Tottenham je posljednji put pobijedio kod Chelseaja prije 26 godina golom Leicesterovog spasitelja

Foto: Guliver Images/Getty Images

26 GODINA, dva mjeseca i 15 dana. Točno toliko je prošlo otkako je Tottenham zadnji put napravio ono što navijači Leicestera nikako ne žele da se opet ponovi - pobijedio kod Chelseaja, na stadionu Stamford Bridge. 

Ironija sudbine je da je gol za doista povijesnu pobjedu Tottenhama, nakon koje su Spursi kod Bluesa nanizali 17 poraza i 8 remija, zabio je Gary Lineker, legenda Leicestera i doslovno njegov spasitelj, jedan od najvećih engleskih golgetera svih vremena. 

Karijeru je nastavio kao voditelj BBC-evog "Match of the Day", službeno najstarije televizijske emisije o nogometu. MOTD je od 1964. glavna nogometna emisija britanske televizije koja subotom navečer prikazuje najzanimljivije trenutke utakmica Premier League, a Lineker je vodi još od 1999. i jedan je od najpoznatijih i najcitiranijih engleskih nogometnih komentatora. 
 
Ali prije svega je dijete Leicestera, rođen u tom gradu i ponikao u istoimenom klubu, gdje je stvorio nogometno ime i počeo karijeru koja će vrhunce doseći u Evertonu, Barceloni, Tottenhamu i reprezentaciji Engleske. Naravno, da Lineker zbog svega toga niti ne pokušava glumiti objektivnost kad su u pitanju senzacionalni Leicesterovi uspjesi ove sezone, pa se na Twitteru zarekao da će, ako tamo i budu na kraju prvenstva, prvi MOTD sljedeće sezone voditi samo u gaćama.
Ali nije Linekerova ljubav prema Leicesteru svedena tek na hir i samopromociju, jer puno prije aktualnih dana na vrhu engleskog nogometa i bogatog tajlandskog gazde, on je i zapravo pokazao koliko mu je stalo do matičnog kluba. 
 
Lineker je 2002. sa svojih 5 milijuna funti i pokretanjem inicijative da i ostali navijači doniraju novac, spasio Leicester od bankrota, za što je nagrađen titulom počasnog dopredsjednika kluba.
 
Sastavi Chelseaja i Tottenhama na zadnjoj utakmici ovih klubova na Stamford Bridgeu u kojoj su slavili Spursi, 17, veljače 1990.: 
 
Chelsea 
 
Dave Beasant; Steve Clarke, Erland Johnsen, Graham Roberts, Clive Wilson; Kevin McAllister, John Bumstead, Peter Nicholas, Tony Dorigo; Kerry Dixon, Kevin Wilson
 
Tottenham
 
Erik Thorstvedt; Chris Hughton, John Polston, Gary Mabbutt, Pat Van den Hauwe; Nayim, Steve Sedgley, David Howells, Paul Gascoigne; Gary Lineker, Paul Walsh

Pročitajte više