KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020.

MAĐARSKA - HRVATSKA 2:1 Očajna Hrvatska izgubila nakon preokreta

Foto: Pixsell

HRVATSKA reprezentacija u susretu 2. kola skupine E kvalifikacija za EURO 2020 izgubila je u Budimpešti od Mađarske s 1:2 (1-1).

Hrvatsku je u vodstvo doveo Ante Rebić (13), do poluvremena je izjednačio Adam Szalai (34), a pobjedu je Mađarima osigurao Mate Patkai (76).

Hrvatska je aktivnije ušla u dvoboj i u 6. minuti stvorila dvije izgledne situacije pred mađarskim golom. Prvo je Perišić isprobao udarac s distance, no iako je lopta išla u okvir gola vratar Gulacsi nije imao težak posao. U idućem napadu Hrvatske Barišić je poslao upotrebljivu loptu u kazneni prostor, do nje je stigao Kramarić, ali je pucao preko gola. 

Sretan gol Hrvatske za vodstvo 

Prvu prijetnju Mađarska je stvorila u 10. minuti kada je Lovrencsics opalio sa 20-ak metara iskosa s desne strane, ali je Kalinić odbio loptu u korner.

Do vodstva je Hrvatska stigla pomalo sretno u 13. minuti, Modrić je probio desnu stranu i poslao povratnu loptu Perišiću koji se već namjestio za udarac sa 10-ak metara, no u akciju je uletio Kramarić i pokušao pucati iz uklizavanja. Udarac je bio vrlo slab, ali je na putu prema golu lopta završila u nogama Rebića koji je mirno s pet metara zatresao mrežu. Oko Rebića nije bilo mađarskih braniča, ali da naš napadač ne bi bio u nedopuštenoj poziciji pobrinuo se Nagy koji je ostao u raskoraku ležati na travi gdje ga je lažnjakom poslao Modrić.

Nakon postignutog pogotka Hrvatska je stala i prepustila inicijativu Mađarskoj. Domaći 20-ak minuta nisu ozbiljnije zaprijetili, da bi u 34. minuti izjednačili. Kapetan Dzsudzsak, koji je večeras upisao 100. nastup u reprezentativnom dresu, izbacio je Szalaija na desnom krilu, ovaj je uspio pobjeći Vidi, a zatim snažnim udarcem s pet metara, iako iskosa, probiti Kalinića. Hrvatski vratar imao je loptu na ruci, ali nije uspio spriječiti pogodak.

Hrvatska je imala sreće i kada je Lovren nagazio Nagyja 

Nakon izjednačenja Mađarske, Dejan Lovren je samo jedan korak izvan kaznenog prostora nagazio Daniela Nagyja, no škotski sudac Collum nije dosudio slobodni udarac iako je mađarski ofenzivac zbog ozljede pretrpljene u tom startu morao biti zamijenjen.

Drugo poluvrijeme započelo je inicijativom Hrvatske, ali bez konkretnih prilika. Najbliži pogotku bio je Perišić kada ga je u 59. minuti proigrao Kramarić, no pokušaj s pet metara nije bio precizan.

Viceprvaci svijeta proigrali u posljednjih 15 minuta. Nije bilo dovoljno za bod 

Mađari u drugom dijelu nisu ni zagazili u hrvatski kazneni prostor, ali su u 76. minuti preokrenuli utakmicu. Dzsudzsak je izveo korner, a lopta je stigla do druge vratnice gdje su u duelu bili Leovac i Patkai. Branič Dinama prvi je bio na lopti, ali njegov pokušaj čišćenja glavom nije bio dobar. Lopta je pala na nogu mađarskog veznjaka koji je iz voleja zatresao mrežu nemoćnog Kalinića. Samo četiri minute kasnije  Mađarska je imala veliku priliku za povećanje prednost. Perišić je slabo vratio loptu prema Kaliniću, njegovu pogrešku nije popravio ni Rakitić, ali Kalmar iz tri pokušaja iz blizine nije uspio ugurati loptu u mrežu.

U završnici susreta Hrvatska je napadala, no Mađarska je znalački branila minimalnu prednost. Najbliži izjednačenju bio je kapetan Modrić, no njegov pokušaj sa 20-ak metara nije bio precizan.

U drugom susretu 2. kola u ovoj skupini Wales je u Cardiffu svladao Slovačku sa 1-0 (1-0), pa na ljestvici četiri reprezentacije, Wales, Slovačka, Hrvatska i Mađarska imaju po tri boda, ali Wales je odigrao utakmicu manje, dok je posljednji Azerbajdžan bez bodova i s utakmicom manje.

