NBA

LeBron rekao da je najveći ikad, legende ga žestoko napale

Foto: Gulliver / Getty Images

VELIKU DVOJBU, tko je najbolji košarkaš svih vremena: Michael Jordan ili LeBron James, razriješio je potonji, koji se proglasio GOAT-om.

LeBron James je u posljednjoj od osam epizoda vlastitog televizijskog showa "Više od sportaša", koji je producirao zajedno s ESPN-om, u razgovoru s prijateljima iz djetinjstva i poslovnim partnerima Maverickom Carterom, Randyjem Mimsom i Richom Paulom objasnio koji ga njegov podvig stavlja ispred Jordana i čini najvećim ikad.

To je senzacionalno osvajanje NBA naslova 2016. s Clevelandom, kada je LeBron vodio Cavse do velikog preokreta u finalu. Favorizirani Golden State vodio je 3:1, ali je James tada donio potpuni preokret za konačni trijumf.

"To je bilo super, super ekstatično jer tako smo gradu donijeli prvi naslov prvaka u nekom od sportova nakon 52 godine. Prvi val emocija koji me preplavio, kada su me svi vidjeli da plačem, bio je za 52 godine te suše koju je trpio Cleveland."

To je bio samo uvod, jer LeBron otkriva da je trenutak spoznaje došao kada "je prestao plakati". "Zastao sam i pomislio da me upravo ovo što sam uspio učinilo najvećim igračem svih vremena."

LeBron nastavlja: "Svi su govorili samo o tome kako su Warriorsi najbolja momčad svih vremena i najbolja ekipa ikad sakupljena. I onda smo mi izveli povratak kakav nitko nije očekivao. Nakon toga sam samo ponavljao: 'Sranje, napravio si nešto posebno.'"

NBA legende, Jordanovi suvremenici, ali i veliki suparnici iz igračkih dana, odmah su žestoko napali LeBrona zbog njegovog samoproglašenja najvećim ikad.

Kevin McHale ga je optužio da je arogantan: "To što je izjavio pokazuje nepoštovanje prema Billu Russellu, Kareem Abdul-Jabbaru, Michaelu Jordanu, Larryju Birdu i Magicu Johnsonu. Ne govoriš takve stvari o sebi. Pustiš da drugi to kažu o tebi ako to misle. To što je LeBron napravio je znak nepoštovanja prema igračima koji su došli prije njega i koji su bili veliki, veliki igrači. Ne može se raditi ono što je on napravio, uspoređivati različite ere. Ne sviđa mi se ono što je rekao."

Isaih Thomas se složio i dodao: "Kako bi se netko mogao smatrati velikim ili jednim od najvećih, nužno mora biti i ponizan. Nikada nisam čuo da je Michael Jordan sam za sebe rekao da je najveći svih vremena, iako možda misli to. Jednostavno ne govoriš tako nešto sam za sebe."

Pročitajte više