HNL

Maksimir se raspada. Gdje će igrati Dinamo?

Foto: Index

DINAMO je sinoć u Kranjčevićevoj susret 28. kola HNL-a od Lokomotive izgubio 1:0, što mu je bilo drugo gostovanje u nastavku HNL-a.

Hrvatski prvak u srijedu dočekuje Slaven u 29. kolu, a bilo je upitno hoće li se utakmica moći igrati na Maksimiru budući da je stadion znatno oštećen u potresu. Maksimir je dobio žutu naljepnicu "privremeno neuporabljivo", a najveći problem je istočna tribina, koja je pretrpjela najveća strukturalna oštećenja.

Građevinska inspekcija izašla je ovaj tjedan na teren kako bi detaljno pregledala cijeli stadion i dala mu ili oduzela uporabnu dozvolu. Inspekcija će odluku donijeti u ponedjeljak, no kako neslužbeno doznajemo, Maksimir će dobiti djelomičnu uporabnu dozvolu. U prijevodu, Dinamo će moći igrati na svojem stadionu.

Za navijače će biti otvoreni Zapad i Sjever, možda čak i Jug, dok će Istok ostati zatvoren. Kako doznajemo, legendarna maksimirska tribina, poznata po specifičnoj atmosferi i zafrkanciji, više se nikad neće koristiti, barem ne u sadašnjem obliku. Potres je ozbiljno narušio statiku Istoka, tribine stare gotovo 60 godina, koja može primiti 9500 gledatelja. Rekonstrukcija se ne isplati i što smo gledali nogomet na Istoku - gledali smo.

Europa na Rujevici

Ne bude li neočekivanih promjena, Dinamo će dobiti dozvolu za igranje utakmica na Maksimiru u HNL-u. No kad su u pitanju europske utakmice te potencijalno Liga prvaka, Maksimir je u tom kontekstu prošlo svršeno vrijeme. Uefa je godinama gledala Dinamu i Hrvatskoj kroz prste i dopuštala igranje na Maksimiru, ali pomoći više nema. Betonsko ruglo, jedan od najvećih simbola korupcije u Hrvatskoj, više neće biti domaćin ni europskim ni reprezentativnim utakmicama.

Dinamo će se za sljedeću europsku sezonu morati iseliti iz Zagreba, a jedina dva stadiona koja zadovoljavaju europske kriterije su Rujevica i Poljud. Šanse za igranje u Splitu mjere se u promilima pa će Dinamo kvalifikacije za Ligu prvaka igrati na Rujevici, koja zadovoljava i uvjete za igranje utakmica u skupini Lige prvaka. Opcija igranja u Sloveniji ne dolazi u obzir budući da prema Uefinim pravilima, osim u slučaju izvanrednih situacija poput ratnog stanja i sl., ne možete igrati u stranoj zemlji ako uvjete imate u svojoj.

Kad će i hoće li Dinamo dobiti novi stadion, nitko ne zna. Prije ili poslije morat će se naći neko rješenje, a novo priručno rješenje za Europu bit će stadion u Osijeku, koji bi trebao biti gotov do ljeta 2021. godine.

Pročitajte više