Kronologija Joseova kraha: Od tri trofeja u godinu dana do noge u guzicu

Foto: Getty Images/Guliver Image

BILO JE pitanje vremena kad će Jose Mourinho dobiti otkaz u Manchester Unitedu. Iako su neki engleski novinari tvrdili da je siguran do kraja sezone, niz loših rezultata i debakl u nedjeljnom derbiju protiv Liverpoola 3:1 bili su prepreke preko kojih klupska uprava nije mogla prijeći.

Nisu im problem bila ni 24 milijuna funti otpremnine koliko su morali isplatiti Portugalcu jer je njegov otkaz bio jedini način da klub spasi sezonu. United je trenutačno 11 bodova udaljen od mjesta koje vodi u Ligu prvaka, a ne treba naglašavati koliki udarac bi za United bilo ponovno propuštanje najskupljeg svjetskog natjecanja.

Jose Mourinho je trebao biti čovjek koji će klub u post-Ferguson eri vratiti tamo gdje pripada. Izgubio je United tri važne godine s Moyesom i Van Gaalom pa je Portugalčev dolazak u ljeto 2016. godine trebao unijeti mir na Old Trafford. Iako je u prvoj sezoni podbacio u prvenstvu koje je završio na šestom mjestu, Mourinho je ipak osvojio superkup, Liga kup i, što je važnije, Europa ligu čime se plasirao u Ligu prvaka.

On i Pogba hvalili jedan drugoga

Bilo je to vrijeme u kojem su Mourinho i Pogba bili u jako dobrim odnosima. Francuz je govorio da Jose s pravom nosi nadimak The Special One, a Mourinho je Pogbu proglasio najboljim veznjakom na svijetu. Nakon 180 milijuna eura prošle sezone, Mourinho je na početku nove spiskao dodatnih 200 milijuna na Lukakua, Matića, Lindelofa i Sancheza, ali je Mourinho već na zimu nakon niza loših rezultata (uključujući i poraz od Bristol Cityja u Liga kupu) počeo kukati da City bekove plaća kao napadače te da mu treba još novca za rekonstrukciju momčadi.

U siječnju 2018. godine potpisao je novi ugovor. United je izgubio od Tottenhama, a Mourinho je nakon sat vremena iz igre izvadio Pogbu, što će biti početak kraja njihova odnosa. Jose je Francuza vidio kao svoj glavni problem pa ga nije vodio na sljedeću utakmicu protiv Huddersfielda, a protiv Newcastlea ga je također izvadio nakon sat vremena. Pogba je prosjedio cijelu utakmicu osmine finala Lige prvaka protiv Seville (0:0) u kojoj je United bio očajan, a na klupi je započeo i uzvrat pa je ušao u 17. minuti.

Do ožujka se njihov odnos toliko raspao da je Mourinho s Pogbom navodno pričao samo preko pomoćnika Ruija Farije. Pred kraj sezone je izgubio od Brightona i tako kompletirao poraze protiv svakog od novih prvoligaša, a tad je krenuo obračun i s drugim igračima. Rashforda je prozvao nedovoljno dobrim kao zamjenu za Lukakua, a nakon SP-a je ponovno udario po Pogbi.

"Zašto je bio prvak svijeta? Zato što su tamo bili kontrolirani uvjeti, bez vanjskih distrakcija, i u takvom okruženju je on jako dobar i motiviran", rekao je Mourinho aludirajući na Pogbine "izvannastavne" aktivnosti na Instagramu i Twitteru.

Došlo je ljeto i turneja po SAD-u na kojoj je United bio bez dosta važnih igrača koji su se odmarali od SP-a. Mučio se sa San Joseom i Club Americom, a nakon što ga je Liverpool poderao 4:1 obrušio se na igrače. Anthony Martial nije bio u Americi zbog rođenja djeteta, a kapetan Antonio Valencia je još bio na odmoru.

