Mađari dali NK Osijek 25 milijuna kuna, na Dravi će graditi nacionalni stadion!?

Foto: NK Osijek

"HRVATSKA nije poznata samo po dobrim igračima, nego i po problemima. Osim navijača, glavni problem je očajna infrastruktura, jedna od najlošijih u Europi. Uefaće uvijek pomagati oko poboljšanja tog segmenta, ali HNS prije svega treba pomoć lokalnih vlasti i hrvatske vlade", rekao je nedavno Uefin predsjednik Aleksander Čeferin prilikom posjeta Zagrebu.

Nacionalni stadion je godinama rak-rana hrvatskog nogometa bez rješenja na vidiku u bližoj budućnosti. No, u cijelu priču uključio se NK Osijek, čiji predsjednik Ivan Meštrović je, u suradnji s mađarskim biznismenom Lorincom Meszarosem, u odličnim odnosima s mađarskom vladom.

Meštrović i Meszaros su početkom godine preuzeli klub, uložili oko 30 milijuna kuna i iznijeli niz projekata. Glavni je bio izgradnja novog stadiona. Klub je razmatrao lokaciju na kojoj bi gradio novi stadion, a onda je odlučeno da će to biti definitivno lokalitet današnjeg Gradskog vrta.

"Zašto nacionalni stadion mora biti u glavnom gradu?"

Meštrović je razmišljao o stadionu od 12.000 mjesta, koji bi u potpunosti financirao klub. No, ako se dogovore s HNS-om o preseljenju nacionalnog stadiona, kapaciteta između 25 i 30.000 ljudi, u Slavoniju, klub bi također financirao veći dio, a ostatak bi morali namiriti HNS i hrvatska vlada.

A koliko je Orban u dobrim odnosima sa svojim prijateljem Meszarosem i Meštrovićem govori i podatak da je vlada Viktora Orbana NK Osijeku donirala 3,3 milijuna eura u sklopu programa pomaganja sredina s mađarskim stanovništvom.

"Taj novac iskoristit ćemo za izgradnju Škole nogometa NK Osijek i na tome smo zahvalni premijeru Orbanu. Ako se pokažemo kao dobri gospodari novcem, ne vidim razloga zašto i u 2018. godini ne bismo opet nešto dobili", rekao je Ivan Meštrović za Jutarnji.

"Gradit ćemo kamp sa sedam ili devet terena i jedan mali stadon za 3500 ljudi. Tamo ćemo igrati dok ne izgradimo novi stadion. Što se nacionalnog stadiona tiče, ne vidim razloga zašto on ne bi bio izvan glavnog grada. Mi bismo financirali izgradnju, grad je odlično povezan s ostatkom Hrvatske, a smještajnog kapaciteta nam ne manjka. Nadam se da ćemo se dogovoriti s HNS-om i Vladom", zaključio je predsjednik Osijeka.

 

Pročitajte više