NBA

Lakersi smanjili popis na tri kandidata. Jedan od njih bit će njihov novi trener

Foto: EPA

LA LAKERSIMA ovog ljeta slijede velike promjene u momčadi, ali prije svega moraju angažirati novog trenera nakon što su poslije tri sezone otpustili Franka Vogela, s kojim su 2020. u balonu osvojili naslov prvaka. Adrian Wojnarowski s ESPN-a javlja da je slavna franšiza iz Los Angelesa potragu svela na dva imena, a Shams Charania s Athletica dodao je i treće.

Nakon što su intervjuirali desetak kandidata, za drugi krug razgovora navodno su se kvalificirali Darvin Ham, Terry Stotts i Kenny Atkinson. Nije poznato kada će uprava odraditi nove razgovore s preostalim kandidatima niti kada će objaviti ime novog trenera.

Kao pomoćnik počeo baš u Lakersima

Ham (48) jedini od njih trojice još nije imao iskustva kao glavni trener u NBA ligi, ali je u njoj proveo osam sezona kao igrač Denvera, Indiane, Washingtona, Milwaukeeja, Atlante i Detroita, a posljednjih 11 kao pomoćni trener. 

Prvi su mu tu gažu dali baš Lakersi, u kojima je ostao dvije godine, a zatim proveo pet u Atlanti i četiri u Milwaukeeju, s kojim je lani postao prvak. Ham zapravo potječe iz trenerske škole legendarnog Gregga Popovicha jer je posljednjih devet godina bio asistent dugogodišnjem Popovom pomoćniku Mikeu Budenholzeru.

Vodio Portland devet godina

Terry Stotts (64) najstariji je i najiskusniji od trojice kandidata. U NBA ligi je gotovo neprekidno od 1992. godine, kao pomoćnik radio je u Seattleu, Milwaukeeju, Golden Stateu i Dallasu, s kojim je 2011. osvojio naslov prvaka. Kao glavni trener vodio je Atlantu (2002.-2004.) i Milwaukee (2005.-2007.), a devet godina vodio je Portland prije rastanka prošlog ljeta.

Netsi mu nisu vjerovali, sad gazi s Warriorsima

Kenny Atkinson (54) trenutačno pomaže Steveu Kerru u Golden Stateu, koji je sinoć povelo 2:0 u finalu Zapada protiv Dallasa. To mu je prva sezona u Warriorsima, prošlu je proveo u istoj ulozi u LA Clippersima, a kao pomoćnik radio je po četiri godine i u New Yorku i Atlanti.

Od 2016. do 2020. vodio je Brooklyn Netse u tranzicijskom razdoblju i neočekivano ih uveo u doigravanje, prije nego što su ga zamijenili Steveom Nashom, kojeg su smatrali prikladnijim da vodi novopristigle zvijezde Kevina Duranta i Kyrieja Irvinga.

Pročitajte više