ANTE REBIĆ

Kovač je htio potjerati Rebića, ali jedan poziv spasio mu je karijeru

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Getty Images/EPA-EFE

TRANSFER u jedan od najvećih europskih klubova, bijeg od novinara u dva navrata na vlastitu odluku i dvije važne utakmice za Hrvatsku presjek su posljednjih deset dana Ante Rebića prožetih nervozom.

Osjetilo se to protiv Azerbajdžana u Bakuu gdje je Hrvatska odigrala 1:1, a Ante fulao dvije velike šanse kod vodstva Dalićevih izabranika.

Nakon transfera karijere u AC Milan 25-godišnjak je na okupljanju reprezentacije djelovao nervozno, pomalo neraspoloženo.

U situaciji gdje su se Ivan Perišić i Milan Badelj našalili s njim dok je davao izjave, Ante se okrenuo i otišao u svlačionicu. Kasnije se cijela priča svela na šalu, barem prema Dalićevim tvrdnjama.

Zatim je Rebić nakon 4:0 pobjede nad Slovačkom prošao pored novinara kao da nisu tu, da bi nervoza kulminirala u Bakuu gdje je ovaj ofenzivac bio ispod svog standardnog nivoa. Ponestalo je koncentracije i snage, pojavila se i već spomenuta nervoza, a i kapetan Luka Modrić potrudio mu se objasniti neke stvari.

Izbornik je priznao kako je Rebića trebao izvaditi nakon sat vremena igre, no kako objašnjava, htio mu je većom minutažom ojačati samopouzdanje.

Nije uspio ponoviti isto što i protiv Argentine u Rusiji kad je Rebić također bio poljuljan i na rubu isključenja pa je kasnije zabio jedan od najvažnijih golova u hrvatskoj povijesti.

Vulić: Ante je veliko, nježno dijete. Lav sa srcem velikog djeteta

Rebić je, nema sumnje, živopisan karakter i s njim će biti sve u redu. Tako tvrde Zoran Vulić, Ivan Katalinić i Aljoša Vojnović, ljudi koji su s njim dijelili svlačionicu u Splitu.

Slikovito ga je za Index ovom prilikom opisao Vulić, njegov bivši trener iz RNK Splita.

"Eto, ta situacija s Perišićem i Badeljom, to vam je Ante. Nije se on naljutio. Tako mu je došlo i tako je to napravio. On se može naljutiti minutu-dvije i to je to", kaže nam Vulić pa nastavlja portretirati jednog od najboljih hrvatskih reprezentativaca:

"Opisao bih ga kao veliko dijete. On je lav sa srcem velikog djeteta. Znam ga jako dobro, on je veliko dijete koje daje svoj maksimum i ponekad hoće napraviti nešto dobro, pa kad to ne ispadne kako je on htio, tada može napraviti glupost. Neki start koji nije potreban, lako ga je izbaciti iz kolosijeka."

Split je pod Vulićevim vodstvom došao do prvih pobjeda nad Hajdukom i Dinamom prije sedam godina, a u studenom 2012. Rebić je sam razbio Modre i pokazao da je riječ o rijetkom talentu kojeg će uskoro kupiti talijanska Fiorentina za 4,5 milijuna eura.

Uzeo je tada loptu stoperu Dinama, sjurio se prema golu i zabio. Takvu silinu i energiju teško je ponavljati svaka tri dana pa je i Rebić kod Azerbajdžana stao i kad se na to nadovežu početni promašaji, nervoza raste.

"Njemu da je krenulo, zabio bi im deset komada. Treba mu vremena da se smiri. To je jedna utakmica, protiv Slovačke je to bio drugi Ante. On je momak koji hoće pobijediti i onda sam sebe ubije kad ne zabije prvu šansu. Treba mu dati samopouzdanja, a ako bude zdrav i na raspolaganju protiv Mađarske, sam će ih pobijediti", misli Vulić.

"Kovač ga je htio eliminirati. Tko zna što bi bilo da je tako ispalo..."

