Legenda BiH: Prijetili su mi nakon potpisivanja za Hajduk. Dali su mi ciglu za kuću

Foto: EPA

MEHMED BAŽDAREVIĆ (63), legendarni bosanskohercegovački vezni igrač i nekadašnji član Željezničara, francuskih Sochauxa i Nimesa i švicarskog Etoilea, gostovao je u emisiji (Ne)uspjeh prvaka, koju vodi bivši hrvatski rukometaš Mirza Džomba. Baždarević je rođen u Višegradu, odrastao je u Sarajevu te je igrao za mlađe uzraste i prvu momčad Željezničara.

Među ostalim, sa Željezničarom je u sezoni 1984./1985. došao do polufinala Kupa UEFA, što je današnja Europa liga. Baždarević je imao ponude Dinama, Crvene zvezde i Hajduka, a u razgovoru s Džombom otkrio je da je sa Splićanima već bio potpisao ugovor i dobio dio dogovorenog novca. No, potom je počeo primati prijetnje, transfer se nije realizirao i iznos je morao vratiti.

"Čak su mi otvoreno prijetili nakon mog potpisivanja s Hajdukom 1983. godine, da ne smijem napustiti grad i Želju i da je to izdaja za naš klub. Rekli su da sam ja ponos grada. Natjerali su me da ostanem u Želji, dali mi fasadnu ciglu da napravim kuću", rekao je Baždarević u emisiji (Ne)uspjeh prvaka. Cijeli intervju ovih dana možete pogledati na kanalima Arena Sporta.

Bio je trener nekolicine klubova i izbornik BiH

Prema podacima Transfermarkta, igračku karijeru završio je 1998. godine te se posvetio trenerskoj. Vodio je Sochaux, Istres, Sahel, Al Wakrah, Grenoble, Paris, Guingamp i bio izbornik Bosne i Hercegovine. Posljednji posao glavnog trenera imao je 2021. u Guingampu.

Pročitajte više