Lopetegui prvi put nakon otkaza: Nisam mogao spavati, nisam znao gdje sam

Foto: Guliver Image/ Getty Images

JULEN LOPETEGUI ima iznimno turbulentnu godinu iza sebe. Iskusni španjolski strateg u vrlo je kratkom roku prošao cijeli trenerski, pa i izbornički krug. Nema emocije koju Lopetegui u 2018. godini nije proživio, od tuge i zbunjenosti kada je napustio klupu reprezentacije Španjolske svega dva dana prije početka Svjetskog prvenstva u Rusiji, preko velike sreće i ushićenja kada je imenovan novim trenerom Real Madrida, do povratka tuzi kada je nakon tri mjeseca morao napustiti klupu Kraljevskog kluba.

U razgovoru za BBC Lopetegui je prekinuo višemjesečnu šutnju i prvi put otvoreno razgovarao o svim detaljima tih turbulentnih dana u njegovom životu. Vratio se na početak priče, svega dva dana do početka SP-a u Rusiji.

Nadao se Lopetegui da će ga u Savezu razumjeti kada je Real objavio kraj spekulacijama o njegovom prelasku na klupu madridskog kluba. Imao je dobru namjeru - skinuti pritisak s momčadi Furije, ali je sve završilo neslavno. Španjolski mediji smatraju da ga je predsjednik Nogometnog saveza Španjolske Luis Rubiales odlučio maknuti s izborničke pozicije odmah nakon što je doznao za Lopeteguijeve namjere. I to samo dva mjeseca otkako su potpisali novi ugovor.

"Rubialesova ideja je bila da u ugovor uopće i ubacimo izlaznu klauzulu. A posao s Realom se jednostavno dogodio. Nisam mogao birati taj tajming, ali sam znao da je Svjetsko prvenstvo moja odgovornost i ne bi bilo iskreno i pošteno od mene da sam krio ovu informaciju cijelih mjesec dana. Smatrao sam da je najbolje da izađem pred novinare i sve im priopćim - čak su i igrači reagirali sjajno, ali je predsjednik odlučio drugačije", rekao je Lopetegui.

Španjolski stručnjak je morao napustiti reprezentaciju. Pet sati putovao je nazad do Madrida iz Rusije, ali to je bio tek početak neprospavane noći za novog Realovog trenera. Na predstavljanju je jedva suzdržavao suze.

"Nisam spavao, nisam znao gdje sam. Jednog dana si u Rusiji, pripremaš se za Svjetsko prvenstvo, sutradan si na stadionu Santiago Bernabeu s drugom momčadi. Sve se brzo dogodilo, emocije su radile svoje. Čovjek sam, nekad ih je teško kontrolirati."

Radost i sreća za kormilom najvećeg kluba na svijetu nisu dugo trajali. Svega nekoliko mjeseci kasnije, točnije nakon poraza od Barcelone 29. listopada, Kraljevski klub otpustio je Lopeteguija.

"Dobro smo počeli, ali smo ušli u krizu i imali tri tjedna loših rezultata. U tim trenucima se samo nadaš da ćeš imati vremena pronaći rješenje jer te stvari se srede tijekom sezone. Bio sam siguran da će i to proći, ali jednostavno nisam imao vremena."

Nakon svega, Lopetegui ima samo riječi hvale za Real Madrid i njegovo novo vodstvo. Kaže da se nadao da će ostati dulje na klupi, ali i da će Realu biti bolje uz Santiaga Solarija, njegovog nasljednika i aktualnog trenera Reala.

Dotaknuo se i svoje budućnosti u trenerskom poslu.

"Želio bih ostati u jednoj od najboljih svjetskih liga. Premier liga je fantastična, jer kada igrate na jednom od stadiona osjećate s jedne strane toplinu, a s druge i poštovanje prema treneru i igračima. Volio bih to osjetiti jednog dana. Naravno da je Španjolska također jedna od opcija, ali vrijeme će pokazati."

Ono što je još karakteristično za Lopeteguija je njegova povezanost s Johanom Cruijffom. Plejadi fantastičnih trenera koji su učili od slavnog Nizozemca, kao što su Guardiola, Laudrup i Koeman, sada se priključio i Julen.

"On je posadio sjeme za buduće trenere, a na nama je da to sjeme razvijamo i da se nadovezujemo na njegove ideje. Uvijek je bio jedan korak ispred ostalih stručnjaka."

 

Pročitajte više