Prisjetio se Vulić situacije koja je po Rebića na kraju završila sjajno, a mogla je ispasti užasno po karijeru igrača koji danas prema Transfermarktu vrijedi 40 milijuna eura. 

"Njega je Niko Kovač pozvao u U-21 reprezentaciju, ali Ante je tada mislio da je on za A selekciju i nije mu se odazvao. Kovač ga je htio eliminirati. Onda sam ja s Nikom pričao više od sat vremena i objasnio mu kakav je Ante. Hvala Bogu, uvjerio sam ga. Niko ga je opet pozvao i preko njega je kasnije Ante napravio karijeru. Jedan gaf mogao je Anti odvesti karijeru u skroz drugom smjeru. Da nisam pričao s Nikom i da ga Žužul nije zamolio, tko zna što bi bilo", prisjeća se Vulić pa dodaje:

"Niko je bio apsolutno ljutit! Nije htio ni sa mnom razgovarati. Rekao sam i Niki da je Ante veliko dijete, da nije onakav kakvim se pokazuje. Njega treba upoznati i biti svaki dan s njim. Riječ je o ekstra talentu, potrebno mu je nježnosti više nego nekim drugim igračima i jako je osjetljiv."

Kovač je, bez ikakve sumnje, Rebićev trener karijere. Kad gotovo nitko nije vjerovao u Antu nakon slabih epizoda u Fiorentini i Veronu, kasnije i prosječne sezone u Eintracht Frankfurtu, sadašnji Bayernov trener Rebiću je uspio oživjeti karijeru. Kovač se očigledno pokazao kao vrsni psiholog, znao je s Rebićem u osjetljivom periodu karijere.

"On je u svlačionici super, baš obrnuto od onog kad ga vidimo na terenu. Jedan je od 22 igrača i ništa više. Kažem još jednom, jedno veliko dijete, iako je sada malo sazrio. Ali nije to još pravo", smatra Vulić kojeg smo upitali što to Anti treba da postigne onu konačnu zrelost:

"Možda žena, hahah", govori kroz smijeh bivši Hajdukov trener.

Rebića sada čeka novo dokazivanje u Milanu, problem je taj što još nije savladao talijanski jezik iako je u Italiji proveo nekoliko godina. Isto kao i u Njemačkoj, čiji jezik također nije do kraja naučio.

Sada mu u Milanu može pomoći bh. reprezentativac Rade Krunić, no neće mu biti kao u Eintrachtu gdje je među prijateljima imao Srbe Luku Jovića, Filipa Kostića i Mijata Gaćinovića.

Tako razmišlja i Vulić.

"Neće mu tamo biti lako, baš zbog tog nepoznavanja jezika. Možda će biti bolje za njega jer nema Hrvata u klubu, morat će se na svaku rečenicu na treningu koncentrirati, a ne čekati da mu netko prevede. Trebat će mu vremena, ali mislim da je to sve dobro za njega."

S Rebićem, punim energije i kvalitete, lako je igrati. Posebno kad ima svoj dan, kao što je imao protiv Argentine u Rusiji kad je Hrvatska isprašila Messija i suigrače 3:0.

Bivši Rebićev suigrač iz Splita: Njegov gard je nešto što se ne viđa baš često

Rebić je, sjećat ćemo se svi tog gola cijeli život, potegao iz voleja nakon velike greške golmana Caballera i maestralno pogodio za vodstvo.

Iako je u toj utakmici bio nervozan i visio na rubu isključenja zbog čega ga je izbornik Dalić htio izvaditi već na poluvremenu. Dalić se, srećom, predomislio, a Ante mu je to vratio na najbolji mogući način.

Tada mu je, baš kao i jučer u Bakuu, dao povjerenje. Ante je protiv Argentine, kad je bilo najvažnije, bio najbolji. Takav je na terenu od prvih seniorskih koraka, sjeća se toga dobro i Aljoša Vojnović, osječka HNL ikona i tada Rebićev suigrač u RNK Splitu.

