hnl

Kruno Rendulić: Netko ovo ne doživi u cijeloj karijeri

Foto: Pixsell

ŠIBENIK je u subotu u 20. kolu HNL-a senzacionalno pobijedio Dinamo 2:1 i došao do druge uzastopne pobjede u nastavku prvenstva.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Momčad Krunoslava Rendulića odigrala je herojsku utakmicu na Maksimiru i slavila golovima Sahitija u 13. i Jurića u 65. minuti. Šibenik je tako izbjegao 21. poraz zaredom na Maksimiru i, što je važnije, skočio na sedmo mjesto na tablici.

Za razliku od drugih momčadi iz donjeg doma HNL-a, Šibenik na Maksimiru nije igrao klasični bunker nadajući se čudu. Rendulićeva momčad bila je odlično organizirana, svoje šanse je iskoristila i limitirala je Dinamo na relativno mali broj prilika.

Drukčiji pristup

"Još dok sam ja igrao, treneri su imali potpuno drukčiji pristup kad su išli u goste Dinamu ili Hajduku. Glavno je bilo obraniti se i pokušati nešto uzeti na taj način, a za to su bile jako male šanse. Ako se samo braniš protiv takvih ekipa, onda samo čekaš kad ćeš primiti gol. Svi sad igraju otvorenije, imaju neke ideje, pa tako i mi. Ako u utakmicu uđeš s namjerom da ne pobijediš, onda nešto nije u redu", rekao nam je Rendulić i dodao:

"Slavili smo u svlačionici, vidjelo se koliko je igračima to značilo. Ne pobjeđuje se Dinamo svaki dan, netko to ne doživi u čitavoj karijeri. Ma, oni su najzaslužniji za ovo. Puno je tu mladosti, svi su prepuni želje, a onda imamo i neke starije igrače koji su iznijeli teret druge lige poput Pandže. Sad nam je došao i Schildenfeld koji pomaže svojim golemim iskustvom. Ideja je da igra godinu i pol, ali meni se čini da će on i duže igrati. U odličnoj je formi."

Rendulić je u karijeri promijenio deset klubova u HNL-u, a u sezoni 2001./2002. igrao je i za Hajduk. Jedan je od samo šest trenera u povijesti HNL-a koji je pobijedio i na Poljudu i na Maksimiru. Uz njega to je uspjelo još samo Iliji Lončareviću, Nenadu Gračanu, Mili Petkoviću, Draganu Skočiću i Matjažu Keku.

Svatko od nas je prošao borbu za opstanak

"Nema smisla dobiti na Poljudu, a ne na Maksimiru, zar ne? Šalim se malo. Moji igrači i ja čvrsto stojimo na zemlji. Nama je cilj i dalje isti, a to je ostanak u ligi. Sve više od toga je bonus. Pod 'više od toga' mislim na to da, recimo, ne dočekamo u panici zadnjih nekoliko kola ili da izbjegnemo devetu poziciju. To bi bilo sjajno. Najvažnije je da imate realne ciljeve i da ih možete prenijeti na igrače. Svatko od nas tko nije igrao samo u Dinamu ili Hajduku je barem jednom u HNL-u prošao neku borbu za opstanak, tako da znam kako je to", kaže Rendulić.

HNL se diže iz godine u godinu, a ove sezone je konkurencija velika i na vrhu i na dnu. Za naslov se bore Dinamo i Osijek, a za ostanak će u igri biti Šibenik, Varaždin, Lokomotiva i Istra.

"Momčadi s dna tablice su se jako popravile, a za to su zaslužni treneri koji su moderni i koji stalno uče. Danas je znanje jako dostupno, može se lako otići i na neki seminar i mislim da u tom pogledu jako napredujemo. Sve ove ekipe s dna su nezgodne i protiv nikoga ne možeš računati na bodove. HNL je generalno jako dobra liga, čak i bolja nego što mi mislimo. Puno je utakmica koje bi u nekom drugom okruženju bile fantastične za gledati jer se igra dobar nogomet", rekao je Rendulić, koji vjeruje u ostanak.

"Na pola prvenstva imamo dobro prolazno vrijeme. Kad smo kretali u ovu sezonu bili smo u nezavidnom položaju jer nismo znali koliko dobri će nam biti ovi igrači koji su igrali u drugoj ligi. Natjecanje je bilo prekinuto, a nismo s prvoligašima mogli igrati prijateljske susrete jer je njihovo prvenstvo bilo nastavljeno. Nismo mogli procijeniti kako će nam ići, ali za sad je stvarno dobro. Gubili smo neke utakmice u kojima smo igrali jako dobro, nedostajalo je i sreće i koja sudačka odluka, ali ja vjerujem u moje igrače", zaključio je Rendulić.

Pročitajte više