Kultni stadion postao jedan od najvećih na svijetu. Pogledajte kako izgleda

Foto: Profimedia

RIVER PLATE je prošlog vikenda pobijedio Argentinos Juniors 2:1 u 3. kolu argentinskog prvenstva. Bila je to prva utakmica na renoviranom stadionu Monumental koji je sad postao najveći stadion u Južnoj Americi i jedan od najvećih na svijetu koji koristi neki nogometni klub.

River je pauzu za Svjetsko prvenstvo i pripreme za novu sezonu iskoristio kako bi povećao kapacitet svojeg stadiona. Uklonjena je atletska staza, teren je spušten u zemlju za nekoliko metara i do njega su postavljene tribine. Nije još sve gotovo, mora se postaviti još jedna manja tribina nakon čega će stadion imati kapacitet od 83.198 gledatelja.

Na utakmici protiv Argentinos Juniorsa stadion je bio rasprodan, a susret je gledao nešto više od 81.000 navijača koji su vidjeli preokret Rivera u drugom poluvremenu. Najveći stadion u Južnoj Americi dosad je bio također Estadio Monumental, ali onaj u peruanskoj metropoli Limi.

Riverov stadion sad je 12. po veličini na svijetu, a šesti ako se u obzir uzimaju stadioni na kojima igraju neki nogometni klubovi. Najveći nogometni stadion na svijetu je i dalje Rungrado u sjevernokorejskom Pjongjangu sa 114.000 mjesta. Drugi je Camp Nou s 99.354 mjesta, a treći FNB Stadium u Johannesburgu, nekadašnji Soccer City, izgrađen za potrebe SP-a 2010. godine.

Pročitajte više