"Kod nas u RNK Splitu je bio mlad igrač i imao svojih mušica kao i svaki talentirani klinac. Ali njega je to na kraju i odvelo do ovoga gdje je sada. Da igra u Milanu i reprezentaciji Hrvatske. Nikad nije imao respekta ni prema kome i vjerovao je da je uvijek on najbolji igrač na terenu. Taj gard je nešto što nisam vidio kod puno suigrača tijekom karijere i baš sam zbog toga volio igrati s njim", govori Vojnović za Index.

Ante je zafrkant, tu nema spora.

"Uvijek je bio jako pozitivan i turbo neopterećen", smije se Vojnović pa nastavlja:

"Tako da kad mu se dogodi da zaista malo i promijeni raspoloženje ili ponašanje, to odmah svi primijete."

Slava, novac i uspjeh Rebića nisu okrenule u krivom smjeru. Naprotiv.

"Mi smo i danas u kontaktu, ništa specijalno to nije, ali hoću reći da se nije promijenio zato što je uspio i uvijek odgovori na poruku i slično. Imam samo riječi hvale za njega. To je moj stav koji se formirao kroz godine na terenu, kroz uspone i padove... On je imao u sebi već kao 19-godišnjak to itekako izraženo. Vjerujem da je zato uspio napraviti veliku karijeru", završava Vojnović.

Legendarni Kate uveo je Antu u seniore: "Sigurno da ga mijenja i okolina u kojoj živi"

Prije osam godina golobradog Antu je u seniorsku momčad Splita uveo legendarni Ivan Katalinić.

"Mislim da se on nije puno promijenio. Bio je najbolji igrač u juniorskoj generaciji Splita, ja sam ga zato i uveo u seniore jer je bio proglašen najboljim. Normalan je bio, nikad nije istupao", prisjeća se Kate za Index.

Rebićevo uklapanje u seniorsku momčad protjecalo je bez problema.

"On je bio mlad igrač, tu je bio u ekipi i Ivica Križanac. Znate kako je kad mlađi igrači upadaju u ekipu, ali on je bio interesantan. Mi se volimo i na treningu šaliti, ali od tog je već puno vremena prošlo. Sigurno da ga mijenja i okolina u kojoj živi, sve je drugačije pa što je ovdje mogao raditi, tamo ne može."

Ante, u to vrijeme tinejdžer na pragu punoljetnosti, i tada je imao izražen stil igre kakav ga krasi i danas. Energija, trka i bez predaje.

"Ma nema s njim problema uopće. On se puno troši, ne možete baš svih 90 minuta igrati kao što on igra. Naročito ne ovako, svaka tri dana, imate putovanja."

Međutim, ponekad biva nervozan, posebno kad ga ne krene kao protiv Azerbajdžana.

"Tko zna od čega je ta nervoza, možda se nije naspavao od umora. Ne možete znati. Sigurno da je i njima put bio jako naporan, stalno si u avionu, a moraš odigrati svaka tri dana važnu utakmicu."

Podsjetili smo 69-godišnjeg stručnjaka na priču da Rebić kao kadet nije prepoznat u splitskom HajdukuNakon što ga je Hajduk škartao, njegov trener iz Imotskog Frane Obilinović ga je preporučio u RNK Split, da bi ga tata Boško potom odveo na prvi trening u Park mladeži.

Na juniorskoj prozivci se tog ljeta pojavilo 40 momaka, Rebić je bio šutljiv i povučen, bez ikakve naznake da bi mogao iskočiti u prvi plan. Nakon obavljenih testiranja trener Ivan Matić povukao je ključan potez za njegovu karijeru - promijenio mu je poziciju.

Rebić je iz veznog reda, gdje je nosio desetku, prebačen na krilo.

"A znate kako je to, tako se govorilo i za Bobana i Modrića. Dođe dijete na probu, bude puno djece pa ga nitko ne gleda. Netko se ranije ili kasnije pokaže. Anti se isplatilo da je Split tada bio u prvoj ligi, jer da nije Splita, tko zna gdje bi završio."

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više