Luka Modrić - "Nogometaš iz nekog drugog vremena"

"PONEKAD, posebno ako pada kiša ili mu je kosa mokra od znoja, svjetlo na poseban način obasja profil Luke Modrića i on neodoljivo podsjeća na Johana Cruyffa. Ali ne čini ga samo ta sličnost nogometašem iz nekog drugog vremena", piše ugledni kolumnist britanskog Daily Telegrapha, Jonathan Wilson.

Wilson smatra kako Tottenhamovih 16 milijuna funti za omalenog igrača dokazuje da moderni nogomet i dalje može biti utemeljen na vještini, talentu i spretnosti, ne samo sirovoj snazi. "Balkan je uvijek brižno uzgajao playmakere i upravo je na poziciji kreatora igre Luka Modrić briljirao za Dinamo protekle četiri sezone. Za igrača kojeg često uspoređuju i s Juanom Riquelmeom interes su pokazivali Arsenal i Barcelona", piše Wilson i poziva se na izjave Nike Kranjčara.

"Rijetko ćete danas pronaći klasičnu desetku, igrača koji igra iza dva napadača. Postoje polušpice koje igraju iza jednog napadača tako da se uloga kreatora igre mijenja. Čak i Francesco Totti, koji je cijeli život igrao desetku, sad igra iza jednog napadača. Više ne možete naći puno igrača koji igraju iza dvije špice", kazao je Niko kojeg Wilson opisuje kao "veliku hrvatsku playmakersku nadu iz dana dok je igrao u Dinamu i Hajduku, prije nego je u Portsmouthu otkrio da mu bolje leži lijeva strana".

Engleska liga je jedna od najčvršćih na svijetu u kojoj slabiji igrači često loše prolaze, ali Modrić se toga ne boji. Kako i bi, kad je još kao 17-godišnjak prošao kaljenje u Zrinjskom. "No, pravi uvid u njegov potencijal daju utakmice koje je odigrao za hrvatsku reprezentaciju, gdje nije samo glavni organizator igre već ima i defenzivne zadatke", ističe engleski kolumnist.

"Za Dinamo igra iza isturenih napadača, ali u Hrvatskoj reprezentaciji Modrić je samo još jedan veznjak. Protiv Engleske jasno je pokazao da se na sredini terena može nositi s premierligaškim igračima pa mislim da neće imati nikakvih problema. Možda neće razbacivati protivnike na terenu svojom snagom, ali zahvaljujući svojoj brzini, ravnoteži i pregledu igre će se dobro snalaziti. Luka je doista poseban. On je igrač koji se s loptom osjeća jako ugodno", zaključio je Niko Kranjčar, a Wilson smatra kako upravo ta sposobnost da radi i više od samog kreiranja akcija razlikuje Modrića od Riquelmea.

"To mu daje svestranost za kakvu su Arrigo Sacchi i Valerij Lobanovskij uvijek tvrdili da čini moderni nogomet", podvukao je Wilson.

P.V.

Pročitajte više