Livaković je ponovio Subašića i ušao u povijest

Foto: EPA/Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKA se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva boljim izvođenjem jedanaesteraca od Japana. Nakon 120 minuta bilo je 1:1, a u penalima je junak bio Dominik Livaković, koji je čak triput zaustavio Japance. Utakmicu je odmah po završetku komentirao heroj Hrvatske Dominik Livaković.

"Osjećaj je super, najprije zbog ekipe, atmosfera je sjajna. Hvala navijačima koji su došli. Japanci su radili vrhunski presing od početka. Odigrali smo tešku utakmicu, oni su bili vrhunski pripremljeni, ali i mi smo. Pobijedili smo kad nam je bilo najteže. Ovo je najbolja utakmica u mom životu i najdraži trenuci u mojoj karijeri", rekao je Livaković. 

Ponovio Subašića

Livaković je protiv Japana ponovio ono što su prije njega uspjela samo dva vratara. Prvi je bio Ricardo. Vratar Portugala u četvrtfinalu SP-a 2006. protiv Engleske obranio je penale Lampardu, Gerrardu i Carragheru i tako svojoj momčadi omogućio prolazak u polufinale pobjedom 3:1. Drugi je bio Danijel Subašić, koji je za Hrvatsku briljirao u Rusiji.

Prvo je 1. srpnja obranama penala u raspucavanju protiv Danske u osmini finala bio najzaslužniji za plasman Hrvatske u četvrtfinale SP-a. Nakon produžetaka bilo je 1:1, a Modrićev penal u 116. minuti za pobjedu obranio je Schmeichel.

Slijedili su jedanaesterci. Hrvatska je slavila 3:2, a za to je najzaslužniji bio njen golman. Od pet penala koje su izveli Danci, Subašić je obranio čak tri. Udarce je skinuo Christianu Eriksenu, Lasseu Schoneu i Nicolaiju Jorgensenu.

Čudo u Moskvi

Šest dana kasnije, Subašić izvodi još jedan podvig. Hrvatska u četvrtfinalu SP-a igra novu dramatičnu utakmicu, protiv domaćina Rusije. Kao da nije bilo dovoljno što je nekoliko minuta prije kraja opet bilo neodlučeno (1:1) i očito da Hrvatska još jednom igra produžetke, Subašić se malo prije okončanja regularnog dijela utakmice uhvatio za mišić zadnje lože i pao na tlo.

Dodatni problem za Subašića bilo je što je izbornik Dalić do tada izvršio tri zamjene, a četvrtu je mogao samo u produžetku. Do kojeg je trebalo izdržati s golmanom koji jedva ustaje na noge kako bi šepao i kojem loptu moraju ispucavati suigrači. 

Ali Subašić je preživio do produžetaka, a pauzu prije dodatnih 30 minuta fizioterapeut Bojan Radanović iskoristio je da ga rekuperira masažom, ledom i kremama. Nakon toga je u produžetku odlično branio, ali nije mogao obraniti Fernandesov gol, pa je i ova utakmica Hrvatske otišla u penale. 

Ranjeni Subašić tamo brani prvi penal Fjodoru Smolovu i tako postaje tek treći golman u povijesti SP-a koji je obranio četiri penala u raspucavanjima na prvenstvima. Ali dok su Subašić i argentinski vratar Sergio Goycochea (1990.) to napravili na jednom prvenstvu, njemačkom golmanu Haraldu Toniju Schumacheru za to su trebala dva (1982., 1986.).

Osim toga, Hrvatska je zahvaljujući Subašiću postala tek druga reprezentacija na SP-ima, nakon Argentine 1990., koja je na penale prošla u dvije uzastopne nokaut-runde. 

Pročitajte više