OSMINA FINALA LIGE PRVAKA

LIVERPOOL - BAYERN 0:0 Kovač preživio Anfield, odluka u Münchenu

Foto: Getty Images/Guliver Image

LIVERPOOL i Bayern odigrali su 0:0 u prvoj utakmici osmine finala i odluku o prolasku u sljedeću fazu odgodili za dva tjedna kad se igra uzvrat na Allianz Areni.

Sve je bilo spremno za golijadu i spektakl na Anfieldu. Liverpool je igrao bez Van Dijka i Lovrena pa su stoperske pozicije morali krpati Fabinho i Matip. Bayern je bio bez kartoniranog Müllera, ozlijedio se i Goretzka, a razbolio Boateng, pa se propuh očekivao i u bavarskoj obrani.

No suprotno svim najavama, završilo je bez golova i s vrlo malo izrazitih prilika. Iako je protiv oslabljene Liverpoolove obrane imao pravu priliku zabiti važan gol u gostima, Niko Kovač kao da se prepao Kloppa i orijentirao se isključivo na obranu, s malo ili nimalo inicijative prema naprijed. Jedine prilike koje je Bayern imao proizašle su iz dvije nevjerojatne pogreške Joela Matipa, a osim toga Kovačeva momčad nije odigrala praktički ništa.

Matipov horor show

Liverpool je visokim presingom otvorio utakmicu i do prve velike prilike stigao u 12. minuti. Henderson je poslao dugu loptu s centra u srce šesnaesterca gdje se Salah neshvatljivo izmigoljio između Sülea i Hummelsa, ali je lopta bila malo prejaka i nije uspio dobro pucati.

Liverpoolovi navijači pribojavali su se svojeg stoperskog para. S punim pravom jer ono što je Joel Matip napravio u razmaku od tri minute bilo bi dovoljno da završi na klupi da je Klopp tamo imao ikakvu zamjenu. U 13. minuti Gnabry je ubacio s desnog krila, a Matip je u pokušaju da očisti loptu s pet metara zakucao loptu prema vlastitom golu. Na njegovu sreću, lopta je pogodila Alissona u prsa i domaćini su se spasili. U 16. minuti je potpuno neshvatljivo dodao loptu u noge Jamesu na rubu kaznenog prostora, ali je Kolumbijac pucao pokraj gola.

Domaćini su u tim trenucima potpuno pali, ali Bayern je igrao s previše respekta i kao da se bojao još hrabrije jurnuti prema golu i možda nešto zabiti. Kako je poluvrijeme odmicalo tako je Kloppova momčad došla k sebi i u 24. minuti je stvorila prvu veliku priliku. Alexander-Arnold je poslao odličnu loptu na drugu stativu, nitko nije pratio Salaha, ali je Egipćanin u naletu glavom pucao pokraj gola.

Nevjerojatan promašaj Manea

Najveći i jedini zicer na utakmici promašio je Sadio Mane u 33. minuti. Keita je pucao s ruba šesnaesterca i pogodio Kimmicha u bloku. Lopta se odbila do Manea koji je bio potpuno sam na šest-sedam metara, ali je iz okreta loše zahvatio loptu i promašio cijeli gol.

Pet minuta kasnije Wijnaldumov udarac se u visokom luku odbio Maneu koji pokušava škaricama, ali preko gola. Liverpool je do poluvremena potpuno stisnuo goste, a u 40. minuti Salah je fantastično proigrao Firmina koji je ubacio Matipu, ali Kamerunac je zadnji čovjek kojeg biste željeli na takvoj lopti. Pucao je pokraj gola.

Ako ste se do sad pitali gdje je Robert Lewandowski, odgovor je malo u Matipovom, malo u Fabinhovom džepu. Osim one tri minute Matipova potpunog pomračenja uma, Liverpoolov pričuvni stoperski par odigrao je odličnu utakmicu i potpuno zatvorio Poljaka. Lewandowski je u prvom poluvremenu imao samo pet dodira s loptom, a u nastavku je bio potpuno nevidljiv. Kao i Bayern, a dobrim dijelom i Liverpool.

Bayern igrao s previše respekta

Domaćini, a osobito Salah, previše su komplicirali u završnici, utapljali se u nepotrebnim solo akcijama i previše griješili, dok su Bavarci uglavnom gledali samo svoj gol. Gotovo da nisu ozbiljnije prešli centar u drugom poluvremenu, za što će Kovač posebno kritizirati Jamesa koji kao da nije došao na utakmicu, a nisu mu pomogli ni Martinez i Thiago koji su izgubili bitku s Liverpoolovom vezom.

Klopp i društvo išli bi na uzvrat s velikom prednošću da je Mane u 85. minuti bolje reagirao na odličan centaršut Robertsona. Škot je gađao na prvu stativu, Senegalac je pucao u padu glavom, ali je Neuer to obranio.

Ukupno tri udarca u okvir i nulu u ovoj utakmici nitko nije očekivao, ali će njom na kraju svi biti zadovoljni. Klopp jer nije primio gol s kombiniranom zadnjom linijom, a Kovač jer nije primio gol na Anfieldu. Problem će mu biti što bi ga jedan primljeni gol u Münchenu za dva tjedna mogao jako puno koštati, a teško je vjerovati da će Salah, Firmino i društvo odigrati još jednu ovako slabu napadačku utakmicu.

Pročitajte više