Hrvatska će u 3. kolu 8. lipnja u Osijeku ugostiti Wales.

Rezultati by SofaScore

 

Tijek utakmice:

Kraj. 

85' Treća zamjena kod Mađarske: Bese ulazi umjesto Dzsudzsaka.

82' Prvi žuti karton za Hrvatsku dobio je Lovren. 

80' Velike prilike za Mađarsku, Rakitić i Kalinić spašavaju Hrvatsku! Opet su Mađari ostavljeni u najopasnijoj zoni. U zadnji čas je uklizavanjem spasio Rakitić, nakon čega Kalinić skida udarac s dva metra. 

77' Treća zamjena kod Hrvatske: Petković ulazi umjesto Jedvaja. 

75. minuta: GOOOL za MAĐARSKU! 2:1, strijelac MATE PATKAI! Ubačaj iz kornera dolazi pred sam gol. Kalinić to gleda ukopan na gol-crti, a Leovca je nadskočio Patkai i pucao prvi put neuspješno, ali drugi put uspijeva zabiti za preokret Mađarske.

70' Hrvatska ima inicijativu u ovom dijelu utakmice. Igra se na polovici domaćina, ali bez prilike za goste. 

67' Druga zamjena kod Hrvatske: Brekalo ulazi umjesto Rebića. 

65' Druga zamjena kod Mađarske: Kalmar ulazi umjesto Szoboszlaija.

62' Prvi žuti karton na utakmici dobio je mađarski kapetan Dzsudzsak i to zato što je nogom u rame udario Vidu. 

58' Velika prilika za Hrvatsku! Kramarić je pravovremeno odigrao za Perišića, koji s lijeve strane ulazi u kazneni prostor, važe suparničkog stopera Baratha i prolazi ga, ali i odlazi isuviše ukoso te s pet metara puca pokraj gola. 

52' Vidi se da Lovren nije igrao gotovo tri mjeseca. Opet ne može sporog Szalaija zaustaviti drugačije nego prekršajem. Slijedi opasan ubačaj iz slobodnjaka, a opasnost je otklonjena nakon puno odbijanja lopte ispred Kalinića.

47' Modrić je ubacio iz kuta, Rakitić puca ljevicom s 20-ak metara, ali lopta odlazi visoko preko gola. 

46' Jedvaj u prvom napadu Hrvatske u drugom poluvremenu odlično probija desnu stranu, ali loše centrira. Jedvaj je zato u idućem napadu uspio izboriti korner. 

46' Počeo je drugi dio. 

Kraj poluvremena. 

Jako sadržajan i uzbudljiv prvi dio. Obje momčadi krenule su otvoreno, ali je Mađarska brzo postala opasnija. I usred njenih probijanja po lijevoj strani hrvatske obrane, Hrvatska je povela u 13. minuti nakon što se lopta sretno odbila do usamljenog Rebića pred golom. Szalai je u 34. minuti izjednačio zahvaljujući očajnim reakcijama Leovca, Vide, Lovrena i Kalinića. Četiri minute kasnije, škotski sudac Collum poštedio je Lovrena crvenog kartona, kada je ovaj kao zadnji čovjek obrane ne samo faulirao, nego i ozlijedio Nagyja tako da je ovaj morao biti zamijenjen. Ali, za Mađare tada nije dosuđen niti prekršaj.

45' Igrat će se tri minute sudačke nadoknade. 

38' Sudac je teško oštetio Mađare tako što je Lovrena poštedio crvenog kartona! Stoper Hrvatske se kao zadnji čovjek obrane prvo na rubu kaznenog prostora rukama naslonio na Nagyja, nakon čega je mađarskog krilnog napadača nagazio tako da ge je raskrvario i ozlijedio, zbog čega je Nagy morao iz igre, a umjesto njega je ušao Varga. Sudac Collum međutim nije pokazao niti prekršaj za Mađarsku, što mu je donijelo zvižduke tribina. 

34' GOOOL za MAĐARSKU! 1:1, strijelac ADAM SZALAI! Očajna reakcija cijele hrvatske obrane osim Jedvaja. Dzsudzsak je jednim, ali uhvatljivim dodavanjem iz igre izbacio Leovca i Vidu, kojeg lako pretrčava teretni Szalai. Njega ne uspijeva uhvatiti ni Lovren, nakon čega Szalai iz teške situacije, iz kuta i sa čuvarem na leđima, prizemno probija Kalinića, koji je ovo trebao obraniti. Hrvatska i drugi meč u kvalifikacijama za Euro prima gol kakav ne bi smjela reprezentacija njenog renomea. 

