Došao je iz pete lige i ušao u englesku golgetersku legendu

Foto: Getty Images / Guliver Images

JAMIE VARDY golom za vodstvo Leicestera protiv Manchester Uniteda u 24. minuti, postao je prvi kojem je uspjelo zabiti na 11 uzastopnih utakmica Premier League:
 
Dojučerašnji anonimus postao golgeterska referenca najatraktivnije nacionalne lige na svijetu
 
Golman Schmeichel odigrao je za Fuchsa. On vuče loptu preko pola terena i sjajnim dubinskim proigravanjem poslužuje Vardyja, koji prolazi dva igrača Uniteda i iskosa savladava De Geu. Leicester i cijela Engleska slave igrača koji je do ovog susreta dijelio rekord s velikim Ruudom van Nistelrooyem, ali od danas je dojučerašnji anonimus golgeterska referenca najatraktivnije nacionalne nogometne lige na svijetu.
 
Nije bitno što je na samom kraju prvog dijela Bastian Schweinsteiger glavom nakon kornera neometan izjednačio i što je tih 1:1 ostalo konačni rezultat derbija 14. kola engleskog prvenstva. Sama čijenica da je Leicester ovako duboko u sezoni bio sudionik "derbija kola", odnosno lider prvenstva je čudo.
 
Vardy u izravnom dvoboju s najboljim strijelcem u povijesti reprezentacije Engleske, dokazao da treba voditi napad na Euru 
 
Da ne govorimo kakva je tek senzacija što je na ovom susretu u golgetersku povijest Premiershipa ušao "late bloomer" Jamie Vardy, 28-godišnjak koji je do prije tri godine igrao i zabijao u petoj ligi, a sada je u izravnom dvoboju s Wayneom Rooneyem, najvećim konkurentnom za mjesto napadača reprezentacije Engleske na predstojećem EP, dokazao da zaslužuje prednost ispred strijelca rekordnih 50 golova za nacionalnu momčad.

Jer Vardy je i na ovoj utakmici pokazao sve one odlike koje su ga dovele do "vođe napada" momčadi koja je na engleskom vrhu, dakle ispred i u društvu nekih od najbogatijih svjetskih klubova punih zvijezda:

Neumorni sprinter i hladnokrvni egzekutor

Stalno i neumorno tražio je prostor zavlačenjem iza leđa suparničkoj obrani ili sprintevima i pretrčavanjem protivnika, a tako je i zabio gol. Navodno "iz ničega", ali ustvari napornim radom sam sebi stvara šanse i zabija, pa makar i iz poluprilika. Posljednjih tjedana smirenim finiširanjem pokazuje i još jednu veliku kvalitetu - da odlično podnosi pritisak, jer nema medija u Engleskoj koji nije pišući i govoreći o Vardyjevom lovu na rekord postavljao pitanja "hoće li/može li?" Vardy im je odgovorio i 11. put zaredom (na tim utakmicama postigao je 13 golova) te 14. put ukupno ove sezone.

Neiscrpna energija i ogromni radijus kretanja: Kada protivnik ima loptu guši ga presingom

Osim kvaliteta koje pokazuje iz kola u kolo bez obzira na suparnika s druge strane, kada je njegova momčad u ofenzivi, Vardy je itekako aktivan i kada protivnik ima loptu. Tada napada, radi presing i još se više trudi. Kao što znaju svi koji su gledali kako Vardy igra, ovdje nipošto nije riječ o onom što bi se moglo pomisliti kada se površno uzmu u obzir njegove godine, broj golova te ugled i status kluba za koji igra: "baji" provincijske ili nižerazredne momčadi za kojeg ostalih desetak suigrača radi, a on samo pred golom pruža nogu i poentira, cijelo vrijeme jedino pazeći da ne bude u ofsajdu. Vardyja je pun teren u oba smjera, a suparnicima nikako ne da disati. Napadač je neiscrpne energije i ogromnog radijusa kretanja.

Mourinho se s ovim napadačem ne bi svađao zbog malo kretanja

Prateći ga po terenu protiv Uniteda, nametnula se usporedba s još jednim napadačem koji se relativno kasno probio - Diegom Costom, koji se za razliku od junaka ove priče, nezainteresirano vuče po terenu, iako igra u Chelseaju, koji ga je platio 40 milijuna eura.

Zbog svega ovoga teško je, zapravo nemoguće, ne navijati za Vardyja i ne radovati se što glavna priča engleskog nogometa trenutno nije neki od neki od fabriciranih i preplaćenih superstarova, nego napadač momčadi koju su prije pola godine svi vidjeli u drugoj ligi i koja je tako skromnih dostignuća da je Vardy današnjim golom, 14. ove sezone, postao najefikasniji igrač Leicestera u sezoni njegovoj prvoligaškoj povijesti. 

Navijamo za Vardyja

Navijači Lisica i dalje ne mogu vjerovati: njihov klub je na drugom mjestu samo zato što vodeći Manchester City od njih ima bolju gol-razliku, a Vardy je na vrhu liste strijelaca Premiershipa.

"Nije srušio rekord"

I dok se rekord koji je danas postavio odnosi na eru "Premier League", koja je počela 1992., mnogi će u Engleskoj podsjetiti kako je u ukupnoj povijesti njihove elitne lige jedan čovjek i dalje ispred Vardyja. Irac Jimmy Dunne u sezoni 1931/32 za Sheffield United je u "Football League First Division", kako se tada zvala prva liga, postigao golove na 12 utakmica zaredom. 

Ali, teško da ima netko tko misli kako Vardy sljedeće subote u Swanseaju neće dostići i njega. 

Pročitajte više