Kreće li konačno izgradnja stadiona u Zagrebu?

Foto: GNK Dinamo

Početkom prosinca, gotovo istovremeno, objavljeni su planovi za izgradnju novih stadiona u Rijeci, Koprivnici i Splitu. Aktualizirala se i priča oko izgradnje projekta u Kranjčevićevoj i u Maksimiru, a ključna vijest bila je da je konačno postignut famozni dogovor između Grada, vlade i Crkve oko zemljišta u Maksimiru.

Kako doznajemo, sporazum između te tri strane trebao bi biti potpisan do kraja sljedećeg tjedna, a nakon toga bi cijela priča s Maksimirom konačno mogla krenuti. No, da bi se stadion u Maksimiru počeo graditi, prvo mora biti završena rekonstrukcija stadiona u Kranjčevićevoj.

Zapeo natječaj za Kranjčevićevu

Natječaj za izradu glavnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj već je raspisan i završen, a na njemu je tijesno pobijedila tvrtka Sirrah koja je projektirala Opus Arenu. Drugi ponuđač, zagrebački Arhitektonski fakultet, uložio je žalbu Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave (DKOM) budući da je izgubio za jedan bod.

DKOM je odluku donio 22. siječnja i četiri dana kasnije je na svojim stranicama objavio da je žalba Arhitektonskog fakulteta neosnovana te je prvotni rezultat natječaja potvrđen. Dakle, usvojen je projekt tvrtke Sirrah i više nema prepreka za sljedeći korak - natječaj o izvođaču radova i javnoj nabavi.

Podsjetimo, Dinamo je 2021. godine na svojim službenim stranicama objavio da podržava prijedlog arhitekta Otta Barića koji je s tvrtkom Polymachine izradio studiju novog maksimirskog stadiona. On bi primao 34.000 gledatelja, imao bi 3000 VIP mjesta, zadovoljavao bi sve UEFA-ine standarde, a čitav projekt stajao bi oko 60 milijuna eura.

No, izgradnja tog stadiona i dalje je daleka budućnost. Naime, kako se i ranije pisalo, ona direktno ovisi o stadionu u Kranjčevićevoj. Plan Dinama, ali i Grada je da se prvo rekonstruira Kranjčevićeva, a tek onda bi se krenulo s rušenjem starog i izgradnjom novog Maksimira.

Kranjčevićeva bi, prema projektu Sirraha, imala oko 12.000 mjesta i sva bi bila natkrivena. Grad je početkom prošle godine najavio da će radovi krenuti do kraja 2023. godine, ali, kao što vidimo, to se nije dogodilo zbog zavrzlama oko natječaja.

Mora se održati još jedan natječaj

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u srpnju prošle godine predstavio je projekt Kranjčevićeve i rekao da radovi kreću u proljeće ove godine. Oni će sigurno kasniti jer nakon rješenja DKOM-a mora biti raspisan novi natječaj, koji bi mogao trajati do dva mjeseca.

Kad će krenuti i kad će prvi bager ući u Kranjčevićevu, zaista je teško pretpostaviti. No, rasprave radi, recimo da u rekordnom roku bude raspisan i uspješno završen natječaj za izvođača radova i javnu nabavu. 

Ako sve nekim čudom bude spremno do kraja ljeta, radovi u Kranjčevićevoj mogli bi početi do kraja godine. Prema idejnom projektu i riječima Tomaševića i njegovih suradnika, radovi u Kranjčevićevoj trajali bi godinu dana, što je najoptimističnija moguća prognoza.

Radovi u Maksimiru u najboljem slučaju kreću u jesen sljedeće godine

Kad bi zaista bilo tako, Dinamo bi se iz Maksimira u Kranjčevićevu mogao preseliti, recimo, na jesen 2025. godine. Tek tada bi mogli početi radovi u Maksimiru, pod uvjetom da je do tada završena sva papirologija i da su uspješno odrađeni svi natječaji te stvoreni preduvjeti za početak radova.

Prije same izgradnje novog stadiona u Maksimiru, prvo mora biti srušena oronula betonska grdosija, što nije mali posao. Sve skupa, pod uvjetom da putem ne bude nikakvih neočekivanih problema, moglo bi trajati oko tri godine.

Dakle, najoptimističnija prognoza je da radovi u Maksimiru krenu u jesen 2025. godine, do kada bi trebala biti gotova Kranjčevićeva. Rušenje i izgradnja novog stadiona mogli bi u tom slučaju biti gotovi do jeseni 2028. godine, pod uvjetom da ne bude nikakvih neočekivanih problema. U toj projekciji Dinamo bi prvu utakmicu na novom stadionu mogao odigrati u proljetnom dijelu prvenstva sezone 2028./2029.

Nije prvi put da se predstavljaju stadioni

Sve navedeno treba, naravno, uzeti s rezervom. Izborna je godina, a povijest nas je naučila da ovo nije prvi put da se uoči borbe za vlast ljudima pred nosom maše projektima o stadionima i mantrom "Sve je spremno", da bi na kraju sve stalo. Više ni ne pamtimo sve "vulkane" i slične projekte za novi Dinamov stadion.

Ovaj put je, navodno, zaista sve spremno. Do kraja sljedećeg tjedna trebao bi biti sporazum između Grada, Crkve i vlade. Nakon toga nitko neće imati nikakvu ispriku zašto se nešto nije pomaknulo s mrtve točke.

Pročitajte više