Bogati PSG ispao iz Europa lige, Lazio se provukao uz pomoć Zuricha

IZNIMNO je uzbudljivo bilo posljednje kolo Europa lige. PSG je kod kuće svladao Athletic 4:2, ali je Salzburg slavio kod Slovana 3:2 i osvojio drugo mjesto. Austrijanci su u šestoj minuti gubili 2:0, no uspjeli su okrenuti utakmicu. Lazio je tukao Sporting 2:0 i uz pomoć Zuricha koji je istim rezultatom svladao Vaslui osvoji drugo mjesto.

Osim Lazija, Bešiktaš i Salzburg osigurali su u srijedu plasman u šesnaestinu finala Europa lige, dok je za bogati PSG europska avantura završila i prije Božića.

Lazio je u posljednjem kolu skupine D na svome Olimpicu morao pobijediti Sporting, ali se i nadati da rumunjski Vaslui neće slaviti kod otpisanog Zuricha. Oba su uvjeta na kraju zadovoljena i Rimljani su se pridružili svome večerašnjem suparniku Sportingu koji je već ranije osigurao proljeće u Europi.


Lazio je pobijedio Portugalce s 2:0, a prvi je pogodak glavom u 43. minuti postigao Libor Kozak nakon ubacivanja bosansko-hercegovačkog veznjaka Senada Lulića. U nastavku je na 2:0 povećao Giuseppe Sculli. Rimljani moraju zahvaliti i Zurichu koji je, unatoč tome što je bio bez ikakvih izgleda za prolaz dalje, pobijedio Vaslui također s 2-:.

Bešiktaš je u skupini E svladao Stoke s 3:1 i pridružio se engleskom klubu u šesnaestini finala. Štoviše, svrgnuo ga je s prvog mjesta i osigurao si možda nešto lakši ždrijeb. Stoke, za koji je branio Asmir Begović, poveo je u 29. minuti pogotkom Ricarda Fullera, ali Turci su u nastavku izveli potpuni preokret, a svakako im je pomoglo isključenje Matthewa Upsona u 57. minuti. Iskusni branič je dobio izravni crveni karton, skrivivši jedanaesterac iz kojeg je Manuel Fernandes poveo Bešiktaš prema pobjedi.


Europska je sezona završila za Dinamo Kijev našeg Ognjena Vukojevića koji u srijedu zbog ozljede nije igrao u čudnoj utakmici protiv Maccabija iz Tel Aviva. Ukrajinci su nakon 17 minuta vodili s 2:0, da bi u drugom poluvremenu brzo ostali bez dvojice igrača (Almeida u 47. i Hačeridi u 56. minuti) i omogućili Izraelcima da dođu do vodstva. Dinamo je na kraju izvukao bod, ali drugi krug neće vidjeti. Naš Roberto Punčec nije ulazio u igru za Maccabi.

Miloš Lačny je u Bratislavi s dva gola u prvih šest minuta doveo Slovan u vodstvo 2:0 protiv Salzburga. Austrijanci su u tim trenucima bili daleko od prolaska dalje, ali korak po korak su se vraćali i na kraju slavili s 3:2. To im je bilo dovoljno za drugo mjesto u skupini F, a PSG-u na koncu nije pomogla ni pobjeda 4:2 protiv Athletica koji odlazi u šesnaestinu finala s prvog mjesta. Salzburg je završio ispred Parižana zbog boljeg međusobnog omjera.



 

Europa liga, 6. kolo:

skupina D:


Zurich - Vaslui 2:0 (Margairaz 69, Buff 90)

Lazio - Sporting 2:0 (Kozak 43, Sculli 55)

Redoslijed: 1. Sporting 12, 2. Lazio 9, 3. Vaslui 6, 4. Zurich 5


 

skupina E:

Bešiktaš - Stoke 3:1 (Fernandes 59 - 11m, Pektemek 74, Edu 82 / Fuller 29)

Dinamo Kijev - Maccabi 3:3 (Yeyni 12-ag, Gusev 17, 80 / Vered 50, Atar 62, Dabbur 75)

Redoslijed: 1. Bešiktaš 12, 2. Stoke 11, 3. Dinamo Kijev 7, 4. Maccabi Tel Aviv 2

 

skupina F:

Slovan - RB Salzburg 2:3 (Lačny 3, 6 / Jantscher 19 - 11m, Leonardo 23, Had 52-ag)

PSG - Athletic Bilbao 4:2 (Pastore 21, Bodmer 41, Perez 85-ag, Hoarau 90 - 11m / Aurtenetxe 3, Lopez 55)

Redoslijed: 1. Athletic 13, 2. RB Salzburg 10, 3. PSG 10, 4. Slovan 1

Pročitajte više