LIGA PRVAKA

LIVERPOOL - NAPOLI 1:1 Lovren spasio prvaka. Odluka o prolazu u posljednjem kolu

Foto: Getty Images / Guliver Image

DEJAN LOVREN spasio je Liverpool poraza i donio mu bod protiv Napolija 1:1 u petom kolu Lige prvaka. Dries Mertens donio je vodstvo gostima u 21. minuti, a hrvatski je reprezentativac nakon kornera zabio za remi u 65. minuti.

Uoči utakmice naoružani palicama navijači Napolija sukobili su se s policijom na ulicama Liverpoola. 

Europski prvak je i dalje prvi u skupini E s 10 bodova ispred Napolija koji ima bod manje, a slijedi Salzburg sa sedam te Genk s jednim bodom. Salzburg je u Belgiji slavio 4:1 pa će u posljednjem kolu pred svojim navijačima igrati direktni dvoboj protiv Redsa za plasman u osminu finala. Austrijancima treba pobjeda, a lideru Premiershipa igra i remi. 

Napoli će u posljednjem kolu igrati na San Paolu protiv Genka te bi bodom prošao dalje. U slučaju da Liverpool izgubi, a Napoli remizira, imat će isti broj bodova, ali će dalje proći Napolitanci zbog boljeg međusobnog omjera (2:0, 1:1). 

Mertens pored Lovrena šokirao Anfield

Nakon pobjede 17. rujna pod Vezuvom, Napoli je bio blizu nova tri boda i u gradu Beatlesa. Carlo Ancelotti iznenadio je Jurgena Kloppa formacijom 3-5-2, kojom je stvorio dva prstena obrane i tražio gol preko brzog Mertensa. 

Takvu situaciju Napolitanci su dočekali u 21. minuti, kada je Giovanni Di Lorenzo poslao dugu loptu, a Mertens pobjegao obrani domaćih i pored Lovrena s desne strane savršeno precizno pogodio suprotni kut za veliko vodstvo. 

Talijani su strpljivom igrom čekali svoju priliku i iskoristili je. Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku možete pogledati OVDJE.

S druge strane, Liverpool je bio bezopasan u prvom poluvremenu i nije imao ideju kako probiti organiziranu i odlično postavljenu obranu gostiju. Sve što su igrači u crvenim dresovima uputila prema golu Alexa Mereta završavalo bi ili u njegovim rukama ili u bloku. 

Lovren uzvratio Mertensu i preko njega zabio za remi

Očekivala se reakcija europskog prvaka u drugom dijelu i dogodila se. Nakon ubačaja Hendersona u 55. minuti golmanu Meretu ispala je lopta, nakon čega je Roberto Firmino iz okreta šutirao uz desnu vratnicu, ali je tamo bio kapetan Kalidou Koulibaly i nekako spasio već viđeni pogodak ispred gol-linije.

Čuli su se uzdasi na Anfieldu, a Liverpool je propustio najbolju priliku na utakmici. 

Nastavljen je pritisak lidera Premiershipa, ali je Mohamed Salah u 61. s 13-14 metara šutirao pravo u Mereta, a Firmino minutu kasnije glavom poslao loptu pored gola nakon ubačaja Alexa Oxlade-Chamberlaina. Napoli se dobro branio, ali nije uspijevao izaći prema naprijed pa je njegovim igračima pod presingom Liverpoola polako padala koncentracija, što ih je koštalo primljenog gola u 65. minuti.

James Milner ubacio je iz kornera s desne strane, a Lovren je iskoristio neshvatljivu postavku gostujuće obrane i preko omalenog Mertensa glavom s desetak metara zakucao loptu u lijevi kut. Meret je samo pogledom ispratio let lopte, a hrvatski je reprezentativac preuzeo ulogu spasitelja na Anfieldu. Time je Lovren uzvratio Mertensu za gol koji je Belgijac zabio pored njega u prvom poluvremenu. 

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku možete pogledati OVDJE.

Nakon izjednačenja Liverpool je krenuo po preokret, ali kao da nije imao snage stići do pobjede. Napoli se konsolidirao pa Kloppova momčad nije uspjela opasnije zaprijetiti do kraja utakmice u više nego pravednom remiju.

Salzburg pobjedom može izbaciti Liverpool iz Lige prvaka

Liverpool je propustio pobjedom osigurati plasman u osminu finala, baš kao i Napoli. No, Talijani će 10. prosinca kod kuće pobjedom ili remijem protiv Genka proći dalje, a Redse čeka utakmica odluke u Salzburgu gdje bi u slučaju bilo kojeg poraza do 4:3 ispali iz elitnog natjecanja jer bi bili lošiji u međusobnom omjeru (na Anfieldu su slavili 4:3).

U slučaju da opet bude 4:3, opet bi Englezi ispali jer imaju lošiju gol-razliku (+3, a Salzburg +5).  

Salzburg je na gostovanju pobijedio Genk 4:1 i osigurao treće mjesto i Europa ligu. Golove za austrijskog prvaka zabili su Patson Daka u 43., Takumi Minamino u 45., Hee-Chan Hwang u 69. i Erling Braut Haaland u 87. minuti.Sjajni Haaland asistirao je kod gola Hwanga, a u Belgiji je zabio svoj osmi gol ove sezone u Ligi prvaka. Jedini gol za Genk postigao je Mbwana Samata u 85. minuti. 

Dakle, 10. prosinca gorjet će grad Mozarta, a Salzburg će loviti pobjedu protiv prvaka u svom prvom nastupu u Ligi prvaka i senzacionalni plasman u osminu finala. 

Pročitajte više