"Lokomotiva i Rijeka su primjer ostatku HNL-a. Rade sve suprotno od Hajduka i Dinama"

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Ivana Ivanović/PIXSELL

ČEKA NAS iznimno napeta utrka za prvaka Hrvatske u kojoj Dinamo, Hajduk i Rijeka imaju argumente zašto bi trebali prvi proći kroz ciljnu ravninu, ali i mane koje ih u tome mogu spriječiti. Rijeka je u sjajnoj seriji od pet pobjeda zaredom, Hajduk se protiv Slavena vratio na pobjedničke staze uvjerljivom pobjedom i ima povoljan raspored u idućim kolima, dok se Dinamo nekako bori sam sa sobom, ali sigurno ima kvalitetu u momčadi da na kraju ipak ponovno osvoji titulu prvaka.

O šansama sva tri kluba koja se bore za titulu te općenito o kvaliteti SuperSport HNL-a razgovarali smo s aktualnim izbornikom ženske nogometne reprezentacije Nenadom Gračanom (62). Kao igrač nastupao je za Rijeku i Hajduk te s njima osvojio trofeje, a kao trener vodio je sve klubove naše velike četvorke, što je izniman raritet i što mu daje specifičnu percepciju stanja i odnosa u hrvatskom nogometu.

Rijeka ove sezone igra iznad svih očekivanja. Kakve su joj šanse da na kraju prva prođe ciljnom ravninom i osvoji drugi naslov prvaka Hrvatske?

Bez obzira na to što su neka zvučnija imena dolazila u Dinamo i Hajduk, mislim da je Rijeka najbolje iskoristila prijelazni rok još prošlog ljeta. Svi koji su sudjelovali u tim transferima, od predsjednika i sportskog direktora do obojice trenera ove sezone, zaslužuju čestitke jer su doveli kvalitetne, mlade i motivirane igrače. Uspjeli su napraviti dobru ravnotežu u momčadi i pokriveni su kvalitetno na svim pozicijama.

Rijeku pratim više nego druge klubove i ona za mene nije nikakvo iznenađenje. Pokazali su da su vrlo pragmatični, igrači su odgovorni u igri i definitivno imaju kvalitetu. U svakom trenutku, kada uđu u određeni rizik ili imaju negativan rezultat, pokazali su da mogu sve to okrenuti, što je pokazatelj karaktera momčadi. Radi se o potentnoj momčadi i, bez obzira na to što se Dinamo i Hajduk potenciraju kao favoriti, mislim da Rijeka u ovom trenutku ne treba bježati od te uloge.

Nismo navikli na to da se Rijeka dodatno pojačava u zimskom prijelaznom roku, ali sada su doveli Mirka Marića i dogovorili novi ugovor s Lindonom Selahijem te nitko nije napustio klub. Pokazuje li nam to da je i klub osjetio da postoji prava šansa za osvajanje titule ove sezone?

To je dobar pokazatelj da u klubu postoji želja da se ostvari dobar rezultat. Ljudi u klubu sigurno su vidjeli da se to može ostvariti s obzirom na probleme koje ima Dinamo, a rekao bih i Hajduk. Bez obzira na to što se u Splitu sanja o toj tituli nakon toliko godina, mislim da Hajduk ima dosta oscilacija u igri. Marko Livaja je igrač o kojem puno toga ovisi, pa i previše.

Kod Rijeke je suprotna situacija jer zaista ne možemo izdvojiti nekog igrača za kojeg bismo rekli da momčad u ovom trenutku bez njega ne može. Mislim da je tu Rijeka u velikoj prednosti u odnosu na Hajduk i Dinamo. Dolazak Marića pokazuje da predsjednik Damir Mišković i cijeli klub ne bježe od uloge favorita prvenstva.

Mislite li da je teret očekivanja da se osvoji titula nakon skoro 20 godina prevelik za momčad Hajduka?

