MICHAEL JORDAN

Legenda koja jedina nije trpjela teror Jordana: "Koga ćeš razbiti, dečko?"

Foto: Guliver Image/Getty Images

U MEGAPOPULARNOM dokumentarnom serijalu Posljednji ples mogli smo se uvjeriti u svu genijalnost Michaela Jordana, ali i u njegov težak, gotovo tiranski karakter.

Jordan je bio stava da maltretiranjem može natjerati suigrače da budu bolji i nije štedio nikoga. Willa Perduea je vrijeđao i ponižavao od prvog dana, na jednog treningu ga je čak i udario, a isto je napravio i Steveu Kerru.

''Tisuću puta nam je lakše bilo igrati utakmicu nego na treningu trpjeti njegove uvrede. Bojali smo ga se'', govorili su igrači Bullsa.

Ipak, jedan Bik se nije plašio najvećeg igrača svih vremena, a njegovo ime je Robert Parish. Slavni Poglavica zlatne generacije Boston Celticsa 80-ih i član čuvenog terceta Bird - McHale - Parish u Bullse je stigao na koncu karijere, s 43 godine na leđima, devet nastupa na All-Star utakmicama i tri NBA naslova. Parish je u karijeri prošao puno toga i nije ga bilo lako zastrašiti. Finale Istoka 1987. igrali su Boston i Detroit, a Bad Boysi su cijelu utakmicu mlatili Birda. Naravno, najopakiji među njima Bill Laimbeer je prednjačio, a u jednom trenutku je tihom i mirnom Parishu puknuo film i brutalno je nokautirao siledžiju iz Detroita. Istog trenutka Parish je postao heroj u cijeloj Americi, osim naravno u Detroitu.

Poglavica se prisjetio kako ga je Jordan te sezone 1996./1997, zadnje u njegovoj čudesnoj karijeri, pokušao izbaciti iz takta, ali mu to nije pošlo za rukom.

''Rekao sam mu da mu ja nisam bezveznjak i da ne može sa mnom postupati kao s ostalim igračima u momčadi. Osim toga, i ja također imam svoje prstenje'', prisjetio se u razgovoru za ESPN Parish pa je otkrio događaj s prvog treninga u Chicagu.

''Na prvom treningu mi je dobacio: 'Razbit ću te.' Onda sam mu prišao i uzvratio: 'Dečko, nećeš ti to učiniti, jer ne možeš. Nakon toga nije me više gnjavio.“

Parish je Jordana usporedio s Birdom i Magicom protiv čijih su Lakersa Celticsi u 80-im vodili epske dvoboje.

''Ono što razlikuje Birda od Jordana i Magica je to što on nije bio tipični lider koji ti skače u facu. Imao je puno respekta prema suigračima. Kada netko ne bi imao svoj dan, bodrio bi ga ili ne bi ništa rekao. S druge strane, Jordan i Magic zalijetali bi se u lice.''

Pročitajte više