intervju: renato pilipović

"Laž je da sam vikao 'Đe ćeš, Abbiati' nakon gola Milanu. Ševu se nije moglo čuvati"

Foto: EPA

PRIJE 22 godine Dinamo i Milan su igrali u pretkolu Lige prvaka. Modri su imali zanimljiv sastav u kojem su bili Bišćan, Butina, Mikić, Igor Cvitanović, Edo Mujčin, Renato Pilipović, da ne nabrajamo dalje, no Talijani su tada bili brutalni. Na San Siru se gradila momčad koja će u idućih sedam godina dva puta osvojiti Ligu prvaka i izgubiti ono ludo finale u Istanbulu protiv Liverpoola 2005.

Tadašnji prvak Hrvatske u dva je susreta dao sve od sebe da pruži što jači otpor Milanu, no Ševčenko nije imalo milosti. Legendarni Ukrajinac je gotovo sam ubio sve nade dinamovcima i s 3:1 i 3:0 odveo Talijane dalje. 

Prije 22 godine Pilipović je šokirao San Siro, ali je Ševčenko odmah vratio stvari na svoje mjesto

Zanimljivo je da je Dinamo u prvom susretu u ljeto 2000. na San Siru čak i prvi poveo. Nakon kornera fantastičnim udarcem glavom pogodio je Renato Pilipović. No, nada je trajala samo dvije minute. Ševčenko je najprije izjednačio, da bi u 59. minuti povisio na 2:1.

Do kraja utakmice je Comandini u 90. minuti zabio i treći gol. Bilo kakvu nadu u čudo na Maksimiru uništio je opet čudesni Ševčenko. Milan je slavio 3:0, a Ukrajinac je zabio prva dva gola. Za konačnih 3:0 precizan je bio Jose Mari.

Dinamo i Milan se susreću u Ligi prvaka ponovno nakon više od dva desetljeća, no sad je situacija potpuno drugačija. Talijani su daleko od svojih slavnih dana, a hrvatski prvak pokazao je da već nekoliko godina može i zna igrati i protiv najboljih.

U utorak na Maksimiru od 21 sat Dinamo i Milan će igrati utakmicu koja će odrediti nastavak europske sezone za jednu od ove dvije momčadi.

nakon četiri odigrana kola u skupini Chelsea ima sedam bodova, Salzburg je na šest, a Milan i Dinamo imaju po četiri. U prvoj utakmici na San Siru Milan je slavio 3:1, no daleko od toga da je hrvatski prvak bio nadigran.

Za najavu susreta nazvali smo strijelca za Dinamo sa San Sira prije 22 godine Renata Pilipovića koji nam je ispričao kako je bilo igrati protiv Ševčenka te nam je rekao kako Modri u utorak imaju šanse protiv ovog Milana.

''Počeli smo dobro, ali je prevelika razlika bila''

''Davno je to bilo, prije 22 godine. Puno se toga od tada promijenilo, Dinamo je drugačiji, a i Milan je potpuno različita ekipa nego što je bio onda. Bila je to strašna momčad, sa Ševčenkom, Maldinijem, Costacurtom, Gattusom... Nevjerojatna momčad, jedna od najjačih Milanovih ekipa u povijesti. Počeli smo dobro, dobro smo im parirali na San Siru, čak smo i poveli mojim golom, ali prevelika je bila razlika. Dobili su nas tamo 3:1, a na Maksimiru 3:0'', rekao nam je Pilipović na početku razgovora.

Postojala je priča da je nakon gola vikao tadašnjem golmanu Milana Abbiatiju: ''Đe ćeš, Abbiati?'' Pomoćnik Igora Bišćana u U-21 reprezentaciji kaže nam da to nije točno, već da se od interne šale u svlačionici stvorila urbana legenda.

Foto: Pixell/Marko Lukunic 

''Laž je da sam ono vikao Abbiatiju"

''Ma ne, to nema veze s istinom. Bila je to šala koja se počela pričati u našoj svlačionici, a onda se proširilo i ispada da sam rekao nešto tako'', rekao nam je Pilipović, a onda smo ga pitali kako je bilo igrati protiv Andrija Ševčenka:

''Nevjerojatan igrač, izraziti strijelac, brz, moćan, pravi napadač. Svjetska klasa. Bilo ga je nemoguće čuvati. Dovoljan je bio jedan trenutak nepažnje i on bi te kaznio. Sjećam se da sam u Milanu nakon jednog prekida stajao uz njega, samo na djelić sekunde mi je popustila pažnja i Ševčenko je zabio.''

Za kraj smo bivšeg igrača Dinama pitali mogu li Modri šokirati prvaka Italije na Maksimiru. 

''Stekao sam dojam da je Dinamo prelagano izgubio u Milanu. Nije baš sad to sijevalo sa svih strana prema Livakoviću. Naravno, Milan je dobra momčad, ali daleko od toga da bi se Dinamo trebao prepasti. Dinamo ima šanse pred krcatim Maksimirom, no bit će jako teško jer bodovi trebaju i Talijanima. Ipak, dojma sam da, ako igrači Dinama ne izgore u želji i ako bude prava sinergija navijača i igrača, Modri imaju veliku priliku doći do rezultata koji će ih odvesti dalje'', zaključio je naš sugovornik.

Pročitajte više