IZBIJENI ZUBI I POMOR FAVORITA U FA CUPU Nottingham natrpao Arsenal, lude utakmice West Hama i Leedsa

Foto: Getty Images/Guliver Image

FA CUP odavno je mjesto najboljih nogometnih priča, a najstarije nogometno natjecanje na svijetu nije razočaralo ni ove godine.

U današnjim utakmicama 3. kola vidjeli smo sve: izbijene zube, lude preokrete i ispadanje favorita. Sve je počelo nevjerojatnom utakmicom u Walesu rano poslijepodne. Drugoligaš Leeds rutinski je vodio 1:0 u gostima kod četvrtoligaša Newport Countyja sve do 76. minute. Tada je Shaughnessy zabio autogol, da bi McCoulsky minutu prije kraja iz kornera zabio za veliki preokret i pobjedu 2:1.

Emocije su se razlile stadionom Newporta, kluba koji su 1989. od propasti spasili njegovi navijači. Sanirali su dugove, skupili novac za plaće i Newport County AFC se polako počeo dizati iz osme lige do sustava engleske Football League. Putem su imali problema i s velškim savezom, a morali su utakmice igrati na 80 kilometara udaljenom stadionu jer "stari" klub nije platio dugove gradskom stadionu. No, sve su preživjeli, a današnja pobjeda protiv velikog Leeds Uniteda jedna je od najslavnijih u klupskoj povijesti.

Slavilo se i u Nottinghamu gdje je domaći Forest, nekoć dvostruki europski prvak, iznenađujuće pobijedio Arsenal 4:2 i već u 3. kolu ih izbacio iz FA Cupa, najranije otkad je Arsene Wenger trener "topnika". Ovaj poraz isključivo je njegova krivica. Branitelji naslova su na City Ground istrčali u potpuno kombiniranom sastavu bez ijednog ozbiljnog igrača na klupi koji bi mogao promijeniti tijek igre pođe li nešto po zlu.

A pošlo je već u 20. minuti kad je stoper Lichaj zabio glavom za vodstvo domaćih nakon slobodnog udarca. No, samo tri minute kasnije Mertesacker je na isti način uzvratio prije nego što je američki stoper fantastičnim volejem minutu prije poluvremena ponovno doveo Forest u vodstvo.

Arsenal je bio bolja momčad, iako nije stvarao puno stopostotnih prilika, ali bila je to jedna od onih utakmica u kojima sve krene krivo, a trener nema baš nikakvog načina da nešto promijeni jer je pogriješio već u selekciji momčadi. Arsene Wenger, koji je na tribinama odrađivao prvu od tri utakmice suspenzije, samo je gledao kako se domaćini ratnički brane, a njegova oslabljena momčad ne uspijeva ništa napraviti.

A onda luda završnica. Prvo u 64. minuti Holding nespretno ruši Casha u šesnaestercu, a tinejdžer Ben Brereton rutinski zabija za 3:1. Wenger naređuje da Willock izađe, a uđe još jedan junior Eddy Nketiah i 15 minuta kasnije ni krivi ni dužni "topnici" smanjuju na 3:2 nakon grozne pogreške domaće obrane i gola Wellbecka.

Krenuo je Arsenal po izjednačenje koje bi mu donijelo ponovljenu utakmicu na Emiratesu, no pet minuta prije kraja novi penal. Debuchy u kaznenom prostoru ruši odbjeglog Traorea, činilo se da je odnio i njega i loptu, ali sudac pokazuje na bijelu točku.

Loptu ovaj put uzima Kieran Dowell.... Uzima zalet...posklizuje se...i...gol! Igrač Foresta pao je ispred lopte, ali je uspio zabiti iako je gol neregularan. Dowell je pri udarcu loptu lijevom nogom napucao u desnu i ona je u savršenom luku otišla u gol za 4:2.

Arsenalovi igrači su bijesni. Lete žuti kartoni. Ospina i Mertesacker unose se u lice sucu Jonathanu Mossu koji obojicu opominje, ali ipak odlazi do linijskog suca.

"Je li dvaput dirao loptu", vidi se kako Moss ispituje svojeg kolegu koji mu odgovara:

"Nisam siguran!".

U Engleskoj nema videotehnologije, Moss ne vidi usporenu snimku na kojoj se vidi Dowellova "prijevara" i pokazuje na centar. Šokirani gosti nisu se više stigli oporaviti i prvi put od 1996. godine ispali su iz FA Cupa u 3. kolu.

West Ham nije ispao iz FA Cupa, ali nije ni prošao trećeligaša Shrewsbury u gostima. Momčad Davida Moyesa odigrala je bez golova, a bez jednog zuba u London se vraća i Josh Cullen. Mladi 21-godišnji igrač West Hama stradao je u jednom duelu s domaćim igračem.

Krenuo je glavom na loptu, ali je naletio na visoko podignutu nogu Abua Ogogoa, koji mu je izbio prednji zub. Liječnici su istrčali na travnjak, krv je tekla iz Cullenovih ustiju, ali je nakon kraćeg tretmana nastavio utakmicu. West Hamovo osoblje čak je i našlo njegov zub na travnjaku te ga do kraja utakmice sačuvalo u čaši mlijeka. Susret je završio 0:0, a Cullen će vjerojatno morati u bolnicu. Tko zna, možda mu i "zakrpaju" zub.

Da ne bude sve dramatično pobrinuli su se igrači Tottenhama koji su bez problema sredili Wimbledon. Na Wembleyu je bilo 3:0, iako su se gosti držali do 63. minute. Onda je Harry Kane rekao "Dosta!" i s dva gola u dvije minute riješio pitanje pobjednika, a u 71. je Vertonghen zabio za konačnih 3:0.

FA Cup, 3. kolo:

Newport County (4) - Leeds United (2) 2:1 (Shaughnessy 76'-ag, McCoulsky 89' / Berardi 9')

Shrewsbury - West Ham 0:0

Nottingham Forest (2) - Arsenal 4:2 (Lichaj 20', 44', Brereton 64'-11m, Dowell 85'-11m / Mertesacker 23', Welbeck 79')

Tottenham - Wimbledon (3) 3:0 (Kane 63', 65', Vertonghen 71')

Pročitajte više