Krvnik Rangersa Kaunas istupio u treću ligu jer Savez nije kaznio rivala zbog namještanja!?

VRLO zanimljiva situacija dogodila se u litavskom nogometu. Kaunas ne želi igrati u prvoj korumpiranoj ligi te je zato istupio u treću, amatersku ligu!

Sjeća li se itko od vas Kaunasa koji je u drugom pretkolu Lige prvaka ove godine izbacio Glasgow Rangers iz Lige prvaka? Da, prvak Litve Kaunas kojeg je u trećem pretkolu Lige prvaka izbacio danski Aalborg, odlučio je reći zbogom natjecanju u prvoj ligi zbog namještanja.

Predsjednik Kaunasa Vladimir Romanov doznao je da najveći rival Ekranas (s kojim je u pretkolu Lige prvaka igrao i zagrebački Dinamo op.a.) namješta utakmice te je tražio njihovo izbacivanje u niži rang te ostavku predsjednika litavskog nogometnog saveza koji je u to bio umiješan. Kako se to nije dogodilo, povukao je Kaunas u treći, amaterski razred. Također je otkazao sve sponzorske ugovore litavskoj reprezentaciji koja odlično igra u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010.

Inače u FBK Kaunasu igra i hrvatski nogometaš Luka Aničić koji zbog istupanja u treću ligu razmišlja o napuštanju kluba s obzirom da će im gazda drastično smanjiti plaće. On je i prvi strijelac litavske lige, ali će sada morati očito potražiti novi posao.

Romanov također ima putra na glavi

Vlasnik Kaunasa Vladimir Romanov je vlasnik i škotskog Heartsa te bjeloruske momčadi MTZ Ripo. Inače ima svoj popriličan udio u litavskoj banci Ukio Bankas, a planirao je i političku karijeru kada se htio kandidirati za predsjednike Litve. To mu ipak nije pošlo od ruke, pošto je rođen u Rusiji te prema litavskom zakonu ne može biti kandidat za predsjednika.

Romanov je kontroverzna ličnost u svijetu nogometa. Naime, njegovo vlasništvo nad Kaunasom te Heartsom i manipulacije s igračima bile su predmet velikih rasprava u škotskom nogometu.

Smatra se da je Romanov vješto zaobilazio zakone te tako manipulirao s igračima. Primjerice, kupio bi igrače i potpisao ih za Kaunas, a onda ih bez ijedne odigrane minute za litavski klub poslao na posudbu u Hearts.

Bilo je i onih koji su i igrali za Kaunas te su onda nakon toga, naravno, kada je Heartsu bilo potrebno, otišli na posudbu u škotski klub.

M.Š.
Foto: FBK Kaunas

Pročitajte više