Lyon vratio Dinamo tamo gdje mu je mjesto - u treću europsku ligu

NI TRAGA goropadnom, agresivnom Dinamu, punom inicijative i hrabrosti, kojeg smo gledali prije dva tjedna protiv Reala, slaveći Dinamovih 11 jalovih kornera kao barem upola toliko golova. Jednostavno, u ovoj skupini realni poredak je onaj kakav je bio po jakosnim skupinama prilikom ždrijeba, a mnogi su, uključujući Dinamove igrače, previsoko poletjeli nakon časnog poraza od Reala.

"Neiskusni" Dinamo!?

Na Gerlandu smo gledali onaj loši stari, preplašeni, impresionirani Dinamo, kakav se uz par časnih iznimaka (Bremen, Amsterdam) garantirano pojavljuje svaki put kada prijeđe Karavanke. Sada se Jurčić i igrači pravdaju kako su prezeleni za Ligu prvaka, što je smiješno jer Gonalons, Grenier, Lacazette ne mogu se po euro-iskustvu mjeriti sa Sammirom, Badeljom, Calellom. "Neiskustvo" im nije smetalo da najavljuju bod iz Lyona i "našu šansu koja će doći." Sve je bilo jasno nakon prvih 13 minuta, tijekom kojih je Dinamo imao loptu "u posjedu" dva puta kada ju je izbio u aut, a Lyon zapucao dva zicera.

"Pretpotopni" stil igre iz drugog dijela, "usporeni snimak" u modi 80-ih, bio je primjerena nadogradnja na gard spuštenih gaća, kakav je Dinamo forsirao u prvom poluvremenu.

U reprezentaciju treba gurati Vidu, ne fantazista koji razmontira Malmo i Helsinki, a protiv Reala i Lyona je igrač manje

Svi; od Jurčića, koji je na centar postavio dva igrača koji ne mogu dodati, a na krila poslao dva tehničara koji "ne mogu" trčati, preko obrambeno neupotrebljivog Ibaneza, do očajnog, nevidljivog Sammira i Pokrivača koji je ponovio izdanje s Wembleya, u Lyonu su bili za otpis.


Svi, osim Domagoja Vide, koji je ponovio sjajnu igru s utakmice protiv Reala: Pravovremen u duelu i dupliranju, a u iznošenju lopte kao mladi Igor Bišćan iz Amsterdama '98. kada su mu se u krilo slijevali bjanko čekovi europskih velikana.

Dinamo je s Badeljom i Kovačićem na bokovima, uz izgubljenog Ibaneza i žutim kartonom ukroćenog Leku, potpuno otvorio prostore uz aut liniju, kojima su Briand i posebno Bastos, letjeli kao na pisti. Cufre desno i Šimunić lijevo nikako ne bi bili lošiji od onih koje smo večeras gledali na bekovskim pozicijama. U sredini nije bilo ništa bolje, Lyon je bio duplo jači i brži.

Jurčić je na poluvremenu priznao kardinalnu grešku, ali bilo je prekasno


"Čovjek koji je razotkrio Mourinha" je u Lyonu razodjenuo vlastita ograničenja. Protiv Lyona, kojemu je forte igra preko bokova, a nedostatak čvrstine u vezi, umjesto da na "krila" postavi brze igrače (Ibaneza, Tomečaka) koji bi barem smetali Bastosu i Briandu, stavio je najveće kreativce Badelja i Kovačića i tako potpuno uškopio vlastitu momčad jedino gdje je mogao nešto ušićariti - u sredini.

Izmjenama na poluvremenu (Šimunić i Tomečak umjesto Kovačića i Badelja) upravo su ranije spomenuti otišli na ofenzivne bočne pozicije, dok je Dinamo ulaskom Šimunića nedvojbeno dobio čvrstinu u obrani. Međutim, dalje od dva gola u Dinamovoj mreži nije išlo i zato što je Lyon u drugom dijelu igrao "kontrolirani nogomet."

Lyonov trening za PSG: Protiv Dinama su se oznojili manje od Reala

Lyonu zbog ozljeda nedostaje nekoliko bitnih igrača (Lopez, Gourcuff, Ederson, Cris) dok su ovog ljeta zbog gubitaka prodani Pjanić, Toulalan, Delgado, Diakhate, a nitko nije doveden, ali i takav je barem za klasu bolji od Dinama i to je bilo očito u igri s loptom i bez nje.

Pobijedili su s dva razlike, a da im se dalo, mogli su i poduplati prednost. U nastavku su osjetno spustili gas, ali su i tako stvorili nekoliko prilika i dominirali. Brzi i okomiti Lyon pokazao se opasnijim za Dinamo od kombinatorici sklonijeg Reala.

Pročitajte više