HNL

Legenda Hajduka: Želim da Dambrauskas postane prvi Hajdukov stranac s trofejem

Foto: Naš Hajduk

IVAN GUDELJ jedan je od omiljenih i prema opisima suvremenika možda i najsvestranijih igrača u Hajdukovoj povijesti. Karijera fizički moćnog i tehnički potkovanog veznjaka završila je već u 27. godini zbog bolesti, ali i dvjestotinjak seniorskih nastupa koje je prikupio isključivo u Hajdukovom dresu bilo je dovoljno za stjecanje statusa klupske legende i osvajanje jednog jugoslavenskog prvenstva i dva Kupa. 

Pomno prati zbivanja oko Hajduka, bio je donator u projektu otkupa dionica kluba, a ne propušta ni utakmice. Pohvalio je Dambrauskasovu momčad zbog dominantne pobjede na Rujevici i smatra kako je u njoj pokazala neospornu kvalitetu. Doduše, vikend je hajdukovcima donekle pokvarilo podjednako rutinirano slavlje Dinama protiv Osijeka.

Dinamo je odigrao dobro kad mu je bilo najpotrebnije i nije dopustio da se Hajduk približi na manje od tri boda. Je li vas to iznenadilo?

Nije. Dinamo ima taj mentalitet. Neku vrstu kontinuiteta u kojem igra dobro kad je najpotrebnije i kad baš mislite da će kiksati. Pod tim pritiskom kad im je biti ili ne biti, često su na razini zadatka. Pokazali su to protiv odlične momčadi s odličnim trenerom kakva je Osijek.

Ovise sami o sebi, Hajduk nažalost ne. Ali moram posebno naglasiti da mi je naročito drago što je prvenstvo ovako neizvjesno, što nije odavno gotovo kao prijašnjih godina. To je jako dobro za našu ligu.

Ako Hajduk pobijedi Istru, njegovi navijači će napeto pratiti utakmicu Dinama i Šibenika na Šubićevcu. Što očekujete od tog susreta?

Dinamu nedostaje Mišić, ali bez sumnje u rosteru ima igrača koji mogu nadoknaditi taj izostanak. Dinamo ulaže sve u tu utakmicu, pobjedom uzimaju titulu, ali Šibenik ima tu prednost da im je plasman osiguran, mogu igrati opušteno. Pobjedom u Puli su sigurno još malo dobili na samopouzdanju. 

Dugo poznajem Računicu koji je bio odličan i plemenit igrač. Trenerski zanat je pekao sa Slavenom Bilićem. Drago mi je što u mom dobrom prijatelju Nikici Cukrovu ima savjetnika. Ne sumnjam da odlično rade. Ostali su u ligi i mislim da je sad izuzetno lijepo i lagano bez opterećenja igrati protiv Dinama. Mislim da će se Računica još razvijati kao trener i vjerujem da može do iznenađenja u nedjelju.

Dugo poznajete i Antu Čačića. Čini li vam se da je on bio ispravan odabir Uprave Dinama u ovoj fazi sezone?

Poznajem ga od 1993. kada sam ja započinjao trenersku karijeru, a on je NK Dubravu uveo u Prvu HNL. Samo to dovoljno govori koliko veliko iskustvo ima, koliko je dugo u poslu. Mislim da je Ante dobar i podcijenjen trener. Ne može mu se oduzeti da je s Dinamom bio prvak i igrao Europu, a i da je jako dobro vodio reprezentaciju. Sada je opet na pragu trofeja. 

U slučaju da ipak kiksa u Šibeniku, komu dajete ulogu favorita u posljednjem kolu na Maksimiru?

Kod derbija Hajduka i Dinama uvijek ističem da nema naročitih favorita, čak i da je jedan klub u tom trenutku prvak Europe, onaj drugi bi imao šanse. Ali u situaciji Dinamovog kiksa u Šibeniku, Hajduk bi došao rasterećeniji, rekao bih da će u slučaju takvog raspleta biti šanse 55% - 45% u korist Hajduka kao blagog favorita.

Za kraj, mislite li da Hajduk u Dambrauskasu ima dobar temelj za iduću sezonu?

Statistika od samo jednog poraza ide u prilog Dambrauskasu i mislim da je on neosporno zaslužio da bude tu i iduće sezone. Ja mu od sveg srca želim da postane prvi strani trener s trofejem u povijesti Hajduka. Za Dušana Nenkovića i Žigu Lušticu ne možemo baš reći da su bili stranci, ali Dambrauskas sada ima tu priliku. Ja mu, naravno, već ove sezone želim duplu krunu.

 

Pročitajte više