30' Prisilna zamjena kod Hrvatske! Barišić je nakon pokušaja sprinta pao na travu i ostao sjediti držeći se za zadnju ložu. Naravno, to znači da ne može nastaviti. Mijenja ga Leovac. 

25' Mađarska ima varljivu inicijativu. Hrvatska joj je prepustila loptu i iz obrambenog garda čeka priliku, dok visokim presingom čeka priliku za grešku domaćina. 

19' Velika prilika za Mađarsku! Nagy probija po lijevoj strani i šalje oštru prizemnu loptu na peterac. Szalai i Dzsudzsak bježe hrvatskim stoperima, ali udarac Szalaija s desetak metara odlazi pokraj gola.

13. minuta. GOOOL za HRVATSKU! 0:1, strijelac ANTE REBIĆ! Jedvaj je s desne strane dodao iz prve Modriću, koji također odmah podvaljuje loptu Kramariću usred kaznenog prostora. On ne uspijeva zahvatiti loptu kako je htio nego se baca na travu kako bi ja barem potkopao. Usput je lopta udarila mađarskog braniča i došla do Rebića, koji usamljen lagano poentira s pet metara. 

12' Lovrencsics opet odlično prolazi svojom desnom i lijevo stranom hrvatske obrane i šalje loptu pred gol, ali goste još jednom spašava Vida. 

11' Szalai puca glavom nakon kornera, ali Kalinić hvata loptu koja je išla u gol-aut.

10' Nova prilika za Mađarsku: Dzsudzsak je odlično dao u for Lovrencsicsu na desnoj strani. Mađarski bek je probija i oštrim udarcem iz mrtvog kuta pokušava iznenaditi Kalinića. Ali golman Hrvatske je oprezan i izbija u korner. 

7' Evo i prve opasnosti pred golom Hrvatske. Dzsudzsak je centrirao iz slobodnjaka s desne strane, lopta je spuštena za Szalaija na petercu, kojem u zadnji tren loptu s noge skida Vida. 

6' Prva prilika na meču je također za Hrvatsku: Barišić je ubacio s lijevog boka, Kramarić bježi suparničkim stoperima i lovi loptu, ali je loše zahvaća s 15-ak metara i udarac odlazi pokraj gola. 

5' Prvi šut na gol na utakmici je Perišićev pokušaj ljevicom s desne strane s oko 20 metara. 

1' Sudac William Collum, propovjednik-revolveraš, označio je početak utakmice. 

Hungary - Croatia Rezultati uživo

17:20 Sve je više navijača Hrvatske na stadionu u glavnom gradu Mađarske. Navijaju kao da ih je na tribinama daleko više od 1500.

17:00 Na stadionu Groupama Arena očito će biti domaća atmosfera, ali Hrvatskoj. Pjesma navijača koji su došli preko Drave dočekala je nogometaše Mađarske kada su izašli na zagrijavanje

16:45 Završena je prva utakmica koja se danas igrala u ovoj grupi: Wales je u svom prvom nastupu u kvalifikacijama, na domaćem terenu pobijedio Slovačku 1:0. 

16:35 Ovako će dakle izgledati Hrvatska kod Mađarske:

16:30 Dalić je odustao od eksperimenta s lijevim krilom Brekalom na desnom beku.

Umjesto njega, koji je igrao na toj poziciji protiv Azerbajdžana, kod Mađarske će u prvoj momčadi biti branič Tin Jedvaj. On je prije svega stoper, ali je za reprezentaciju i klubove nastupao i na obje bočne pozicije.

Izbornik je očekivano zamijenio i stopera Duju Ćaletu-Cara, koji se protiv Azera istaknuo tek kiksevima i nije iskoristio priliku koju je dobio umjesto kartoniranog Dejana Lovrena.

Standardnom središnjem braniču Hrvatske i Liverpoola ovo je prvi nastup uopće od početka godine. Zadnji put igrao je još 7. siječnja, ali tada je zamijenjen već u 6. minuti protiv Wolverhamptona u FA Kupu i sve do danas je prisilno pauzirao zbog ozljeda stražnje lože i mišića.

Ostale dvije najavljene zamjene u odnosu na sastav koji je igrao protiv Azerbajdžana su Brozović i Rebić umjesto Kovačića i Petkovića. 

Ostali prvotimci su očekivani:

Pročitajte više