DINAMO U LIGI PRVAKA

Kvota na Dinamo otkriva sve o Shkupiju. Spavali u McDonald'su pa se potukli u izlasku

Foto: Screenshot/Profimedia

DINAMO večeras započinje europsku sezonu. Hrvatski prvak dočekuje makedonskog prvaka KF Shkupi od 21 sat (HTV 2) na Maksimiru u prvoj utakmici drugog kvalifikacijskog pretkola za Ligu prvaka. Rijetko kad je Dinamo bio favorit u nekoj europskoj utakmici kao večeras. Kladionice na večerašnju pobjedu Modrih nude tečajeve i manje od 1.10, a osam na ishod bez pobjednika. Na pobjedu gostiju kvota se u nekim kladionicama penje i na 29.

Nogometna kvaliteta i europsko iskustvo uvjerljivo su na strani zagrebačkog kluba i sve osim bezbolnog prolaska Čačićeve momčadi bilo bi veliko iznenađenje. U sljedećem pretkolu boljeg iz ovog dvomeča čeka pobjednik duela irskog Shamrocka i bugarskog Ludogoreca.

Dva najbolja igrača Shkupija potukla se u subotu sa zaštitarima

Hrvatski prvak prema Transfermarktu vrijedi 100.5 milijuna eura, a igrači Shkupija zajedno 5.54 milijuna eura. Luka Ivanušec (23), najskuplji igrač Modrih, vrijedi 12.5 milijuna eura, dvostruko više od cijene protivničke momčadi. Usporedbe radi, Shkupijev najskuplji igrač je nigerijski napadač Sunday Adetunji (24) koji vrijedi 800 tisuća eura.

Upravo je Adetunji u centru medijske pozornosti posljednjih dana. Naime, u subotu navečer najbolji je igrač Shkupija bio u provodu sa suigračem Faustinom Senghorom (28) u jednom skopskom noćnom klubu. Makedonci pišu da su Senghor i Adetunji dobili batine od zaštitara jednog noćnog kluba jer su se nedolično ponašali zbog nekih djevojaka. 

Ignorirali su upozorenja i na kraju je sve završilo fizičkim nasiljem. Potom su se pojavili na treningu u nedjelju ujutru, gdje su bile vidljive posljedice burne večeri. Uz to, igrači Shkupija dobili su zabranu izlazaka poslije 22 sata kako bi se što više odmorili za susret s Dinamom. Senghor i Adetunji prekršili su klupski kodeks, a makedonski mediji pišu kako se njih dvojica već danima ponašaju nonšalantno. Ipak, oba igrača su na popisu Sedloskog za utakmicu na Maksimiru.

Zamalo ispali od amatera pa putovali dva dana za Skoplje

Igrači Shkupija u prvom su pretkolu proživjeli dramu na Gibraltaru. U prvoj su utakmici pobijedili Lincoln 3:0, a onda u uzvratu izgubili 2:0 te zamalo kreirali povijesnu senzaciju. Tečaj na prolazak Lincolna nakon 3:0 poraza u Makedoniji bio je jednak današnjem tečaju na Shkupi uoči gostovanja kod Dinama. Da stvar po Makedonce bude gora, morali su dva dana putovati do Skoplja. 

 

Shkupi je za Gibraltar putovao regularnim linijama, a ne charterom. Nakon utakmice su osam sati proveli na plaži, a zatim sjeli na avion koji je iz Malage letio za Beč. U Beču su spavali deset sati, ali ne u hotelu nego u McDonald'su. Zatim su uhvatili avion za Beograd da bi iz srpske prijestolnice krenuli autobusom za Skoplje. Cijeli put Shkupijevih igrača s Gibraltara do Skoplja trajao je ukupno dva dana. 

Sedloski: Znamo po što smo došli u Zagreb

Momčad vodi proslavljeni Dinamov stoper Goce Sedloski (48), koji je za Dinamo igrao u dva navrata (od 1998. do 2004. i 2005) te vodio Dinamovu drugu momčad prije dvije godine. Skhupi je preuzeo u travnju ove godine i u 15 utakmica ima šest pobjeda, šest remija i tri poraza. Uoči utakmice je izjavio: 

"Svjesni smo protiv koga igramo, protiv jedne od najboljih momčadi na ovim prostorima. Znamo po što smo došli, neće biti lako. Znamo kako igra Dinamo, pratili smo ga i analizirali. Želimo se predstaviti u dobrom izdanju, a koliko će nam to suparnik dozvoliti, vidjet ćemo. Dinamo igra dosta ofenzivan nogomet pod vodstvom novog trenera Ante Čačića. Spremni smo na sve. Mislim da će dečki odraditi posao kako treba i da ćemo se dobro predstaviti", rekao je Sedloski pa završio:

"Dinamo gotovo da i nema slabih strana. Vidimo da igra dosta ofenzivno, ubacuju se iz drugog plana, moramo izdržati taj pritisak. Moramo se postaviti onako kako želim, čvrsto. Kažem, oni su favoriti, mi smo svoje napravili ovime što smo prošli 1. pretkolo, ali sad gledamo da se što bolje predstavimo i u ovoj fazi natjecanja. Ovo je prvih 90 minuta, ima još uzvrat u Skopju, neka i ondje bude naš stadion pun navijača i da uđemo u taj dvoboj s rezultatom koji priželjkujemo."

Peti nastup u Europi

Shkupi postoji deset godina i svojevrsni je nasljednik Sloge Jugomagnat. Bilo je tu puno pravnih i političkih problema jer Shkupi podržava albanska populacija u Skoplju. Uostalom, Skupi je albanski naziv za Skoplje. U deset godina postojanja Shkupiju je ovo peto pojavljivanje u Europi.

Samo su jednom, i to prošle sezone, uspjeli proći prvo pretkolo. Bilo je to u novoosnovanoj UEFA-inoj Konferencijskoj ligi, kada je Shkupi pobijedio kosovski Llapi rezultatom 3:1. U sljedećem pretkolu Makedonci su ispali od portugalske Santa Clare uvjerljivim 5:0 porazom nakon 180 minuta. 

Shkupijev najveći europski protivnik bio je škotski Glasgow Rangers prije četiri godine u Europa ligi u prvom pretkolu kvalifikacija. Kod kuće su odigrali bez pogodaka, a onda su u Glasgowu poraženi 2:0. Godinu kasnije ispali su od armenskog Pyunika u istoj fazi, a ove sezone su uspjeli konačno proći prvo pretkolo. Dinamo ih večeras od 21 sat čeka na drugoj stepenici.

Mogući sastav Shkupija: Naumovski; Brdarovski, Senghor, Abudalla, Sheji; Zlatkov; Queven, Alvarez; Cephas, Danfa, Adetunji

Pročitajte više