prve dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine, a izbornik Veljko Mršić skratio je početni popis od 24 imena na 15 igrača, od kojih će 12 biti u sastavu.

Nema NBA igrača, ali ni euroligaša

Popis je pun široj javnosti prilično nepoznatih imena. Na njemu, dakako, nema naših NBA igrača, ali ni onih koji igraju u Euroligi poput Simona, Žižića ili Hezonje, kao ni veterana poput Bilana.

Na popisu su samo tri igrača iz inozemstva - Roko Badžim iz mađarskog Szolnokija, mladi Matej Rudan iz srpske Mege i Tomislav Gabrić iz francuskog drugoligaša Chalona. Jedan igrač s popisa (Marin Marić) je bez kluba, a svi ostali igraju u hrvatskoj ligi.

Mršić je drastično pomladio reprezentaciju. Prosječna dob ovih igrača je 22.3 godine. Samo su Pavle Marčinković (32) i Roko Rogić (30) zagazili u tridesete, a najmlađi je Roko Prkačin, koji će tek dan nakon prve utakmice kvalifikacija napuniti 19 godina.

Put na SP je dugačak, ali zasad ne prezahtjevan

Hrvatska je u kvalifikacijama za SP 2023., koje će se igrati u Japanu, Filipinima i Indoneziji, u skupini sa Slovenijom, Finskom i Švedskom. Prvu utakmicu igra u četvrtak, 25. studenoga u Zagrebu, a tri dana kasnije gostuje u Finskoj. U drugom kvalifikacijskom prozoru (25. - 28. veljače 2022.) igra dvije utakmice sa Šveđanima, a u trećem gostuje u Sloveniji 30. lipnja pa dočekuje Finsku 3. srpnja.

Tri od četiri momčadi plasirat će se u drugu fazu kvalifikacija, u kojoj će 24 reprezentacije biti podijeljene u četiri skupine po šest, iz kojih će se po tri najbolje plasirati na Svjetsko prvenstvo.

Popis reprezentativaca:

Roko Badžim (Szolnoki)
Darko Bajo (Split)

Josip Batinić (Cedevita Junior)
Danko Branković (Cibona)
Filip Bundović (Cedevita Junior)
Mateo Drežnjak (Cibona)
Tomislav Gabrić (Chalon)
Lovro Gnjidić (Cibona)
Mate Kalajžić (Gorica)
Pavle Marčinković (Zadar)
Marin Marić (bez kluba)
Toni Perković (Split)
Roko Prkačin (Cibona)
Roko Rogić (Cedevita Junior)
Matej Rudan (Mega)

Pročitajte više