"Lovren postaje ono što je trebao biti kada ga je Liverpool skupo platio - vrhunski branič"

Foto: Guliver Image/Getty Images

ISKUPLJENJE u Dortmundu. To je sažetak dojmova izvjestitelja engleskih medija o nastupu Dejana Lovrena protiv Borussije u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Europa Lige.

Jer Lovren od dolaska na Anfield u ljeto 2014. pa sve do kasne jeseni prošle godine, ničim nije opravdao 25 milijuna eura, koliko je Liverpool za njega platio Southamptonu. Njegovi katastrofalni kiksevi ušli su u legendu, ali s obzirom na nastupe u zadnje vrijeme i preporod koji doživljava pod Kloppom, tamo će ići i njegove sjajne predstave.
 
Navijači Liverpoola pred gostovanje u paklu Dortmunda najviše su se bojali Lovrena i Sakha, a oni su ih na kraju najviše oduševili
 
Lovren trenutno igra odlično, takav je bio i u zadnjem prvenstvenom susretu, derbiju s Tottenhamom, ali navijači Redsa ipak nisu zaboravili užase koje im je priuštio u ne tako davnoj prošlosti, dok je u sasvim bliskoj još gori Lovrenov stoperski partner Mamadou Sakho. Pisali smo kako je Lovren protiv Spursa čistio njegove greške, ali pred gostovanje u paklu Dortmunda navijači Liverpoola najviše su se bojali kako će igrati središnji braniči.
 
Jer njihova kompletna momčad ove sezone u svim natjecanjima postigla je ukupno 72 gola, dok je kod Borussije samo ubojiti trozubac Reus - Aubameyang - Mkhitaryan zabio čak 75.  Ali, oni čijeg su se nastupa najviše bojali, na kraju su (osim strijelca Origija) najslavljeniji nakon nastupa kod Borussije i velikog remija koji Liverpool nosi iz prve utakmice.
 
"Lovren je bio siguran u obrani, ali u 20. minuti morao je zabiti glavom u napadu"
 
Daily Mail dao je Lovrenu sedmicu, a jedini bolje ocijenjen je partner Sakho. Ističu njegovu sigurnost u obrani, ali i da je u 20. minuti propustio u mrežu poslati loptu koju mu je idealno na glavu nabacio Milner. "Lovren je bio sam pred golom i umjesto da bira u koju stranu će pucati, odabrao je travnjak, od kojeg se lopta odbila Weidenfelleru, a u želji da ispravi grešku, Lovren je pokušao opet zahvatiti loptu, ali je umjesto nje opalio Borussijinog golman i pri tom ga raskrvario i uzrokovao četiri minute prekida."
 
"Sjajni Hrvat je gol njegove momčadi branio sigurno i smireno"
 
Liverpool Echo još je izdašniji prema Lovrenu, kojem je dao osmicu, kao i Sakhu, Hendersonu i Origiju: "Da, morao je zabiti glavom iz velike prilike koju je imao, ali Hrvat se prije svega istaknuo sjajnim nastupom pred svojim golom, koji je branio sigurno i smireno."

"Lovren i Sakho utjelovili su Liverpoolov pristup"
 
Daily Telgraph havali Lovrena u duetu s drugim osporavanim Liverpoolovim stoperom, kojeg je proglasio igračem utakmice: "Lovren i Sakho utjelovili su Liverpoolov pristup igri; samopouzdanje im je raslo kako je utakmica tekla da bi se u odlučujućim trenucima, kada je pritisak bio najveći, bili najčvršći. Ali, s obzirom na takvu njihovu igru, ali i visinu i snagu u skoku, nitko nije očekivao da Borussia izjednači glavom nakon prekida. Isključili su se prilikom Hummelsovog poentiranja glavom, ali osim toga, bila je to ohrabrujuća večer za Liverpoolovu obranu koja je učinila neprimjetnim najopasnijeg igrača domaćih Pierrea-Emericka Aubameyanga.
 
"Otupjeli su jedan od najubojitijih trozubaca i dokazali da mogu biti pouzdani u velikim europskim utakmicama"
 
"Loveren i Sakho dokazali su da mogu biti pouzdani u velikim europskim utakmicama, točnošću, smirenošću i požrtvovnošću otupjeli su jedan od najubojitijih trozubaca. Aubameyang, jedan je od najtraženijih napadača u Europi i ove sezone postigao je 36 golova, ali na ovoj utakmici neumorni Liverpoolovi veznjaci presjekli su mu linije opskrbe. Jedini put kada se našao u prilici, pravovremeni Lovrenov start spriječio ga je da poentira na kraju prvog poluvremena.
 
Često i s razlogom osporavani duo središnjih braniča ima velike zasuge za nastavak Liverpoolovog niza bez poraza u Europi (11 utakmica, samo šest primljenih golova, op.a.), pri čemu Lovren u zadnje vrijeme igra sjajno, a Sakho izgleda puno bolje kada igra bez grešaka u dodavanja. Klopp je već kupio Joela Matipa za sljedeću sezonu, ali ako Lovren i Sakho nastave ovako dobro igrati u kontinuitetu, Klopp će možda imati luksuz nezasmisliv Liverpoolovim trenerima posljednjih godina - dilemu s kim igrati u srcu obrane."
 
"Lovren postaje vrhunski branič"
 
Daily Mirror također izdvaja Lovrena i Sakha kao duo koji je bio "dominantan u središtu obrane". Jedini daju prednost Lovrenu (ocjena 8) u odnosu na Sakha (7), jer je Francuz "nakon briljantnog prvog dijela, u nastavku pao pod veliki pritisak nakon što mu se momčad povukla." Lovren, prema Mirroru najbolje ocijenjeni igrač gostiju uz Origija "postaje vrhunski branič, onakav kakvog je Liverpool mislio da je originalno i kupio."
 
"Sjajnim klizećim startom spriječio Aubameyangov gol"
 
Guardian za dvojac pred Mignoletovim golom također piše da je bio "dominantan pred iznimno cijenjenim, ali na kraju frustriranim napadom Borussije." I ovdje je najviše hvale pobrao Sakho, "ali i Lovren je imao svoje svijetle trenutke, kao što je onaj kada je sjajno klizećim startom blokirao Aubameyanga upravo kada se činilo da će ovaj postići gol."
 

Pročitajte više