Kramarić ima novu ulogu i jedan je od najboljih igrača Bundeslige

Foto: Profimedia

ANDREJ KRAMARIĆ je nogometaš o kojem je hrvatska javnost najviše puta promijenila mišljenje. Bilo je perioda kada se smatralo da on mora biti prvi napadač reprezentacije, kao i onih kada ga se ni pod razno nije htjelo vidjeti na poziciji napadača. Bilo je govora da funkcionira kao napadač, ali samo u paru s nekime, a bilo je i trenutaka kada ga se htjelo vidjeti na desnom krilu jer bolje opcije nema.

Nakon utakmice s Marokom na Svjetskom prvenstvu u Kataru je bio na piku navijača, a nakon utakmice s Kanadom je bio heroj. U hrvatskom dresu Kramarić je prošao kroz sve statuse. U zadnje vrijeme je opet za većinu neizostavan dio prve momčadi jer je zabio tri gola u posljednja četiri susreta.

U Hoffenheimu je pak igra bez njega nezamisliva. Iz kluba će otići kao najveća legenda s obzirom na to da je najbolji strijelac u povijesti, i to sa skoro dvostruko više golova od idućeg Sejada Salihovića. Međutim, Kramarić ove sezone ne samo da zabija, već i dirigira igrom. Takve sklonosti je imao neko vrijeme, no sada je jasno da može biti centralna figura ne samo u vrhu napada, već i u kreaciji.

Prenamjena uloge

U Hoffenheimu je ove sezone Kramarić upisao ukupno sedam nastupa, šest u Bundesligi i jedan u njemačkom kupu. U tih sedam nastupa Kramarić je tri puta postavljen kao drugi napadač u formaciji 3-5-2, jednom kao krilni napadač u formaciji 3-4-3, dok je tri puta zaigrao u sredini terena kao ofenzivni veznjak.

Kramariću to zasad jako odgovara. Hoffenheim je slavio u svim utakmicama u kojima je Kramarić igrao nešto povučenije, a njegove brojke u ovoj ranoj fazi prvenstva pokazuju da zna što radi na toj poziciji.

Metrika ključnog dodavanja je ona koja mjeri koliko je puta igrač dodao suigraču koji je pucao nakon tog dodavanja te koliko je puta gurnuo u priliku suigrača u izglednu šansu za asistenciju. Kramarić trenutno ima četiri takva dodavanja po utakmici, što je najviše u Bundesligi. Igrači koji su ispod njega po toj metrici su primjerice Florian Wirtz ili Joshua Kimmich, obojica vanserijski dodavači.

Kramarić je istovremeno podigao broj očekivanih asistencija na 2.21, što je tek za 0.57 manje negoli je imao čitave prošle sezone. Po tome je četvrti najbolji igrač lige nakon Wirtza, Comana i Kimmicha. Iako mu na kontu u konačnici stoji tek jedna asistencija, kreirao je tri velike prilike te je lako mogao biti i pri vrhu liste asistenata da su mu suigrači bili malo precizniji.

Proces koji je započet nedavno

Kramariću ovo nije potpuni novitet. Već je prošle sezone njegova zona kretanja bila nešto povučenija negoli smo to viđali prije, a u posljednjih nekoliko kola je sve češće bio u ulozi lijeve ili desne osmice u formaciji 3-5-2. Na samom početku nije bio u potpunosti svoj na svome u toj ulozi, no s vremenom se sve bolje snalazio, a ove sezone je tu igru doveo do idućeg stadija.

Kada uzmemo u obzir pozicije na kojima Kramarić igra u Hoffenheimu, podaci govore da je usporediv s jednim jako kvalitetnim igračem engleske Premier lige, a radi se o Martinu Odegaardu. Iako nisu potpuno usporedivi igrači, iz jasnog razloga jer je Odegaard oduvijek bio kreativni veznjak, sama činjenica da Kramarić radi neke stvari jednako dobro kao on kada je postavljen u vezu je impresivna.

U usporedbi s igračima iz najjačih pet liga Europe, Kramarić se nalazi u gornjem ešalonu kada pričamo o progresivnim kretanjima, udarcima, akcijama za udarac, ulascima u 16 metara te ključnim dodavanjima. Njegov volumen dodavanja nije na razini ozbiljnih ofenzivnih veznjaka, ali zato zna izabrati pravo dodavanje kojim dovodi svog suigrača u šansu za udarac ili za dobru daljnju progresiju lopte.

Za Kramarića se redovito govorilo da je to igrač koji ne smije biti okrenut leđima prema golu kao nekakva klasična devetka, već da uvijek mora gledati prema golu, a ovo su sasvim jasni dokazi da nije samo dobar kada je ispred njega samo gol, već i njegova čitava ofenzivna jedinica.

Za Hrvatsku su ovo sjajne vijesti

Dok je razvijao te dodatne karakteristike svoje igre, Kramarić je ostao i dalje jednako dobar u svemu onome u čemu je bio i do sada. U Hoffenheimu iznova dokazuje da mora biti prvi izbor kada se puca jedanaesterac. Sada već duže od godinu dana ne zna za promašaj s bijele točke, a u ovoj kalendarskoj godini ih je pospremio devet u nizu.

Ono što je sjajno za hrvatsku reprezentaciju je što njegove unaprijeđene sposobnosti razigravanja mogu ukloniti neke probleme koji se mogu dogoditi u slučaju ozljeda. Kramarić je u Hoffenheimu testiran i na lijevoj i desnoj strani vezne linije te na obje strane za sada funkcionira jako dobro s izuzetnim razumijevanjem prostora. 

Kada bi se, recimo, dogodilo da Luka Ivanušec ne može zauzeti ulogu koju je imao u zadnjim utakmicama Hrvatske pa čak i da se dogodi da Luka Modrić ne može odigrati neki susret, Kramarić postaje taj kojeg treba tražiti loptom i kojem treba dati ključeve u ruke daljnjeg razvoja napada.

I dok je vrlo vjerojatno da će zbog izostanka boljih opcija i dalje zauzimati poziciju desnog krila, Kramarić je postao više i od krila i od napadača. Kao što je to, primjerice, i Antoine Griezmann postao u Francuskoj kada ga se povuklo malo niže. Treba mu dozvoliti da radi isto ovo što radi trenutno u Hoffenheimu jer tako Hrvatska dobiva novo dodatno oružje koje trenutno uništava po Bundesligi.

Pročitajte više