KRAJ DAVORA ŠUKERA Ne smije potpisivati ugovore veće od sto tisuća kuna, odbacio ga i Mamić

Foto: Hina, Pixsell / I. Kralj 

DAVOR ŠUKER kao predsjednik HNS-a više ne smije samostalno potpisivati ugovore teže od sto tisuća kuna, doznali su novinari jučer nakon sjednice Izvršnog odbora. To je ključna promjena u valu koji je u nogometnom Savezu pokrenula nova ekipa na vlasti.

Šuker je od prvog dana fiktivni predsjednik HNS-a, a nakon njegovog reizbora u prosincu prošle godine svi u Savezu očekivano su ga se odrekli. Glasali su za njega, iako ga ne podnose, kako bi kupili vrijeme i eliminirali Darija Šimića.

Jedan od moćnijih ljudi hrvatskog nogometa preko noći je postao saborski zastupnik HDZ-a Marijan Kustić. Na to mjesto lansirao ga je onaj trenutno najmoćniji - Damir Mišković, kao svog kandidata za predsjednika Saveza i Šukerova protukandidata na izborima. Kustić se brzo povukao iz utrke, a nakon izbora dobio je ulogu ključnog čovjeka za najosjetljivija pitanja hrvatskog nogometa - natjecanje i infrastrukturu. Za menadžera strateškog planiranja postavljen je bivši ministar turizma Ivan Herak, kojem je pripala čast da Šukeru nedvosmisleno poruči kako je njegovo vrijeme prošlo.

Herak i Šuker žestoko su se prepirali uoči jučerašnje sjednice Izvršnog odbora, kada je Šuker shvatio razmjere hijerarhijskih promjena koje su zahvatile Savez.

Pet Šukerovih dopredsjednika (Kulušić, Svetina, Vučemilović, Markulin i Mišković) sastali su se u srijedu navečer i praktički preuzeli izvršnu vlast u Savezu. Na sastanku je bio i Šuker, rečeno mu je da izbora nema.

>>> POČELI OBRAČUNI Šuker napao Vrbanovića i Heraka, lupao šakom po stolu 

>>> ŠTO STOJI IZA SUKOBA U HNS-u "Nismo se tukli, Šuker sve zna" 

Dok je bio na putovanju u SAD-u, novi direktori pročešljali su sponzorske ugovore i donijeli uredbu da na ugovorima čija vrijednost prelazi sto tisuća kuna moraju biti potpisi najmanje dviju nadležnih osoba.

Posebno su upozorili na "deal" za utakmicu s Meksikom u SAD-u u ožujku, gdje HNS, kako tvrde izvori u Savezu, nije dobro prošao. Index već deset godina piše o sumnjivim ugovorima za prodaju TV prava i prijateljskim utakmicama koje osvanu u TV programu par dana prije odigravanja. Udar na Šukera, logično, išao je preko marketinškog odjela, odnosno blagajne Saveza. 

Gost iznenađenja 

Šuker se u hrvatski nogomet vratio kao gost iznenađenja na Izbornoj skupštini HNS-a 2010. godine. Pred Westin ga je u Bentleyju doveo Zdravko Mamić kako bi na Skupštini "pregazio" Igora Štimca. Opterećen teškim kriminalnim optužnicama, Zdravko Mamić sve rjeđe zalazi u Savez, a svoju poziciju učvrstio je kada je prije izbora obukao kaput Damiru Miškoviću koji uživa simpatije politike i sa svojom strategijom financiranja hrvatskog sporta ulazi u najviše instance vlasti i praktički piše nove zakone. 

Šuker u Savezu više nema nikakvu svrhu i može biti sretan ako u ime "brenda" sačuva fotelju u Izvršnom odboru UEFA-e. No treba napomenuti da šef UEFA-e Aleksander Čeferin nije Šukerov fan, što je u krugovima europske kuće nogometa javna tajna.

Pročitajte više