U psihološkom smislu Hajduk zaista ima prevelik pritisak s obzirom na to da navijači očekuju da se to dogodi ove sezone. Jučer protiv Slavena sve im se otvorilo u drugom poluvremenu, ali u prvom dijelu bio je vidljiv grč sve do prvog pogotka. Tako Hajduk izgleda praktički u svim utakmicama. Mislim da nije prirodno toj skupini igrača da se bore svake godine za titulu i da se s time nose.

Neću reći da je nezasluženo, ali njima se ove godine borba za titulu na neki način dogodila. Navijački puk je gladan uspjeha, prate momčad na svim utakmicama, u gostima i kod kuće, te očekuju od Hajduka da bude optimalan. Međutim, ne znam koliko ti igrači to mogu podnijeti.

Dinamo je za sebe postavio iznimno visoke rezultatske standarde zadnjih godina, pa se ova sezona doživljava kao vrlo loša unatoč tome što su i dalje u borbi za titulu. Što je njihov najveći problem?

Dinamo ima kvalitetu, ima igrače koji su osvajali prvenstva i igrali Europu, ali mislim da je kod njih najveći problem općenito ono što se događa u klubu, izvan samog terena. Svaki se tjedan raspravlja i u Dinamu očekuje novi predsjednik, novi trener, novi sportski direktor itd. Mislim da to ostavlja traga na igračima i onda su njihove igre puno slabije od onoga što realno mogu.

Međutim, još je prerano za otpisivanje bilo koga od tri kluba u borbi za naslov prvaka, ali Rijeka je u psihološkom smislu u određenoj prednosti u odnosu na Dinamo i Hajduk, nevezano uz samu kvalitetu momčadi .

Što mislite o ostalim klubovima u ligi? Osijek je nekako u raskoraku između očekivanja navijača i samog kluba, a pozitivan primjer lijepog nogometa je Lokomotiva. Mislite li da je to zbog strpljenja s trenerom Silvijom Čabrajom i jesu li općenito naši klubovi previše nestrpljivi?

Osijek ove sezone nije na nivou koji se od njega očekivao, ali to je tako u nogometu. Dogodi se određena kriza i problemi. Mislim da Osijek ima kvalitetu za više i ne pokazuje ono što se od njih očekuje. Lokomotiva i Rijeka su, po meni, primjer za sve ostale klubove u ligi. Lokomotiva možda nije rezultatski previše ambiciozna, ali oni rade dobro i svakih par godina dočekaju svoju priliku da se uključe u borbu za europska mjesta. Imaju leglo mladih i kvalitetnih igrača te se na to odlično oslanjaju.

Rijeka ima kontinuitet s predsjednikom Miškovićem, koji je čovjek iz nogometa, zna što želi i nikad ne vrši pritisak ni na koga. Čak i u ovom trenutku, kada se svi u klubu sigurno nadaju da mogu biti prvaci, mislim da ni trener ni igrači ne osjećaju pritisak da to moraju napraviti. Mislim da je to najvažnije za funkcioniranje momčadi kako treba.

Kod Hajduka i Dinama sve je obrnuto: treneri se puno mijenjaju i praktički svaku utakmicu imaju omču oko vrata. Tada nije lako raditi treneru, to osjećaju i igrači, pa se ponašaju sukladno tome. Idu linijom manjeg otpora, a posljedica je slabija igra.

Koliko ste zadovoljni kvalitetom nogometa u SuperSport HNL-u ove sezone? Je li se dogodio pad u odnosu na prošle sezone?

Mislim da je došlo do određenog pada kvalitete. Svake godine ode dosta igrača iz lige u inozemstvo i klubovima je teško to nadoknaditi onako kako bi oni to htjeli u smislu kvalitete. Ove godine je specifično što je u ligi Rudeš, koji ima samo četiri boda, pa ostali klubovi, koji se ne bore za najviša mjesta, na neki način mirno spavaju i nisu najmotiviraniji kad ulaze u određene utakmice.

Time dolazi do pada kvalitete i to je najveći problem ove sezone, jer je prevelika razlika između Rudeša i pretposljednje momčadi lige. To utječe na razinu igre, a vjerojatno i na razmišljanja igrača i klubova koji su već fokusirani na ono što dolazi sljedeće sezone.

Pročitajte više