"Martialu se rodilo prekrasno dijete. Hvala Bogu da je zdravo, ali on je morao biti tu, a nema ga. Valencia je predugo na odmoru", govorio je Mourinho i onda poslao poruku klupskom vodstvu:

"Volio bih dobiti još dva nova igrača, ali mislim da neću. Eventualno jednog, to je moguće."

Molio da mu dovedu nove stopere

Kako se bližio kraj prijelaznog roka, Mourinho je vapio za novim stoperima, iako je on inzistirao na dovođenju Erica Baillyja i Victora Lindelofa. Želio je Maguirea, ali ga klub nije htio platiti 70-ak milijuna funti. Propao mu je posao i s posudbom Boatenga, Tottenham nije želio prodati Verthongena, a u posljednjim satima prijelaznog roka naivno je nasjeo na majstorsku prevaru menadžera Diega Godina koji je navodno ponudio stopera Unitedu, ali samo kako bi to iskoristio da Godinu isposluje bogatiji ugovor u Atleticu.

"Sezona počinje, prijelazni rok je završen, a ja sam u situaciji u kojoj nisam očekivao biti. Čini mi se da sam više trener nego menadžer ovog kluba", rekao je Mourinho.

United je sezonu otvorio pobjedom protiv Leicestera, ali je Pogba na Twitteru nakon utakmice jasno dao do znanja da nešto ne štima u svlačionici. Da polako gubi živce Mourinho je pokazao nakon teškog poraza od Tottenhama kod kuće 3:0, što mu je bio najteži domaći poraz u karijeri. Sljedećeg jutra je na sad već legendarnoj press konferenciji u zrak podigao tri prsta.

"Znate što ovo znači? Znači 3:0, ali isto tako i tri naslova u Premiershipu. Osvojio sam ih više nego preostalih 19 trenera u ligi zajedno. Ljudi, pokažite malo respekta", rekao je Mourinho i izašao iz dvorane.

Sredinom rujna javio se i Pogba koji je nakon domaćeg remija s Wolvesima 1:1 rekao da United uopće ne igra napadački nogomet, s čime su se složili svi navijači.

"Mi smo Manchester United, samo napad, napad, napad. Protivnici se boje kad vide takav United. Zašto nismo tako igrali? Ne znam, ja sam samo igrač", rekao je Francuz.

Javno kritizirao igrače

Nakon tih izjava Mourinho je smijenio Pogbu s mjesta dokapetana momčadi, a navodno je urlao na njega i rekao mu da više nikada neće biti kapetan. United je sljedeću utakmicu izgubio u Liga kupu na penale od Derbyja, a Mourinho je napao Phila Jonesa.

"Znao sam da neće biti dobro kad sam vidio da on izvodi kazneni udarac", rekao je Jose, a kamere su ga na treningu sljedećeg jutra snimile u žustroj svađi s Pogbom.

Uslijedile su stalne javne kritike na račun igrača. Poslije poraza od West Hama, kojemu je to bila tek druga pobjeda u sezoni, požalio se na mentalni sklop svojih igrača. Sredinom studenog je za Martiala, Shawa, Lingarda i Rashforda rekao da su razmaženi, nedovoljno odrasli i da nemaju osobnosti. Konačno, koliko je Jose izgubio vezu s realnosti u posljednje vrijeme vidjelo se nakon nedjeljnog derbija s Liverpoolom koji ga je stajao otkaza. Kloppova momčad je slavila 3:1, imala je 36 udaraca na gol i potpuno je nadigrala United koji je prema Alissonu zapucao samo triput i zabio gol nakon njegove velike pogreške. 

"Oni su sjajna, sjajna momčad, ali su imali jako puno sreće. Utakmicu smo izgubili u trenutku kad smo je potpuno kontrolirali", rekao je Mourinho.

Iako su neki engleski mediji tvrdili da je Portugalac siguran do kraja sezone, United više nije mogao čekati i uručio mu je otkaz. Zajedno s 24 milijuna funti otpremnine.

Pročitajte više