EUROPSKE LIGE

Majstor bijega s momčadi jeftinijom od Dinamove izvodi čuda u Serie A

Foto: EPA

GIAN PIERO Gasperini nije mogao sakriti nervozu. Njegova Atalanta, momčad koja je prošle sezone u skupini Lige prvaka pobijedila Liverpool 2:0, bila je u jako teškoj situaciji protiv donedavno najslabije momčadi talijanskog prvenstva. Hrvatski reprezentativac Mario Pašalić spasio je Atalantu od poraza protiv Salernitane pogotkom u 88. minuti za 1:1. Tako je utakmica između prošlogodišnjeg sudionika Lige prvaka i fenjeraša, prema svemu viđenom, završila poštenim rezultatom.

Salernitani je za dlaku izmakla pobjeda. Da su uspjeli izdržati još koju minutu, bio bi im to četvrti uzastopni trijumf u prvenstvu. Prije Atalante pobijedili su Fiorentinu, Udinese i Sampdoriju i tako se sa samog dna ljestvice vratili u borbu za ostanak u ligi.

Turbulentan start sezone

Većinu ove sezone Salernitana je izgledala kao da je zalutala u najviši rang talijanskog nogometa. Bilo je ponekad i tužno gledati njihove utakmice u kojima bi im jače, a poneki put i osrednje momčadi zabijale po tri-četiri komada. 

Početak sezone bio je turbulentan za Salernitanu. Poslije velike fešte u gradu povodom ulaska u Serie A nakon 22 godine stiglo je brzo otrježnjenje. Naime, prema zakonu, jedan čovjek ne smije biti većinski vlasnik dvaju klubova u istom rangu natjecanja.

Kako je tadašnji vlasnik Salernitane Claudio Lotito ujedno i većinski vlasnik Lazija, klub je već prije ove sezone bio u opasnosti da ga izbace iz prve lige. Srećom po njih, Lotitov je udio otkupio Danilo Iervolino za desetak milijuna eura. Dok se problem vlasništva rješavao, uprava je dala otkaz svojoj ikoni.

Tri trenera vodila su klub ove sezone

Trener koji ih je nakon 22 godine vratio u Serie A Fabrizio Castori dobio je u listopadu prošle godine otkaz zbog loših rezultata s momčadi koja je bila usred procesa promjene vlasništva i bez resursa da ozbiljno konkurira u Serie A. Fotografija na kojoj Castori sjedi usamljen na klupici dok ljudi nezainteresirano prolaze kraj njega možda i najbolje opisuje kakva je tad bila atmosfera u klubu.

Zamijenio ga je Stefano Colantuono, iskusni trener koji nije poboljšao igru momčadi, a i on je dobio otkaz u veljači ove godine. Uprava kluba na čelu s novim vlasnikom imala je još jedan pokušaj za spas sezone. Angažirali su 49-godišnjeg Davidea Nicolu i dali mu momčadi koja je do njegovog dolaska skupila 13 bodova. 

Majstor bijega Nicola

Rijetko tko je obraćao pozornost na Nicolu kad je tek došao u Salernitanu. U posljednjih nekoliko tjedana o njemu se piše kao o čudotvorcu, majstoru bijega i spasitelju Salernitane. Nicola je već jednom izašao iz bezizlazne situacije. Kao trener Crotonea 2017. godine ušao je u završnicu sezone s 14 bodova, a u posljednjih je devet utakmica uspio izvesti čudo i zadržati klub u ligi.

Njegov je privatni život obilježila i velika tragedija. Prije osam godina njegov je sin poginuo u prometnoj nesreći. Vozio je bicikl, a na njega je naletio autobus i ubio ga. U njegovu je čast Nicola, nakon što je uspio održati Crotone u ligi, odvezao 1300 kilometara dugu rutu biciklom. Cilj mu je bio odati počast preminulom sinu, ali i podići svijest o prometnim opasnostima.

Nicola na raspolaganju ima zanimljivu momčad. Kombinacija je to nepoznatih mladića i prekaljenih veterana u zalasku karijere. Poznatiji igrači, poput Fazija, Edersona, Verdija i Ruggerija, stigli su s posudbi iz puno jačih klubova. Kad je zdrav, kapetan momčadi je legendarni Franck Ribery.

Prema Transfermarktu, ova momčad ukupno vrijedi 55 milijuna eura. Za usporedbu, momčad zagrebačkog Dinama, prema podacima s iste stranice, vrijedi oko 97 milijuna eura. Venezia, koja ima četiri boda manje od Salernitane i na posljednjem je mjestu ljestvice, vrijedi oko 82 milijuna eura.

I dobra forma i povoljan raspored

Salernitana je trenutno na osamnaestom mjestu Serie A s 26 bodova. Cagliari, koji je na 17. mjestu, ima dva boda više i utakmicu više. Momčad Davidea Nicole ima još četiri utakmice da ispiše svoju "nemoguću priču", kako piše na njihovom transparentu. Igrat će protiv posljednjeplasirane Venezije, protiv izravnog konkurenta Cagliarija te Empolija i Udinesea. 

Mali stadion Arechi vjerojatno će gorjeti u atmosferi dostojnoj puno većih utakmica od borbe za ostanak u talijanskoj prvoj ligi. "Naši navijači nekad su toliko glasni da ni ja sam sebe ne čujem na stadionu. Moram razviti neke nove načine za komunikaciju sa svojim igračima", rekao je Nicola, koji izgleda kao da je spreman izvesti svoje novo nogometno čudo.

 

Pročitajte više